Лайфхаки воєнного часу: Як легко очистити вікна від скотчу

Заклеєні скотчем вікна стали реальністю життя в Україні після 24 лютого. Із початком повномасштабного російського наступу українці старанно виконують рекомендації з безпеки. І це добре. Але рано чи пізно вікна, все ж, доведеться чистити від клейкої стрічки, передають Патріоти України

Зрештою, влітку від спеки скотч запікається. У результаті зняти його зі скла майже нереально. Тому краще не чекати, поки стрічка добряче запечеться на сонці, а періодично її знімати. Головне, не забути наклеїти нову, бо ворог підступний, а мирні українські міста щодня під ракетними обстрілами.

Щоб максимально ефективно зняти сам скотч, не варто тягнути його вгору – так весь клей буде залишатися на скляній поверхні.

Краще відклеїти маленький клаптик знизу чи збоку. Далі - тягнути скотч на себе, ніби натягуючи його. Така техніка дозволить забрати якомога більше залишкового клею зі скла. Полегшити роботу може фен. Тепле повітря розм'якшує клей, і стрічну можна буде легко зняти. Так само можна застосувати пароочисники або просту кип'ячену воду.

Мийні засоби

Із хімічних засобів найкраще із прибиранням клею впорається очисник скла. На сліди від скотчу слід нанести очисник і залишити на певний час. Потім скло слід протерти сухим паперовим рушником. Можна також застосувати природні підручні засоби або ж продукти, які є на кожній кухні.

Сода

Можна приготувати содовий розчин, який допоможе позбутися клею. У склянці води 250 мілілітрів розчиніть чотири столових ложок соди. Ганчіркою нанесіть цей розчин на скло. Ретельно протріть ним забруднену клеєм поверхню та зачекайте кілька хвилин. Потім залишається вмочити губку для миття посуду у розчин, протерти ще раз і вимити вікно звичайною водою.

Також можна використовувати содову суміш з водою, щоб утворилася своєрідна паста. Нанесіть її на проблемні ділянки та відітріть губкою чи ганчіркою. Це розм'якшить клей, а частинки соди, які не розчинилися, стануть своєрідним пілінгом для вікон.

Рослинна олія

Очистити вікна можна соняшниковою, оливковою або лляною олією. Змочіть нею кілька ватних дисків, протріть клей і залиште на 15 хвилин. Потім залишки клею можна протерти губкою. Але потім, все ж, доведеться скористатися хімією – щоб відмити вікна від олії. Підійти може мийний засіб для посуду чи очисник скла.

Нашатирний спирт

Змочіть ганчірку чи губку в нашатирному спирті та нанесіть на залишки клею. Спирт підсушує клей, тож його можна буде відтерти. Але серйозним недоліком такого методу є різкий та їдкий запах. Тому мити нашатирним спиртом треба тільки відчинені вікна, а руки захистити рукавичками.

Ацетон

Так само потрібно чистити вікна ацетоном. Як і з нашатирним спиртом, чистити скло від клею за допомогою ацетону треба лише з відкритими вікнами та засобами захисту. Після того, як нанесли ацетон, варто протерти місце залишків клею водою. Важливо слідкувати, щоб ацетон не потрапив на пластикову раму вікон – це може зіпсувати та деформувати пластик.

Чого не можна робити

Є кілька застережень – чого категорично не можна робити, щоб не пошкодити вікна. Насамперед, не варто використовувати гострі предмети, щоб підчепити скотч. Це може пошкодити скло та залишити подряпини.

Також не слід користуватися металевими щітками чи ганчірками – вони можуть залишити на склі мікроподряпини. Не можна використовувати абразивні порошки, від них також залишаються подряпини. Не варто користуватися лужними та кислотними засобами – вони можуть зробити скло матовим.

Діти оцінять! Як приготувати повітряний десерт з шоколаду та молока

субота, 18 травень 2024, 17:12

Не дивуйтеся, але з двох інгредієнтів дійсно можна приготувати дуже смачний десерт. Хтось може сказати, що шоколад вже й сам по собі є десертом. Так, звичайно, але нова форма цікавить також. Отже, читайте простий до геніальності рецепт десерту. Вам пот...

Гості пальчики оближуть! Неймовірний рецепт запеченої качки

субота, 18 травень 2024, 12:15

Запечена качка вже давно перестала бути святковою стравою. Її часто готують на вечерю або на недільний обід із родиною чи друзями. І звичайно, хочеться, щоб вона була м’яка, ароматна, танула у роті. За цим рецептом вона буде саме такою. Качку потрібно ...