Не купуйте це в секонд-хенді! Лікуватися будете дуже довго

Секонд-хенд - зручне місце, де можна дешево, а якщо пощастить, то ще й стильно, оновити свій гардероб. Однак важливо пам'ятати, що не всі категорії речей варто купувати в таких місцях, передають Патріоти України

Давайте розберемося, які речі суворо заборонено купувати в секонд-хенді та чи можна підхопити якісь хвороби, купуючи такий одяг.

Що не можна купувати в секонд-хенді

Речі, які надходять в цю бюджетну категорію магазинів, перед продажем обов'язково повинні проходити термічну і/або хімічну обробку. Але навіть вона не завжди допомагає.

Ми склали список товарів, купівлі яких варто уникати в "секондах":

  • Спідня білизна. Це дуже особиста категорія, і носити чужі труси, м'яко кажучи, неприємно. Навіть після обробки на них можуть залишитися сліди використання, а то й бактерії. До того ж, знайти недорогу, якісну, але нову білизну не складе труднощів. Теж саме стосується шкарпеток, купальників, термобілизни, колготів і т. п.
  • Спортивний одяг. Такі товари люди зазвичай використовують в різних активностях, під час яких рясно потіють. І цей піт залишається на тканині. Так, перед тим, як відправити на прилавок "секонду", речі виперуть і дезінфікують, але сліди активного використання все одно можуть залишитися. До того ж, "спортивки" можуть бути деформовані після ношення попередником і втратити свої початкові властивості.
  • Головний убір. Свої шапки, капелюхи, кепки та інші подібні речі ви перете й чистите відносно рідко, адже так? Речі з "секонду" навряд чи пралися частіше. Тому всередині можна знайти сліди використання. І не забувайте, що попередній власник міг мати лупу, або навіть педикульоз (воші, по-простому). Навряд чи воно вам треба.
  • Зимовий верхній одяг. Неочевидна категорія речей, проте має свої нюанси. Вони полягають у тому, що термічна обробка може зробити пуховики й дуті куртки непридатними: теплий наповнювач зіб'ється в грудки, і одежина просто перестане виконувати свою головну задачу - зігрівати вас взимку. А ще такий одяг може довго зберігати в собі запах секонд-хенду.
  • Косметика та приладдя для макіяжу. З косметикою все просто - у неї є свій термін придатності й правила зберігання, а у відкритих тюбиків і баночок вони ще менші й жорсткіші. На пензликах і інших спонжиках для макіяжу залишаються частинки шкіри попереднього власника та мікроби.
  • Іграшка. У м'яких плюшевих ведмедів і подібних предметах можуть оселитися клопи або грибок. На твердих іграшках знаходяться мікроби, всередині може виявитися та ж цвіль, також вони іноді бувають із ушкодженнями. А ви ж пам'ятаєте, що діти часто тягнуть іграшки до рота?
  • Вовняний одяг. Такі речі вимагають особливого догляду, і далеко не всі "секонди" можуть його забезпечити. Річ цілком може виявитися або недопраною і замість цього додатково обробленої "хімією", або ж повністю втратила зовнішній вигляд і здатність зігрівати нового власника.Хвороби секонд-хенду - шокуюча правда чи міф

Однією з причин, чому не можна купувати речі в секонд хенді, часто називають імовірність того, що хвороби можуть передатися через одяг. Але чи так це насправді?

Ми вже згадували, що погано оброблені шапки можуть бути заражені вошами, а в м'яких іграшках весело і завзято жити клопи. І хоча такі болячки, як короста і педикульоз, передаються через тканину, швидше за все, цього не станеться завдяки хімобробці одягу.

Але що ще можна підхопити в секонд-хенді? За словами дерматологів, підчепити інфекцію через одяг із секондів - малоймовірно. Однак зіткнутися з грибковими захворюваннями шансів більше - спори грибка вельми живучі. Особливо ця проблема актуальна при покупці взуття (і шкарпеток, пам'ятаєте ж про нижню білизну?).

Інфекціоністи відзначають, що більшість збудників інфекцій нестійкі в навколишньому середовищі і швидко гинуть. Однак є й такі, які можуть опинитися в волокнах тканини, і вбити їх не так просто. Мова, наприклад, йде про вірусний гепатит В, дифтерії, туберкульози, грибкові захворювання. Вони виживають за низьких температур, і здатні витримувати кип'ятіння протягом кількох хвилин. Тому одяг у секондах слід піддати спеціалізованої хімічній чистці з використанням дезінфектантів.

Ще оброблений різною "хімією" одяг може викликати алергічні реакції. Для дезінфекції ношених речей зазвичай використовують доступні й дешеві речовини - формальдегід або бромистий метил. Це токсичні речовини зі специфічним ароматом (той самий запах "секонду"), і можуть викликати роздратування шкіри, слизових, дихальних шляхів або привести до куди більш сумних наслідків.

У будь-якому випадку, убезпечити себе можна, якщо речі після покупки в секонд-хенді ще раз ретельно випрати/помити, можливо, здати в хімчистку.

Чому не можна носити речі з секонд-хенду - прикмети і езотерика

Ще трохи зупинимося на містичних причинах того, чому деякі люди стверджують, що не можна носити речі з секонд-хенду. За словами езотериків, речі "просякнуті" енергетикою свого власника, і вона легко передається іншій людині. А це може бути і негативна енергетика, яка принесе майбутньому власникові лише біди

Саме тому не рекомендується купувати в "секондах" такі речі:

  • дзеркала та меблі з ними,
  • годинники,
  • коштовності та інші прикраси,
  • ляльки.

Експерти в цій області давно стверджують, що дзеркала грають роль порталів між нашим і потойбічним світом, вони здатні поглинати негативну енергетику людини.

А годинники і прикраси є свого роду хранителями пам'яті про свого власника. І можуть передавати погану енергетику, а з нею і невдачі, хвороби, проблеми від свого колишнього господаря новому власнику. Ляльки ж часто використовуються для пороблення та іншого чаклунства, і навряд чи ви дізнаєтеся історію "Барбі" у секонді.

І хоча езотерики з тих же причин забороняють носити одяг померлих людей, розмови про те, що в секонд-хенді речі з небіжчиків - скоріше міф. На наш ринок більшість ношених речей приїжджає з Європи. Навряд чи там знайдеться стільки померлих людей, скільки до нас завозять одягу, правда?

Просто ідеально! Як приготувати смачний рулет - завиванець з картоплі та м’яса чи з горохом

понеділок, 6 травень 2024, 12:12

Приготуйте завиванець, який можна подати до столу на вечерю чи недільний обід для родини. До нього можна зробити соус та салат. Буде дуже смачне застілля, передають Патріоти України. Для приготування потрібні наступні продукти:. Картоплю відваріть та з...

Просто ідеально! Як приготувати м’ясний хлібець із курятини

понеділок, 6 травень 2024, 11:47

Страви з курятини ідеально підходять до святкового столу. М’ясний хлібець гості точно оцінять за насичений смак та оригінальність, ділиться фудблогерка Юлія Горячко, передають Патріоти України. . Приготування:. Желатин залити холодною водою і залишити...