Наслідки можуть бути сумні! Що не можна їсти при гіпертонії

При гіпертонії (підвищеному артеріальному тиску) дуже важливо дотримуватися дієти, яка сприяє зниженню тиску і зменшенню навантаження на серце та судини. Ось список продуктів, яких слід уникати або максимально обмежити, передають Патріоти України.


Сіль (натрій)

  • Основний ворог при гіпертонії.
  • Обмежити до не більше 5 г на добу (це приблизно 1 чайна ложка, включаючи приховану сіль у продуктах).
  • Уникати: солоних закусок, копченостей, консервів, ковбас, магазинних соусів (кетчуп, соєвий соус тощо).

Жирна та смажена їжа

  • Жирна їжа підвищує рівень холестерину, що погіршує стан судин.
  • Уникати: смаженого м’яса, бекону, сала, вершкового масла в надмірній кількості, фастфуду.

Продукти з трансжирами

  • Вони підвищують "поганий" холестерин і сприяють розвитку атеросклерозу.
  • Уникати: маргарин, промислові солодощі (печиво, торти, чипси), напівфабрикати.

Цукор і солодощі

  • Надлишок цукру сприяє ожирінню та порушенню обміну речовин.
  • Уникати: газованих напоїв, цукерок, варення, тортів, солодкої випічки.

Алкоголь

  • Особливо у великих кількостях — може різко підвищити тиск.
  • Рекомендовано або повністю виключити, або дуже помірне вживання (наприклад, не більше 100 мл вина час від часу).

Кофеїн у надмірній кількості

  • Деякі люди дуже чутливі до кофеїну — він може підвищувати тиск.
  • Обмежити: міцну каву, енергетики, міцний чай.

Червоне м’ясо (великі кількості)

  • Містить багато насичених жирів.
  • Краще замінювати на: птицю без шкіри, рибу, бобові.

Ковбасні вироби та консерви

  • Містять велику кількість солі, консервантів і шкідливих жирів.

Розставлено крапки над "і": Чи справді молоко корисне для здоровʼя

субота, 31 травень 2025, 13:05

Нейрохірург Ярослав Мідик розповів, що кальцій дійсно є одним із найважливіших елементів для нашого організму, особливо для здоров’я кісток. Однак спробуємо розібратися, чи варто покладатися лише на молочні продукти для його отримання, передають Патріо...

Прокляття сумлінного і кваліфікованого працівника: Чому гарний двірник, лікар, бухгалтер майже завжди не може зробити подальшу кар'єру в своїй установі

субота, 31 травень 2025, 12:47

Список можна подовжити... Двірник працює дуже добре. Старанно. Багато років працює на одному місці. Усі задоволені. І навіть іноді дарують йому старі речі або частують домашніми консервами. Коли приходить пора робити нові.., зазначають Патріоти України...