
Сир, що тане в роті, з хрусткою скоринкою і апетитним ароматом з гриля, став справжньою зіркою літніх зустрічей. Проте чи отримує наш організм стільки ж радості, скільки й наші смакові рецептори? Дієтологи дають чіткі відповіді, які можуть вас здивувати, передають Патріоти України.
У період пікніків і барбекю окрім м'яса все частіше на гриль потрапляє сир — Halloumi, Камамбер, Осьципок і навіть тофу. Ці продукти не лише смачно готуються, а й набирають популярності серед вегетаріанців та поціновувачів кухні ф’южн. Проте чи безпечний такий делікатес для здоров’я?
Сири для грилю – досить калорійні і жирні. Halloumi, наприклад, містить близько 300 ккал на 100 грамів, багато насичених жирів та солі. Камамбер і Осьципок також не відрізняються легкістю. Але в них є і користь: білок, кальцій та вітаміни групи B.
«Смажений сир може бути частиною здорової дієти, якщо не їсти його щодня і дотримуватися помірності», — наголошує клінічний дієтолог доктор Катажина Блажейовська-Стур.
Висока температура змінює структуру сиру: він тане, рум’яниться і набуває хрусткої скоринки. Але також відбуваються хімічні процеси: окиснення жирів, що не завжди корисно. Перегрівання або підгоряння може призводити до утворення потенційно ракових речовин — акриламід і гетероциклічних амін.
Щоб уникнути шкоди, важливо не використовувати надто високу температуру і не піддавати сир прямому вогню.
Червона ікра - дуже смачний і корисний продукт суперфуд, багатий на легкозасвоюваний білок, омега-3 жирні кислоти, вітаміни (A, D, E, групи B) і мінерали (йод, цинк, фосфор, залізо), які зміцнюють імунітет. Червону ікру можна їсти як самостійну страву,...
Різдво швидко наближається, а це означає, що варто задуматися про святкове меню. Риба завжди є однією з головних страв у польських домівках у цю пору року. Секрет правильного приготування полягає в тому, щоб зробити її ніжною всередині та хрусткою зовн...