Не поспішайте викидати наче непотріб: Як використовують кавову гущу

Викидати кавову гущу не варто. Використати її, за деякими народним звичаями, можна для ворожіння. Але не тільки.

Виявляється, що кава корисна також як добриво для кімнатних рослин, для очищення різних речей та навіть тіла.

Кавовою гущею можна чистити посуд. Завдяки своїй грубій текстурі вона може відмінно справитися з очищенням навіть застарілого бруду на сковорідках чи кастрюлях. Для цього потрібен осад кави і сода або мило та тепла вода. Змішайте всі інгредієнти і нанесіть їх на губку. Натирайте посуд, допоки його поверхня не почне блищати. Оскільки кава має властивість знежирювати предмети, далі мити оброблений посуд стає значно легше.

Кавою можна вивести неприємні запахи з холодильника. Просто насипте одну чайну ложку кавової гущі у невелику мисочку і поставте в холодильну камеру. Через деякий час неприємні запахи зникнуть.

Кавову гущу також використовують як добриво для кімнатних рослин. Вона підходить для троянд, папороті, фікусів, пальм, азалій, аспарагусу та фіалок. Поливати горщики можна лише після того, як підсохне перший шар грунту. Краще застосовувати відходи від натуральної, а не розчинної кави. Але, якщо ви любите пити каву з молоком, така суміш для добрива не підходить.

Каву також використовують для миття духовки та грилю. Оскільки вона чудово дає раду з жиром та застарілим брудом. Щоб решітки від духовки знову мали вигляд, як нові, необхідно їх замочити у теплій воді з кавовою гущею на 45 хвилин. Після цього навіть найдавніші плями швидко відмиваються.

Окрім того, кавова гуща ‒ чудовий засіб для очищення шкіри голови. Якщо зварити каву й охолодити її до кімнатної температури, цією рідиною добре ополіскувати волосся, щоб очистити його від зайвого жиру. Кавовою гущею натріть шкіру голови та залиште так на 20 хвилин, а потім змийте теплою водою Важливо пам'ятати, що гуща не підходить білявкам, а також дівчатам із пофарбованим у світлий колір волоссям.

Кавова гуща допомагає очистити злив від бруду та залишків їжі. Часто буває, що мийниця на кухні забивається залишками їжі та іншим сміттям. Щоб очистити її, не потрібно купувати спеціальні хімічні засоби. Спробуйте спочатку звичайну кавову гущу, яку потрібно змішати з рідким милом та окропом.

Можна використовувати кавову гущу й для очищення шкіри як скраб. Для цього дві склянки морської солі змішують з половиною склянки кавової гущі. Такий засіб чудово очищає шкіру від омертвілих частинок та бруду. Добре підходить кавова гуща проти целюліту. Використовуючи скраб кілька разів на тиждень, ви позбудетеся "апельсинової кірки".

Кавовою гущою також очищують тверді поверхні на кухні. Для цього просто змішайте дві чайні ложки розчинної кави або вже використаної кавової гущі з рідким милом чи мильною водою. Такий засіб чудово очищає дерев'яні поверхні та плитку.

Під час приготування їжі часто потрібно почистити і порізати часник чи цибулю. Після цього на руках залишається неприємний запах, який довго не вивітрюється. Щоб позбутися його, змішайте кавову гущу і теплу воду. Отриманий скраб чудово видалить всі запахи.

Каву також можна використовувати як добриво. Особливо вона корисна для рослин, які люблять підкислений ґрунт. Може стати чудовим підсилювачем росту. Тож, коли випили чашку кави, обов'язково додавайте залишки в горщики, а навесні — на грядки. Особливо її люблять редис та морква. Тому перед посадкою в землю, змішайте насіння з гущею. Це покращить структуру ґрунту і допоможе боротися зі шкідниками.

Якщо осад, що залишається після варіння кави, використовувати в якості добрива постійно, то повністю відпадає потреба в застосуванні хімії. Але осад спочатку потрібно висушити в духовці чи на папері.

З кавової гущі можна приготувати компост, додавши до одного літру осаду відро сухої трави або опалого листя, склянку будь-якого органічного добрива і три склянки попелу.

Підходить кавова гуща і для обличчя. Якщо нанести її на ватний диск та прикласти до закритих повік, то можна значно зменшити набряки, а також позбутися темних кіл під очима. Кофеїн стане прекрасним тонізувальним засобом для шкіри обличчя.


А ви це знали? Навіщо досвідчені кухарі при варінні м’яса додають лушпиння цибулі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:15

Відварене м’ясо не назвеш найпопулярнішою стравою, оскільки господині надають перевагу готуванні його на грилі або подачі в смаженому вигляді. Однак варіння набагато корисніше, передають Патріоти України. При правильному підході відварене м’ясо виходит...

От у чому секрет! Навіщо досвідчені домогосподарки додають сіль у воду для миття підлоги

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:49

Досвідчені господині миють підлогу не просто водою. У неї додають різні розчини, щоб поверхня була оброблена від мікробів та мала приємний аромат. Зараз є багато готових засобів для прибирання, але сіль лишається стабільно популярною. І для цього є при...