Навіщо потрібні дзеркала у ліфті - причини, про які знають одиниці

Дзеркало у ліфті здається нам настільки звичною річчю, що ми навіть з подивом реагуємо, коли потрапляємо в кабіну, де воно відсутнє. А чи замислювались ви, навіщо ліфти почали обладнувати дзеркалами? Адже, на перший погляд, функціональної потреби у них нема, передають Патріоти України.

На сервісі запитань і відповідей Quora з'явилось одразу кілька цілком правдоподібних пояснень. Виявляється, дзеркало у ліфті виконує одразу декілька задач

Антистрес

Перші ліфти, які встановлювали у будинках на східному узбережжі США, були дуже повільними. І люди, які ними користувались, відчували певний стрес через те, що доводилося досить довго стояти нерухомо, дивлячись у глуху стіну, і чекати, коли кабіна доїде до потрібного поверху. Така поїздка здавалась навіть довшою, ніж була насправді.

Щоби збудувати швидкісний ліфт, виробникам потрібно було чимало часу, тому вони вирішили спочатку сконцентруватись на самопочутті пасажирів. І так прийшла ідея поставили у кабіні дзеркало. Люди почали розглядати себе і думати про свою зовнішність, а не про те, як довго тягнеться час у підйомнику, коли нема чого робити. Подальші опитування показали, що поїздки почали здаватись пасажирам значно швидшими після появи дзеркал, хоча насправді швидкість пересування не змінилась. Із США підхід перекочував до Європи і далі поширився по всьому світу. Спрацьовує він і досі – у ліфті, де не ловить мобільний зв’язок і не вдається погортати телефон, завжди можна відволіктись на дзеркало, і це знімає зайвий стрес.

А ще дзеркала виявились корисними для людей, які страждають на клаустрофобію. Дзеркальні поверхні роблять кабіну візуально відчутно більшою, тому страх від перебування у замкненому просторі виникає в таких пасажирів рідше.

Боротьба з вандалізмом

В ході використання дзеркальних ліфтів з’ясувалось, що такі кабіни рідше страждають від вандалізму. Пояснюється це просто. Навіть якщо людина їде сама, через наявність дзеркала у неї виникає ілюзія, що за нею хтось спостерігає. Тому вона докладає більше зусиль, щоби поводитись пристойно – не смітить, не розмальовує стіни і взагалі тримається максимально гідно.

Безпека

Також наявність дзеркал дозволяє контролювати поведінку незнайомих людей, які перебувають з тобою в ліфті. Адже у відображенні можна бачити їхні руки – чи не намагаються вони нишпорити по чужих кишенях абощо. Тому під час поїздки менше виникає відчуття тривоги.

Інклюзивність

Згодом ліфти з дзеркалами допомогли у розвитку безбар’єрного простору. Людина, яка пересувається на колісному візку, може спокійно заїхати у обладнану таким чином кабіну та виїхати з неї заднім ходом. Розвертатись не доведеться – всі необхідні маневри можна виконати, дивлячись у дзеркало. Якщо, звісно, ширина дверей дозволяє візку проїхати всередину ліфта.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...