Краще забудьте про це! ТОП-9 продуктів, які здатні зруйнувати шлунок

Гастрит, виразка та інші хвороби шлунково-кишкового тракту часто починаються з неправильного харчування. І ці продукти - найбільш часті винуватці захворювань, передають Патріоти України.

Наше здоров'я залежить від того, що ми їмо, і особливо це стосується здоров'я нашого шлунку. Ми зібрали найбільш небезпечні продукти, які можуть зруйнувати здоров'я навіть дуже міцного і стійкого шлунку. Спробуйте їсти їх якомога рідше або навіть зовсім відмовтеся від них.

Сорбіт і штучні підсолоджувачі

Якщо на упаковці продукту або напою написано "без цукру", це зовсім не означає, що цей продукт корисніший за інші — швидше за все, навпаки. Солодощі й ласощі, до складу яких входять сорбіт, цукровий спирт, небезпечні для шлунку: наш організм повільно перетравлює їх, через що можуть розвинутися діарея, підвищене газоутворення, здуття живота. За словами лікарів, краще з'їсти чайну ложку цукру, ніж вжити сорбіт або аналогічний замінник.

Газовані напої

Коли говорять про шкоду газованих напоїв, у першу чергу згадують про високий вміст цукру: більшість з них буквально перенасичені ним і навіть одна склянка може викликати справжній інсуліновий пік. Але газовані солодкі напої шкідливі для здоров'я шлунку і кишківника: вуглекислий газ подразнює слизову оболонку, що може призвести до розладу шлунково-кишкового тракту з відрижкою і рефлюксом.

Фруктові соки

Соки, навіть свіжовичавлені — гарна альтернатива газованим напоям. У них дуже багато цукру і зовсім немає клітковини, яка не лише допомагає контролювати швидкість всмоктування цукру у кров, але і необхідна для здоров'я кишківника. Замість соків їжте свіжі фрукти і овочі — вони набагато корисніші.

Кавові напої

Якщо у вас є схильність до печії, вам варто зовсім відмовитися від кави, оскільки вона — один з тригерів кислотного рефлюксу. Але навіть якщо ваше травлення у порядку, утримайтеся від вживання солодких кавових напоїв: вони перенасичені цукром, а за калорійністю можуть змагатися з жирним тортом.

Червоне м'ясо

На жаль, чим більше червоного м'яса ми їмо, тим вищим є ризик захворіти на рак товстої кишки. Лікарі рекомендують їсти червоне м'ясо не частіше двох разів на тиждень і обов'язково "врівноважувати" його порцією овочів.

Страви, приготовані у фритюрі

Чим сильніше засмажена якась їжа — картопля, курка або навіть риба — тим більше зусиль доводиться докладати організму, щоб її перетравити. Якщо влаштовувати такі навантаження регулярно, у результаті може розвинутися шлунково-кишковий розлад, а також кислотний рефлюкс.

Знежирені продукти

Чим менше жиру, тим краще? Зовсім ні. Якщо ми не отримуємо достатньої кількості корисних жирів — з молочних продуктів, корисного м'яса і риби, а також горіхів, насіння і рослинних олій, тим вищою є ймовірність того, що ми будемо "добирати" їх з продуктів, перенасичених цукром або шкідливими жирами.

Боби і горіхи

Ні-ні, мова не йде про те, щоб відмовитися від них назавжди: горіхи необхідні для здоров'я нашого серця, а боби — джерело цінної клітковини, яка потрібна для роботи кишківника. Але надмірне вживання цих продуктів призводить до надмірного газоутворення, що може негативно позначитися на здоров'ї шлунково-кишкового тракту. Отже, дотримуйтесь міри!

Яблука

Ще один дуже корисний продукт, де важливо знати міру. По-перше, яблука варто їсти лише після їжі, у жодному разі не натщесерце: кислота, якої багато у цих фруктах, може роз'їдати слизову. А, по-друге, фруктоза, на яку також багаті яблука, сприяє здуттю живота — не найприємніше відчуття!

Джерело: Ukr.Media

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, що приносить вам справжнє щастя

середа, 24 квітень 2024, 16:15

Цінності - це ті принципи, ті найважливіші ідеали, які дають сенс нашому життю і допомагають нам вистояти у важкі часи, передають Патріоти України. Психологічний тест допоможе вам зрозуміти, що ви цінуєте в житті, і що приносить вам відчуття щастя і з...

Що заважає вашому щастю? Цей тест у картинці визначить життєву перешкоду

середа, 24 квітень 2024, 15:14

Ми протягом усього життя стикаємося з різними проблемами, і постійно чогось нам не вистачає. Психологічний тест у картинці визначить, що заважає вашому щастю, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і виберіть тварину, яка вам найбільше спо...