"Поговоримо про хліб. Чи шкодить він здоров'ю та як впливає на вагу? Хліб і хлібобулочні вироби часто складають значну частину нашого раціону. Для багатьох це один з головних продуктів харчування. Його вважають універсальною, швидкою і зручної їжею. І, до речі, хліб належить до тих небагатьох продуктів, що не приїдаються. Нам навіть може здаватися, що "ми його майже не їмо", - пише дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:
"Хліб зазвичай стоїть на першому місці в списку заборонених продуктів у тих, хто вирішив скоротити споживання вуглеводів і скинути зайві кілограми. Важливо розуміти, який хліб слід виключати або обмежувати.
У білого хліба, наприклад, високий глікемічний індекс, він багатий простими вуглеводами, які стимулюють підвищену продукцію інсуліну. Вживання продуктів з високим глікемічним індексом можуть посилити відчуття голоду і викликати переїдання, що погано і для травлення, і для фігури.
Якщо з'їсти кошик скибочок смачного білого багету, рівень цукру в крові точно підвищиться. Часте вживання білого хліба та інших виробів з пшеничного борошна з часом може призвести до інсулінової резистентності, збільшує ризики розвитку діабету 2 типу.
Ще одна властивість хліба — він розбухає в шлунку і створює відчуття ситості. Є люди у яких постійна звичка їсти все з хлібом. При його відсутності в їжі їм здається, що вони не наїлися. Це теж призводить до переїдання і набору зайвої ваги. Їх талія розпливається, з'являється підшкірний жир, від якого важко позбутися.
З усього різноманіття є і корисний хліб — це хліб з борошна грубого помелу, цільнозерновий або хліб з пророслих зерен. Саме такий хліб містить більше вітамінів групи В, Е, РР, мінеральних речовин. У ньому також досить велика кількість клітковини.
Але навіть якщо пшеничний хліб названий "цільнозерновим" це не означає, що в його складі виключно цільні зерна. У більшості випадків такий хліб все одно на 60-80% звичайне біле хлібопекарське борошно, в яке додано деяку кількість перемеленої оболонки зерна і насіння. Читайте етикетки, на яких обов'язково повинен бути вказаний склад хліба.
Незважаючи на те, що хліб містить досить велику кількість рослинного білка — до 6-8 г на 100 г, істотна частина його — 30-50% припадає на глютен, або клейковину. Глютен — важкотравний білок. Якщо він надходить в великих кількостях, він подразнює і пошкоджує слизову кишечника.
Постійний надлишок глютену в раціоні може провокувати системні запальні захворювання, надмірну вагу, діабет, викликати болі в животі і запори, метеоризм після його прийому. Сприяти розвитку аутоімунних захворювань. Непереносимість глютену проявляється таким захворюванням, як целіакія.
Але, як ви розумієте, вирішальне значення має кількість. Я рекомендую вживати у вигляді хліба 1/3 добової потреби крохмалевмісних вуглеводів. А це приблизно 100 г в день. І звичайно, зверніть увагу на хліб з борошна грубого помелу, бездріжджовий. Обов'язково слід враховувати індивідуальну переносимість цього продукту.
Якщо не зловживати хлібом та загалом стравами з білої пшеничної муки, то набір зайвої ваги неможливий. А в невеликій кількості він принесе тільки користь організму. Шкідливий не сам хліб, а звичка вживати його часто і багато".
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...