На першому місці не вода: Вчені назвали напої, які найкраще освіжають у спеку

Британські вчені вирішили скласти перелік напоїв, які найкраще зволожують організм. Цікаво, що вода опинилася в рейтингу далеко не на першому місці, передають Патріоти України.

У своєму дослідженні вчені запропонували новий показник — індекс гідратації напоїв (ВНІ), який характеризує здатність різних напоїв утримувати рідину в організмі на певний час після їх споживання.

Згідно з результатами експерименту, незбиране і знежирене молоко, а також розчини для пероральної регідратації виявилися найбільш ефективними у підтриманні гідратації, ніж звичайна вода. В дослідженні брали участь 73 здорові людини, які прийшли в лабораторію після нічного голодування, перебуваючи при цьому в нормальному водному балансі.

Кожен учасник випивав по 1 л негазованої води або одного з популярних напоїв, серед яких незбиране молоко, кава тощо. Протягом наступних 4 годин науковці контролювали сечовиділення, щоб визначити, скільки спожитої рідини фактично затримується в організмі.

Зокрема, молоко та розчини для пероральної регідратації виявилися значно ефективнішими за воду в плані підтримки водного балансу організму. Цільне та знежирене молоко показали суттєво вищі значенні індексу гідратації, при чому знежирене молоко очолило рейтинг. Воно зберігає на близько 339 г більше рідини у порівнянні з водою.

Як пояснив доктор Рональд Моган, автор дослідження, молоко виявилось більш зволожуючим за звичайну воду завдяки наявності лактози, невеликої кількості білка та жиру. Ці складники уповільнюють спорожнення шлунка, завдяки чому рідина затримується в організмі довше. Крім того, молоко містить натрій, що сприяє утриманню води в тілі, знижуючи виділення сечі.

Розчини для пероральної регідратації, що містять помірну кількість цукру, натрію та калію, також сприяють ефективній затримці рідини в організмі. Водночас апельсиновий сік продемонстрував помірний гідратуючий ефект: через 2 години після його вживання його BHI був вищим за воду, але після корекції на водний вміст різниця втратила статистичну значущість.

Причина в тому, що концентровані цукри, які містяться в апельсиновому соці або колі, запускають осмотичний процес у тонкому кишечнику — вода з організму переміщується туди для розбавлення цукру. Технічно ж усе, що знаходиться у кишечнику, розглядається як поза тілом.

Газовані напої, як звичайні, так і дієтичні, не мають переваг над водою щодо утримання рідини — вони не сприяють кращій гідратації. Кофеїн, який міститься в каві та чаї, традиційно вважають причиною зневоднення, проте стандартна порція кави об’ємом 360 мл з приблизно 80 мг кофеїну не викликає посиленого сечовиділення у більшості людей.

Однак за споживання кофеїну у кількості понад 300 мг — що приблизно відповідає трьом-четирьом чашкам кави — зростає ймовірність втрати рідини, особливо у людей, які не мають звички регулярно вживати кофеїн. Втім, цей вплив носить тимчасовий і помірний характер, а додавання молока до кави може частково нівелювати цей ефект. Дослідження також показало, що світле пиво з вмістом близько 4% алкоголю не викликало значного збільшення сечовиділення порівняно з водою.

Все просто! Як позбутися запаху у пральній машині

вівторок, 9 грудень 2025, 23:10

Пральна машина є технікою, без якої важко уявити сучасний побут. Однак багато господинь стикаються з однаковою проблемою - одяг після прання втрачає свіжість, а в барабані з’являється затхлий, різкий запах. Причина проста: всередині техніки накопичують...

Варто знати! Як розпізнати авітаміноз та які продукти можуть відновити ресурси організму

вівторок, 9 грудень 2025, 19:20

Нестача вітамінів взимку істотно змінює людину. Якщо в організмі не вистачає мікроелементів, необхідних для нормального обміну речовин, людина може відчувати потяг до гірких, гострих, солодких або, навпаки, солоних страв. Також подібні зміни смаку можу...