На вулицю радять не виходити! Названо найгарячіше місто у світі, де риба вариться просто у морі

Хвиля спеки, яка накрила Україну, здавалась нам нестерпною. Але у світі існує місце, де від високої температури птахи мертвими падають з неба, а риба вариться просто у морі, передають Патріоти України.

Як пише видання Mirror, йдеться про столицю Кувейту, місто Ель-Кувейт. Кілька десятиліть тому за м’який клімат його називали Марселем Перської затоки. Тут процвітала рибна промисловість і можна було з комфортом відпочити на пляжі. Тепер же це місто є живим прикладом того, яким згубним може бути вплив зміни клімату.

21 липня 2016 року метеостанція Мітріба на півночі Кувейту зафіксувала температуру 54°C – третє за величиною значення у світі. Кліматологи попереджають, що країна нагрівається швидше за решту світу. За їхніми прогнозами, до кінця століття температура тут підвищиться на 5,5 C (10F) порівняно з 2000-ми роками. А у 2021 році стовпчики термометрів в Ель-Кувейті піднімались вище 50°C протягом 19 днів. Проте цей рекорд може бути побитий уже цього літа

Таку спеку спричиняє зокрема архітектура міста. Воно збудоване з бетону та асфальту, які сильно нагріваються, а зелені тут майже нема через специфіку пустельного клімату. Влітку перебувати на вулиці вдень в Ель-Кувейті небезпечно. Температура, вища за 50°C може швидко викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, такі як теплове виснаження, проблеми з серцем і навіть смерть. Наукові дані також показують, що в і без того посушливій країні з кожним роком випадає все менше опадів, що призводить до більш частих та інтенсивних пилових бур.

Цього року влада Кувейту вперше дозволила провести похорон уночі, адже вдень для обряду було надто спекотно. З міста надходили тривожні новини про птахів, які гинули в польоті і про кипіння води у морі біля узбережжя.

Зміна клімату змушує місцевих жителів створювати футуристичну інфраструктуру, повністю сховану під дах, де повітря кондиціонується. Одним із прикладів є крита торгова вулиця з пальмами та магазинами у європейському стилі.

Дослідження 2020 року показало, що приблизно дві третини (67 %) загального споживання електроенергії в житлових будинках Ель-Кувейта припадає на кондиціонери, які працюють безперервно. Попри те, що якість життя в країні справді дуже висока, спека викликає серйозний дискомфорт з травня по вересень, а у літні місяці стає просто нестерпною.

Попри це на вулицях Ель-Кувейту досить людно. Значну частку населеня становлять робітники-мігранти, задіяні на в таких секторах, як будівництво або побутові послуги. Дослідження показують, що саме вони є найбільш вразливими до зміни клімату.

Наукові дані показують, що до кінця століття ріст температур у Кувейті може призвести до збільшення смертності, пов'язаної зі спекою, на 5,1–11,7% серед населення і навіть до 15% серед некувейтців. При цьому країна практично не вживає заходів зі стримування глобального потепління. Більший вуглецевий слід залишають хіба що також розташовані на березі Перської затоки Бахрейн та Катар.

І в той час, як сусідні країни працюють над скороченням рівня викидів, влада Кувейту заявила, що до 2035 скоротять викиди лише на 7,4%. При цьому до 2030 року попит на електроенергію в країні зросте утричі. Не в останню чергу через потребу в системах охолодження.

Оскільки більша частина вартості електроенергії в Кувейті оплачується державою, люди не відчувають необхідності обмежувати її використання. Схожа ситуація існує і з водою. Її тут добувають методом опріснення і на це йде велика кількість енергії.

Експерт з питань навколишнього середовища Салман Зафар написав: "Кувейт потенційно може зіткнутися із серйозними наслідками глобального потепління у вигляді повеней, посух, виснаження водоносних горизонтів, затоплення прибережних територій, частих піщаних бур, втрати біорізноманіття, значних збитків екосистемі, загрозі сільськогосподарському виробництву та спалахів захворювань".

Зараз здається дикістю! У СРСР жінки масово висвітлювали волосся небезпечним засобом, через який можна облисіти

понеділок, 22 липень 2024, 9:20

Радянські жінки не могли дозволити собі якісний догляд за шкірою та волоссям. Повсюди був жахливий дефіцит, а деякі товари можна було дістати лише "по блату", через знайомих чи перекупників, передають Патріоти України. Бажання мати гарний вигляд примат...

Усі будуть у захваті! Багатошаровий вершковий десерт за 10 хвилин

понеділок, 22 липень 2024, 9:14

Забудьте ті рецепти, в яких треба довго і нудно щось випікати, міксувати, охолоджувати по кілька годин. Смачний десерт може бути простим та доступним. Та й особливих кондитерських навичок можна не мати, щоб його приготувати, передають Патріоти України....