Наслідки можуть жахнути! Вагітним жінкам варто відмовитися від ультраобробленої їжі - ось чим це загрожує

Нещодавнє дослідження засвідчило, що споживання фаст-фуду та ультраоброблених продуктів може призвести до підвищеного вмісту фталатів у вагітних жінок, передають Патріоти України.

Фталати, хімічні речовини, пов’язані з пластиком, можуть мати негативний вплив на здоров’я дитини, проникаючи через плаценту.

Це перше дослідження, яке показало прямий зв’язок між дієтою, багатою на ультра-оброблені продукти, і підвищеним рівнем фталатів у вагітних. Фаст-фуд, готові суміші для тортів і безалкогольні напої можуть містити високі рівні цих хімічних речовин.

Шила Сатьянараяна, педіатр з Університету штату Вашингтон, наголошує, що фталати можуть спричинити серйозні ускладнення в розвитку дитини, як-от низьку вагу під час народження і психічні розлади, зокрема аутизм.

Дослідження використовувало дані про вагітність із групи CANDLE, що включала 1031 жінку. Вчені виявили, що кожні 10% збільшення частки ультра-оброблених продуктів у раціоні пов’язані зі збільшенням концентрації фталатів на 13%.

Експерти закликають вагітних жінок уникати цих продуктів і віддавати перевагу свіжим фруктам, овочам і нежирному м’ясу. Також вони радять читати етикетки та шукати продукти з мінімальним вмістом інгредієнтів.

Сатьянараяна попереджає, що, хоча додаткові дослідження необхідні, важливо зараз вживати заходів для захисту здоров’я матері та дитини, уникаючи ультра-оброблених продуктів, які можуть містити небезпечні хімічні речовини.

Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Як повернути яскравість вицвілому одягу - рецепт за копійки, який працює

неділя, 13 липень 2025, 6:44

Чи помічали ви, що з кожним пранням улюблені речі втрачають яскравість і блякнуть? Не поспішайте оновлювати гардероб - допомогти може простий домашній спосіб, який ще наші бабусі і мами використовували для збереження кольорів тканин, передають Патріоти...

Популярний підсолоджувач пов’язаний з агресивною формою раку мозку - нове дослідження

неділя, 13 липень 2025, 6:25

Китайські вчені виявили потенційно небезпечний зв'язок між аспартамом - популярним штучним підсолоджувачем - і гліобластомою, найагресивнішою формою первинного раку мозку. Про це йдеться у статті, опублікованій у Scientific Reports, передають Патріоти ...