Лікування чи катування: Лікар пояснила, які рецепти народної медицини можна використовувати, а які лише шкодять здоров’ю

Більшість “бабусиних” методів лікування сьогодні здаються безглуздими, а іноді навіть безжальними. Однак, як свідчить дослідження USAID, ними досі продовжують користуватися 69% українців. "Український інтерес" обрав найпопулярніші народні рецепти від різних хвороб. Розібратися, що можна використовувати, а які поради лише нашкодять здоров’ю, пояснила лікар, кандидат медичних наук пані Марина Шкурко, передають Патріоти України.

Щоб ячмінь на оці зник, прикладіть до нього тепле варене яйце у шкарлупі

Це абсолютно протипоказано. Ячмінь – це внутрішня інфекція. Якщо його прогріти, то інфекція буде розповсюджуватися, шкідливі бактерії розмножуватимуться, а сам ячмінь більшатиме. Щоб усунути проблему, потрібно просто тримати око в чистоті та користуватися краплями з антибіотиками. А варене яйце краще з’їсти. Вердикт лікаря: абсолютно протипоказано.

Від нежитю – закрапайте у ніс сік цибулі

Цибуля не має тих цілющих властивостей, на які сподіваються її любителі. Сік цибулі є досить агресивним. Тому, якщо закрапувати його у ніс, то можна отримати опік слизової оболонки. Вердикт лікаря: абсолютно протипоказано.

Болить вухо? Вставте у нього шматочки цибулі, загорнуті в марлю

Про це взагалі варто забути. Під час хвороби вуха мають бути відкритими. Якщо покласти у них цибулеві примочки, то можна занести у вухо бактерії, що спричинять запалення – середній отит. Вердикт лікаря: абсолютно протипоказано.

При вошах – обробіть голову керосином

Дійсно, воші зникнуть. Щоправда, разом із волоссям. А-от термічний опік чи отруєння точно з’являться. Тому, про керосин слід забути. Краще піти в аптеку та купити засіб від вошей на рослинній основі. Марина Шкурко: абсолютно протипоказано.

Захворіли – їжте малинове варення

Варення з малини є надзвичайно корисним. Ця ягода – природній “донор” ліків: вона містить саліцилову кислоту, що знижує температуру. Якщо ви хворієте, то пийте багато чаю з малиною, щоб збільшити тепловіддачу. Завдяки цьому з організму виводитимуться шкідливі речовини. Вердикт лікаря: корисно.

При високій температурі – протирайте тіло оцтом

Щоб збити високу температуру, потрібно розвести оцет із теплою водою (1:2) та протерти розчином пахвові й підколінні западини. Це покращить теплообмін в організмі, адже ці місця найбільше пітніють й тіло швидше охолоджується. Однак, оцет – токсична речовина. Тому, обтиратися ним можна лише один раз, щоб тимчасово полегшити стан хворого. Вердикт лікаря: дієво за певних умов.

Мішечок з сіллю від нежиті

Бабусі рекомендують нагріти сіль, покласти її у мішечки та прикладати до носових пазух. Тоді як пані Марина категорично не рекомендує цього робити. Лікарка наголошує, що подібні теплові процедури лише поглиблять запальний процес. Тобто, посилять набряк у носовій порожнині й лікування затягнеться. Окрім цього, при сприятливій температурі шкідливі бактерії почнуть швидше розмножуватися: замість звичайного нежитю ви ризикуєте отримати гайморит. Марина Шкурко: абсолютно протипоказано.

При застуді чи бронхіті – дихайте парами картоплі

Картопля не має ніяких цілющих властивостей. Над нею дихали кілька століть тому, адже нічого ефективнішого придумати не могли. Сьогодні ж існують лікарські інгаляції, які можна робити навіть удома. Для цього в аптеках продаються спеціальні інгалятори та мінерально-лужні розчини. Однак такі процедури має призначити лікар. Адже на певних стадіях розвитку хвороби інгаляції протипоказані й можуть нашкодити. Вердикт лікаря: неефективно.

Від печії – пийте воду з содою

Цей метод дієвий, якщо приготувати розчин у правильних пропорціях: 1/4 маленької ложки соди на склянку теплої води. Якщо покласти забагато соди, то можна пошкодити секреторні залози, що виділяють речовини для переварювання їжі, й викликати гастрит. Окрім цього, часто пити воду з содою шкідливо – ризикуєте порушити кислотно-лужний баланс організму. Також потрібно розуміти, що сода лише нейтралізує симптоми печії, але причину не вилікує. Вердикт лікаря: дієво за певних умов.

При діареї – з’їжте кілька перцевих горошинок

Перцеві горошинки лише поглиблять проблему, адже їх навпаки рекомендують їсти під час запорів. Перець стимулює виділення травних ферментів, що покращують моторику кишківника. Отож, з’їсте горошинки – викличете ще сильніший кишковий розлад та біль у правому підребер’ї. Вердикт лікаря: абсолютно протипоказано.

Полоскайте хворе горло буряковим соком або теплим пивом/молоком із медом, вершковим маслом

Полоскати горло дійсно потрібно. Але точно не цими розчинами. Шкоди від них не буде ніякої, але й користі також. Буряк взагалі не має цілющих властивостей, а медово-пивні суміші діють лише психологічно. Якщо дуже кортить скористатися народними засобами, то краще це робити йодово-содовим розчином: він знищить бактерії. Марина Шкурко: неефективно.

Якщо болить голова: прикладіть до неї листок капусти і міцно перев’яжіть хусткою

Усунути головний біль це не допоможе. Але точно приверне до вас увагу. Якщо хочете, щоб голова не боліла, то випийте звичайну таблетку. Вердикт лікаря: неефективно.

Від кашлю – розтирайте грудну клітину самогоном, спиртом або салом

Мета цієї процедури – зігріти грудну клітину, щоб розрідити мокроту в легенях. Але таке розтирання недієве. Воно може навіть нашкодити організму: викликати алергічну реакцію або отруєння спиртовими парами у дитини, якщо перестаратися. Лікарські препарати, куплені в аптеці, будуть набагато кориснішими. Вердикт лікаря: неефективно.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...