Лише спробуйте! Картопляні галушки у вершковому соусі - неймовірна смакота

Цей рецепт картопляних галушок - доказ того, що навіть у чиновницькому листуванні можна наткнутися на опис кулінарного шедевра, передають Патріоти України.

Так, у середині XIII століття держслужбовець Нижегородської губернії у своїх доповідних листах начальству, між іншим, розповів про смачнючу страву, якою мав честь пригощатися на постої у місцевого купця Агафона. Чиновник був настільки вражений, що не полінувався і докладно розповів, з чого і як страва була приготовлена.

Пропонуємо адаптований під сучасні реалії рецепт: в оригіналі картоплю запікали не у фользі, звичайно, а в горщику і в печі.

Розминати готові бульби можете будь-яким зручним способом: в м'ясорубці або натерти на тертці. Настійно не радимо використовувати блендер, щоб не перетворити масу у клейстер.

Інгредієнти:

  • Картопля — 500 г
  • Пшеничне борошно — 50 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Сіль — 0,5 ч. л.
  • Вершки — 100 мл
  • Біле сухе вино — 50 мл
  • Зелена цибуля — 1 пуч.
  • Часник — 2 зуб.
  • Соняшникова олія — 3 ст. л.
  • Вершкове масло — 25 г

Як приготувати картопляні галушки у вершковому соусі:

  1. Неочищену картоплю ретельно вимийте, запечіть в фользі протягом години при 200 градусах. Готову картоплю остудіть, очистить, розімніть. До картопляного пюре додайте яйце, борошно, сіль. Викладіть масу на присипану борошном поверхню, замісіть м'яке тісто. Якщо потрібно, додайте ще трохи борошна.
  2. Розкачайте тісто в корж товщиною 1 см, який потім наріжте квадратиками. Кожен квадратик примніть виделкою. Вироби відправте в морозилку на пів години.
  3. Підмерзлі галушки обсмажте на суміші олії та вершкового масла: по 5-7 хвилин з кожного боку. Вийміть зі сковороди на тарілку, відставте в сторону.
  4. У сковороді протягом 2 хвилин протушкуйте нарізані цибулю і часник. Влийте вино, після закипання якого поверніть в сковороду галушки, влийте вершки. Тушкуйте на слабкому вогні протягом 2-3 хвилин, подавайте до столу.

Щоб відтінити ніжну текстуру галушок в соусі, на тарілку до них покладіть скибочки соковитого огірка, помідорів, болгарського перцю. Не буде зайвою і свіжа зелень.

Приємного апетиту!

Джерело: Ukr.Media

Хочете мозок, як у 20 років? Дослідження дає простий рецепт

вівторок, 26 серпень 2025, 17:15

Вчені з Медичного коледжу штату Пенсильванія показали: для когнітивної молодості мозку зовсім не потрібні складні вправи чи високотехнологічні методи - достатньо звичайного руху, передають Патріоти України. 204 дорослі віком 40–65 років протягом 9 днів...

Не робіть помилок! Як правильно варити рис, щоб він не злипався і не горів

вівторок, 26 серпень 2025, 16:56

Варений гарячий рис - найкраща страва для обіду, вечері. Але дуже часто при приготуванні рис стає як каша, злипається і втрачає приємний смак, передають Патріоти України. Кулінар розповів в Instagram, як правильно варити рис, щоб він був розсипчастим і...