Хто з нас не відчував розчарування, коли замість бажаної великої бульби картоплі знаходили лише маленькі плоди? Досвідчені садівники давно зрозуміли, що картопля — це примхлива культура, і щоб вона потішила щедрим урожаєм, потрібно ретельно підготуватись заздалегідь. Успіх криється в дрібницях, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Перша порада: не поспішайте купувати перший сорт з ринку, що впав на очі. Перш ніж вибрати, уважно досліджуйте варіанти, які справді підходять для вашого регіону, з урахуванням кліматичних умов, вологості та типу ґрунтів. У північних областях добре ростуть середньостиглі та ранні сорти, стійкі до холодів, такі як "Галла" чи "Слов’янка". А на півдні надавайте перевагу сортам, стійким до посухи та з коротким періодом вегетації. Вибір таких сортів, адаптованих до ваших умов, не тільки забезпечить їм виживання, але й подарує щедрий врожай.
Наступна порада: не висаджуйте холодні, інертні бульби. За 3-4 тижні до садіння розкладіть їх у ящиках, поставте на світло і тримайте в теплому приміщенні. Так вони пустять короткі, товсті паростки — не бліді та тонкі, як павутиння, а темно-зелені і міцні. Така картопля розпочне свій розвиток з великою перевагою і буде швидше рости.
Ще один секрет гарного врожаю — це розрізання бульб, особливо якщо вони великі й мають багато вічок. Поділіть бульбу на дві частини так, щоб у кожній було по 2-3 здорові паростки. Але не саджайте ці частини просто в землю, адже це знижує шанси на успішне вкорінення. Найкраще перед садінням обваляти їх у попелі. Це не лише знезаражує місце розрізу, а й дає потужний стимул для росту, оскільки калій і фосфор в попелі активують розвиток кореневої системи.
Для максимального ефекту посипте попелом і самі борозенки перед садінням картоплі. Це допоможе знизити кислотність ґрунту та зменшити активність шкідників.
Коли з’являться перші паростки, не забувайте про мульчування. Сухе сіно стане не тільки захистом для бульб, але й допоможе уникнути перегріву, росту бур’янів та втрати вологи. Під такою природною ковдрою картопля росте швидше, ґрунт зберігає вологу, а корисні мікроорганізми активно розмножуються.
Досвідчені автомобілісти, які раніше розповіли, чи варто їздити на перекачаних шинах, порадили дуже корисну звичку: щоразу з’їдати дольку лимона перед тим, як сісти за кермо, пише Arguments.kyiv.ua, передають Патріоти України. Особливо це актуально пер...
Багато з нас не уявляють ранку без чашки кави, адже кофеїн — це перевірений спосіб прокинутися та зібратися з думками. Але чи знали ви, що зелений чай — це також джерело кофеїну, але м’якого, з делікатною дією та користю для здоров’я, передають Патріот...