Чашка кави – найкращий енергетик природного походження, і цей напій має мільйони шанувальників. При помірному споживанні кава має безліч переваг. До її складу входять антиоксиданти та інші корисні речовини, що послаблюють силу запальних процесів та тонізують організм.
У цій статті OBOZ. UA розкаже, чому пити каву вранці корисно і на який оздоровчий ефект можна очікувати.
Антиоксидант
Кава містить потужні антиоксиданти – хлорогенову кислоту, а також тригонелін, що відновлює судини і має капіляропротекторну дію. Хлорогена кислота нейтралізує шкідливі вільні радикали, а поліфеноли знижують ризик появи серцево-судинних захворювань і діабету другого типу. Звичайно, кава не єдине джерело цих компонентів. Існують фрукти та горіхи, що містять велику кількість антиоксидантів. Однак ми вживаємо їх рідко, на відміну від кави, яку п'ємо щодня.
Хвороба Альцгеймера
Кава знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань. Наприклад, невиліковної на сьогодні хвороби Альцгеймера та деменції тіла Леві. Їх розвиток зупиняє кофеїн, що підвищує ефективність роботи мозкових ферментів.
Кава знижує ризик появи хвороби Паркінсона
Вживання кави пов'язане зі зменшенням ризику захворіти на хворобу Паркінсона на 60 %. Крім того, регулярно вживаючи каву, ви на 25-50% знижуєте ризик захворіти на діабет другого типу та деякі види раку. Кава також корисна для печінки та товстої кишки і в цілому сприяє збільшенню тривалості життя. Кава позбавляє втоми і заряджає енергією
Чашка кави – це заряд природної бадьорості, особливо корисний, якщо ви почуваєтеся хворим і втомленим. Кофеїн, потрапляючи в кров, блокує гальмівний нейромедіатор у мозку, це викликає стимулюючий ефект – підвищує рівень енергії та настрій.
Американські вчені опублікували масштабне дослідження, яке показало: дотримання спеціальної дієти під назвою MIND з 40 років значно знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Навіть початок цієї дієти після 60 років допомагає захистити...
Дерев’яні ложки - звичний кухонний інструмент для багатьох. Вони не дряпають посуд, зручні у використанні та екологічні. Але в мережі все частіше з’являються застереження: мовляв, дерев’яні ложки - ідеальне середовище для бактерій і плісняви, передают...