Навчіться правильно обрізати груші й збиратимете з кожного дерева рекордні врожаї - поради садівника

Правильна обрізка дерева дозволить сформувати красиву розріджену крону, а також міцний і стійкий скелет, здатний витримати велике навантаження плодами. Як це правильно зробити, знає садівник Василь Іванюк, передають Патріоти України.

«Для того щоб дерево могло розвиватися та рости в повну силу, робити обрізку потрібно щороку, — розповідає фахівець. — Це прискорить формування крони й плодів. ⁣Висота штамба має бути не менше 60 см і не більше 90 см. Її визначає обрізка в перший рік. Якщо саджанець обрізати на висоті понад 1 м, то крона закладається занадто високо, що в подальшому ускладнить збір врожаю. Водночас дуже низько розташовані гілки не дозволять комфортно обробляти ґрунт під деревом, а врожай в такому випадку буде лежати практично на землі.

Усі потужні вертикальні гілки вирізують протягом усього сезону. Це гілки-паразити. На них не ростуть плоди, вони лише забирають поживні речовини та елементи, що стимулюють ріст, у своїх плодоносних сусідів. При обрізанні потрібно робити крону максимально прозорою. Коли крона не загущена, плоди отримують достатню кількість світла, що дозволяє їм швидше дозрівати і накопичувати дорогоцінні вітаміни".

Сильні прирости, за словами садівника, потрібно переводити на добре розвинені бічні гілки, дотримуючись принципу підпорядкування.

«Він полягає в тому, що найпотужніші паростки мають розташовуватися внизу, а слабші — вище. Зростаючі скелетні гілки потрібно обрізати на зовнішню бруньку, спрямовану вбік. Не можна допускати наявності конкурентів у кроні. Всі сильні пагони, розташовані поруч з центральним, або ті, що з'являються на скелетних гілках, слід вирізати або послаблювати, обрізаючи до 3−5 бруньок».

А ви це знали? Скільки років можна зберігати консервацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:28

Напевно, у кожної української господині стоїть кількадесят баночок домашніх заготовок у погребі. Адже консервація - це чудовий спосіб зберегти смак та користь продуктів упродовж кількох років, передають Патріоти України. Втім, варто бути обачними і сл...

Просто оберіть картинку! Яким словом вас можна описати - тест на визначення особистості

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:12

У світі немає двох ідентичних особистостей, кожна людина неповторна і унікальна. Однак часто деякі риси характеру йдуть в парі. Тому уподобання людини можуть розповісти про її характер, передають Патріоти України. Цей простий тест визначить, яким слово...