Лайфхак для справжніх господинь! Як виростити петрушку і кріп в квартирі: ТОП-4 простих кроки

Багато українців постійно використовують кріп і петрушку для приготування страв. Це й не дивно - свіжа зелень багата безліччю корисних вітамінів, передають Патріоти України.

УНІАН розповість, як виростити петрушку і кріп на підвіконні

Як виростити вдома кріп і петрушку - інвентар

Перш, ніж вибирати насіння зелені, обзаведіться необхідним обладнанням і купіть:

  • горщик глибиною 15-20 см і отворами внизу;
  • садовий грунт для кімнатних рослин;
  • насіння;
  • пульверизатор для води;
  • люмінесцентні лампи.

Після того, як все з переліку вище у вас буде в наявності, приступайте до вибору насіння.

Як виростити кріп на підвіконні

Варто враховувати, що кріп - це однорічна рослина, тому вам доведеться запастися терпінням. Для того, щоб виростити кріп з насіння, буде потрібно близько 5-8 тижнів.

Перевага: посадити кріп в квартирі можна в будь-який час року. З жовтня по березень вам потрібно буде забезпечити додаткове освітлення, а ось з березня по серпень - ні, та й доглядати за рослиною набагато легше.

Який сорт кропу краще вирощувати вдома:

  • "Грибовський" або "Гренадер" - швидкий, але небагатий (4-6 листочків) урожай парасольок або зелені для консервації;
  • "Ришельє", "Амбрелла", "Кибрай" - середньостиглий сорт, урожай 6-10 листків;
  • "Алігатор", "Російський гігант", "Буян" - сорти, які дозрівають пізно, але дають найбагатший урожай - більше 10 листків.

Далі процес вирощування кропу в домашніх умовах відбувається за наступним алгоритмом.

Підготуйте насіння

Замочіть їх у воді протягом 24-48 годин, змінюючи воду кожні 12 годин. Ті насіння, які залишаться на поверхні, дістаньте і викиньте - вони непридатні для посадки. Всі інші насіння дістаньте за допомогою сита або пролийте через марлю, потім висушіть.

Підготуйте грунт

Засипте в горщик шар з керамзиту на 2-3 см. В якості грунту можна використовувати грунт для кімнатних квітів або його суміш з садовою землею. Якщо садової землі немає, то змішайте грунт з біогумусом в пропорції 1:4. Грунт повинен бути пухким, щоб у підсумку ви отримали бажаний результат

Засійте насіння

Рясно попшикайте водою з пульверизатора грунт, зробіть в ньому отвори і посадіть в них насіння. Потім злегка присипте землею і знову зволожте.

ВАЖЛИВО: канавки для насіння не повинні бути глибше 1.5 см і занадто сильно засипані землею.

Накрийте горщик плівкою або поліетиленовим пакетом, поставте в темне місце на тиждень. Температура повинна бути не вище 18-20°C. Як тільки з'являться перші сходи, висмикніть зайві паростки так, щоб між рештою була відстань в 3 см. Поставте горщик на підвіконня.

Поставте освітлення

Якщо ви вирощуєте кріп з березня по серпень, то додаткове світло йому не потрібно. З жовтня по березень - необхідно, тому:

  • встановіть люмінесцентну лампу на висоті 50 см над кропом;
  • підсвічуйте рослину мінімум 6 годин на добу, особливо в похмурі дні;
  • взимку кріп повинен отримувати освітлення протягом 12 годин.

Тепер вам залишається тільки чекати врожаю через 30-40 днів. Висаджувати насіння можна кожні три тижні.

Як виростити петрушку на підвіконні насіннямНайчастіше досвідчені садівники вибирають ранньостиглі сорти, щоб отримати урожай вже через 10-14 днів.

Який сорт петрушки краще вирощувати вдома:

  • "Москраузе" і "Айстра" - кучерява петрушка;
  • "Італійський гігант", "Лайка", "Півонія", "Плайн" - плоска петрушка.

Після того, як ви визначилися з бажаним сортом петрушки, приступайте до процесу вирощування.

Візьміть вологу марлю, оберніть нею насіння і залиште в теплому місці на 2-3 дні, щоб воно проросло. Потім відіжміть марлю і висушіть насіння.

Підготуйте грунт і засійте насіння петрушки за аналогічною з кропом технологією. Потім приберіть горщик в місце, де температура знаходиться в межах +18-20°C на 14-20 днів. Накривати плівкою петрушку не обов'язково, а поливати потрібно через день.

ВАЖЛИВО: вода для поливу повинна бути кип'ячена або відстояна.

Коли з'являться перші сходи, вам потрібно, так само як і з кропом, висмикнути зайві паростки. На цьому етапі петрушка повинна рости при температурі +15-28°C, вночі допустимо +10-12°C.

Добриво для петрушки і підсвічування її люмінесцентними лампами відбувається за аналогією з кропом. Вважається, що зріла петрушка виростає до 10-15 см. Зібрати перший врожай можна через 2 місяці після сходів, але не зрізати під корінь, а залишити корінці в 5 см.

Як виростити петрушку на підвіконні коренеплодами

Перевага такого способу в тому, що вам не доведеться чекати 2 тижні до появи перших паростків. Візьміть ємність глибиною 15-20 см, грунт і пересадіть петрушку так, щоб залишилися тільки "головки". Полийте відстояною водою і перші кілька днів тримайте в прохолодному місці. Потім можна перенести на підвіконня.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...