Сир, що тане в роті, з хрусткою скоринкою і апетитним ароматом з гриля, став справжньою зіркою літніх зустрічей. Проте чи отримує наш організм стільки ж радості, скільки й наші смакові рецептори? Дієтологи дають чіткі відповіді, які можуть вас здивувати, передають Патріоти України.
У період пікніків і барбекю окрім м'яса все частіше на гриль потрапляє сир — Halloumi, Камамбер, Осьципок і навіть тофу. Ці продукти не лише смачно готуються, а й набирають популярності серед вегетаріанців та поціновувачів кухні ф’южн. Проте чи безпечний такий делікатес для здоров’я?
Сири для грилю – досить калорійні і жирні. Halloumi, наприклад, містить близько 300 ккал на 100 грамів, багато насичених жирів та солі. Камамбер і Осьципок також не відрізняються легкістю. Але в них є і користь: білок, кальцій та вітаміни групи B.
«Смажений сир може бути частиною здорової дієти, якщо не їсти його щодня і дотримуватися помірності», — наголошує клінічний дієтолог доктор Катажина Блажейовська-Стур.
Висока температура змінює структуру сиру: він тане, рум’яниться і набуває хрусткої скоринки. Але також відбуваються хімічні процеси: окиснення жирів, що не завжди корисно. Перегрівання або підгоряння може призводити до утворення потенційно ракових речовин — акриламід і гетероциклічних амін.
Щоб уникнути шкоди, важливо не використовувати надто високу температуру і не піддавати сир прямому вогню.
Осінні холоди змушують шукати способи захистити організм від сезонних хвороб. Одним із найефективніших засобів стає натуральний настій із ладанника - рослини, відомої з давніх часів. Він не лише зміцнює імунітет, а й допомагає боротися з простудними та...
Зрізані квіти - один із найпоширеніших подарунків, але чи дійсно вони приносять користь дому? Відповідь фен-шуй несподівана: не всі букети корисні для вашої енергетики, особливо якщо їх ставити у спальні, передають Патріоти України. У китайській філосо...