Не лише смачно! У чому користь темного шоколаду для організму

Темний шоколад не лише приємний на смак, а й приносить значну користь для здоров’я. Він багатий на антиоксиданти, покращує настрій і підтримує здоров’я кишківника завдяки високому вмісту клітковини.

Регулярне вживання шоколаду з високим вмістом какао може позитивно вплинути на емоційний стан та роботу організму. Більше про переваги цього смаколика пише eatthis.com.

Як показує дослідження, опубліковане в журналі The Journal of Nutritional Biochemistry, вживання шоколаду для покращення настрою дійсно має наукове підґрунтя. У дослідженні, яке було рандомізованим і контрольованим, взяли участь дорослі віком 20-30 років. Учасників розділили на дві групи: одна група отримувала шоколад із вмістом какао 70%, а інша – 85%. В кінці експерименту їх оцінювали за шкалою PANAS (Positive and Negative Affect Schedule), що допомагає відстежувати емоційні зміни протягом часу. Ті, хто споживав 85% темний шоколад, мали значно менше негативних емоцій, ніж учасники з групи 70%.

Крім того, вчені також дослідили вплив шоколаду на настрій і його зв'язок зі станом мікрофлори кишківника. За даними Harvard Health, продукти з хімічними добавками та ультраоброблені продукти можуть погіршувати стан здорових бактерій у кишківнику, підвищувати ризик хвороб та погіршувати настрій. На противагу цьому, дослідження в галузі молекулярної психіатрії встановили, що збалансована дієта, як-от традиційна середземноморська, яка знижує запалення і підтримує здоров'я кишківника, може захистити від депресії.

Щоб підтримувати кишківник у здоровому стані, варто включати в раціон продукти, багаті на пребіотики та пробіотики. Пребіотики – це харчові волокна, які сприяють росту корисних бактерій у кишківнику та покращують функціонування травної системи. Пробіотики ж містять живі бактерії та дріжджі, які підтримують здоров'я вашої кишкової флори.

Темний шоколад виконує роль пребіотика завдяки високому вмісту клітковини. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, темний шоколад із вмістом какао від 70% до 85% містить близько 11 грамів клітковини на 100-грамову плитку. Чим вищий вміст какао в шоколаді, тим більше клітковини він містить, а отже, тим більше користі для вашої кишкової мікрофлори.

Тож якщо ви відчуваєте поганий настрій або хочете солодкого, сміливо з'їжте трохи темного шоколаду. Він дійсно може зробити ваш день кращим!

Не лише смачно! У чому користь темного шоколаду для організму

субота, 19 жовтень 2024, 22:10

Темний шоколад не лише приємний на смак, а й приносить значну користь для здоров’я. Він багатий на антиоксиданти, покращує настрій і підтримує здоров’я кишківника завдяки високому вмісту клітковини. Регулярне вживання шоколаду з високим вмістом какао м...

Нічного надскладного! Вчені розповіли, що їсти зранку, щоб продовжити життя - і це смакота

субота, 19 жовтень 2024, 17:24

На сніданок потрібно їсти ті продукти, які будуть не лише корисними, а й сприятимуть довгому та щасливому життю. Експерти з довголіття розповіли, що краще їсти зранку, передають Патріоти України з посиланням на сайт Huffpost. Що їдять експерти з довго...