Мистецтво вишуканих традицій: Як красиво та правильно сервірувати стіл на свята. Основні правила

Під час сервірування стола багато хто задумується про те, з якого боку покласти виделку, ніж або ж стакан. Тому фахівці нагадали основні правила, зазначають Патріоти України.

Зокрема, існує кілька принципів сервірування столу, а саме базовий, обідній і святковий. Перший принцип згодиться на будь-які застілля вдома.

Як сервірувати стіл

  • Перше покладіть скатертину на стіл;
  • Далі поставте обідню тарілку посередині;
  • Також покладіть серветку зліва від тарілки, а на неї виделку;
  • Праворуч від тарілки покладіть ніж, трохи ближче, ніж виделку зліва;
  • Важливо, що лезо має бути спрямоване всередину;
  • Покладіть ложку праворуч від ножа;
  • Склянку поставте вище над тарілкою, аби вона була між посудом.

Окрім того, серветку заведено класти на тарілку.

Зазначимо, що столовий сервіз краще обирати під колір скатертини. Посуд без малюнку – класика всіх часів.

До того ж свято заведено починати з холодних страв - салатів, бутербродів і закусок. Потім подають гаряче. І наостанок - десерт.

Важливо не забувати ставити на стіл прянощі й приправи в залежності від меню. Як мінімум це має бути сіль і перець.

Тим, кому цікаво буде дізнатися зрозуміти закономірність повної сервіровки стола. покажемо наступну інфографіку:

Чи корисно дрімати після обіду? Можливо, ви робите шкоду собі самі

п’ятниця, 22 серпень 2025, 18:10

Багато людей вважають, що короткий сон після обіду допомагає відновити сили. Однак насправді він може викликати втому, роздратованість або головний біль. Причини цього явища варто знати, щоб уникати неприємних наслідків, передають Патріоти України. Іне...

Дуже смачні, але: Кому не можна їсти кавуни

п’ятниця, 22 серпень 2025, 17:22

Кавуни цінуються за свій освіжаючий смак і багатий поживний вміст. Крім того, вони низькокалорійні, але при цьому надовго залишають відчуття ситості та допомагають швидко вгамувати спрагу. Хоча список їхніх корисних властивостей для здоров'я дуже довги...