Нещодавнє дослідження засвідчило, що споживання фаст-фуду та ультраоброблених продуктів може призвести до підвищеного вмісту фталатів у вагітних жінок, передають Патріоти України.
Фталати, хімічні речовини, пов’язані з пластиком, можуть мати негативний вплив на здоров’я дитини, проникаючи через плаценту.
Це перше дослідження, яке показало прямий зв’язок між дієтою, багатою на ультра-оброблені продукти, і підвищеним рівнем фталатів у вагітних. Фаст-фуд, готові суміші для тортів і безалкогольні напої можуть містити високі рівні цих хімічних речовин.
Шила Сатьянараяна, педіатр з Університету штату Вашингтон, наголошує, що фталати можуть спричинити серйозні ускладнення в розвитку дитини, як-от низьку вагу під час народження і психічні розлади, зокрема аутизм.
Дослідження використовувало дані про вагітність із групи CANDLE, що включала 1031 жінку. Вчені виявили, що кожні 10% збільшення частки ультра-оброблених продуктів у раціоні пов’язані зі збільшенням концентрації фталатів на 13%.
Експерти закликають вагітних жінок уникати цих продуктів і віддавати перевагу свіжим фруктам, овочам і нежирному м’ясу. Також вони радять читати етикетки та шукати продукти з мінімальним вмістом інгредієнтів.
Сатьянараяна попереджає, що, хоча додаткові дослідження необхідні, важливо зараз вживати заходів для захисту здоров’я матері та дитини, уникаючи ультра-оброблених продуктів, які можуть містити небезпечні хімічні речовини.
Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.