Має знати кожен! Як не "законсервувати" в банці на зиму ботулізм та не отруїтися. ТОП-5 порад

Приготування консервації на зиму має бути безпечним, аби не захворіти на ботулізм та не наразити на небезпеку себе, родину та друзів, зазначають Патріоти України.

За півроку в Україні зареєстровано 50 випадків ботулізму. "Винуватцями" були не тільки в’ялена непатрана, копчена, солена риба, а й домашні консерви, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною хвороби найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше - овочі.

Ось 5 порад, які допоможуть уникнути смертельного ризику при виготовленні домашньої консервації.

  • Ретельно мийте руки перед і під час процедури консервування;
  • використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
  • мийте банки у гарячій воді з мийним засобом, ретельно протирайте їх;
  • використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
  • обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте їх у безпечній воді.

Важливо знати, що заразитися ботулізмом можна, вживаючи їжу з небезпечних ємностей:

  • роздутих банок;
  • банок зі здутими кришками;
  • банок, з яких щось витікає;
  • нещільно закритих банок;
  • банок, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються більше року.

Бережіться! ТОП-5 звичок, які погіршують зір

вівторок, 25 листопад 2025, 17:50

Як це може зашкодити очам - розповідає офтальмолог мережі «Новий Зір» Руслан Казбекович Тамбієв, лікар вищої категорії, офтальмохірург, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. У повсякденному житті ми рідко замислюємося, що часто перенавантажує...

Господиням на замітку! Чому варто додавати крохмаль у фарш для фрикадельок

вівторок, 25 листопад 2025, 12:15

І це не яйце й не хліб, а крохмаль, який в азійській кухні додають до фрикадельок майже автоматично, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Сьогодні це вже не секрет: крохмаль у фарші працює як природний компонент для зв’язування. Він робить м...