Лайфхак: Як перевірити сир на наявність крохмалю, рослинних жирів, інших добавок

Купляючи сир у магазині або на ринку, часто можна стикнутися з тим, що він зіпсований або є підробкою. Як перевірити сир в домашніх умовах - розповідаємо в матеріалі, передають Патріоти України.

З чого складається сир і яким він має бути

Сир – це білковий концентрат. У справжньому сирі є певний відсоток жиру, у магазинному цей відсоток – в межах 0,5-9%, у домашньому – до 18-20%. Ще одна складова – сироватка. Її намагаються зціджувати настільки, наскільки це можливо, але часто продають і «вологий» домашній сир. Готують сир шляхом сквашування молока. Це роблять одним із двох способів: додаючи закваску з високим вмістом молочнокислих бактерій; додаючи разом із бактеріальною закваскою сичужний фермент, у деяких випадках – хлористий кальцій.

У натуральному сирі не має бути жодних немолочних компонентів. Підфарбовування соком моркви, підвищення жирності за допомогою рослинних олій, збільшення виходу за рахунок крохмалю, що вбирає сироватку, та інші хитрощі є підробленням.

Навіщо і як підробляють сир

Причина підроблення сиру відома – таким чином можна зекономити кошти. Для приготування фальсифікату використовують воду, кефір, білок соєвого типу, жири рослинного типу, крохмаль, добавки фруктового типу тощо.

Як відрізнити справжній сир від підроблення в домашніх умовах

Найточніший спосіб – це звернутися до лабораторії. Розповідаємо, як перевірити в домашніх умовах натуральний сир.

Перевіряємо сир на наявність крохмалю

Крохмаль часто використовують під час виготовлення підробленого сиру, візуально відрізнити сир від сирного продукту в домашніх умовах неможливо. Але це можна зробити за допомогою йоду. Для цього потрібно капнути на шматочок сиру трохи йоду. Якщо сир посинів, отже, крохмаль точно використовувався для виробництва сиру. Така перевірка ефективна і для виявлення води, кефіру, білка соєвого типу, вапна та фруктових добавок, які могли використовувати під час виробництва сиру.

Як дізнатися, чи є у складі сиру рослинні олії

Щоб перевірити сир на наявність пальмової олії чи інших жирів рослинного типу, потрібно залишити шматочок сиру в кімнаті. Якщо за деякий час він вкриється плівкою жовтого кольору, але смак і запах залишаться колишніми, отже, цей сир із рослинними жирами. Натуральний сир змінив би свій смак і запах, оскільки за кімнатної температури почав би киснути.

Як перевірити сир на натуральність в гарячій воді

Візьміть невелику грудку сиру і покладіть до окропу. Якщо сир повністю розплавився і перетворився на глевку масу, а вода залишилася чистою, отже, перед вами якісний продукт. Ненатуральний сир в окропі не плавиться або розпадається на пластівці. Також про підроблення свідчить жирна плівка на поверхні води.

А ви це знали? Як назвати подружку гарним українським словом

четвер, 25 квітень 2024, 11:22

Це слово походить з латинської мови, зокрема, від лексеми "колегіум", що означає "товариство, спільна служба, співробітництво", передають Патріоти України. Українська мова має надзвичайно багато цікавих слів, просто про них мало хто знає. Щоб збагатити...

Це здивує! Тест у картинці визначить, ким ви були в минулому житті

четвер, 25 квітень 2024, 11:12

У багатьох релігіях існують переконання, що людина приходить в цей світ знову і знову у новому тілі. Якщо ви вірите що життя дається не один раз, пропонуємо пройти цей тест, передають Патріоти України. Виберіть картинку, не замислюючись та не витрачаюч...