Не пробуйте це на собі! Кому не підходить інтервальне голодування

Метаболічні зміни, які може спричинити інтервальне голодування, загалом корисні для здоров'я. Проте тривалі періоди часу без їжі чи суворий контроль її споживання можуть мати несприятливі наслідки для деяких людей,передають Патріоти України.

Те, що може бути дуже корисним для однієї людини, може не працювати для іншої. Не існує універсальних або загальних дієтичних рекомендацій, які можна було б дати всім людям, стверджує Дана Елліс Ганнес, докторка медичних наук, старша дієтологиня Медичного центру Рональда Рейгана при Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі.

Визначення того, чи підходить вам інтервальне голодування, часто зводиться до методу спроб і помилок, але деяким категоріям людей взагалі не варто експериментувати з голодуванням. Про те, кому варто уникати цього методу, розповідаєWomans World.

Ви в минулому мали розлад харчової поведінки

Якщо ви хочете спробувати інтервальне голодування, вам варто дуже уважно ставитися до свого організму та реакцій. Під час інтервального голодування багато людей схильні одночасно скорочувати калорії. Це не є обов'язковою вимогою, але таке може статися природним чином через скорочення періоду часу, протягом якого ви їсте весь день. На жаль, люди, які мали в анамнезі розлади харчової поведінки, можуть почати використовувати голодування як спосіб повернутися до скорочення калорій, що може спричинити рецидив розладу.

Тому якщо у вас є історія цього типу розладу, але ви однаково хочете спробувати інтервальне голодування, вам краще планувати приймання їжі заздалегідь і розраховувати загальну калорійність свого денного раціону. Це допоможе переконатися, що ви отримуєте достатньо калорій навіть за меншого часовго вікна вживання їжі.

Ви – дитина

Оскільки дослідження впливу голодування на дітей обмежені та показують суперечливі результати, поточна рекомендація полягає в тому, що інтервальне голодування не рекомендується для дітей і підлітків.

Діти можуть наражатися на більш високий ризик виникнення проблем, викликаних голодуванням, через їх менший вік і підвищені метаболічні потреби. Серед цих проблем можуть бути втома, слабкість і дратівливість. Ба більше, навіть в разі коротких голодувань у дітей знижується когнітивна функція.

Ви вагітні або годуєте грудьми

Навіть якщо ви не боретеся з нудотою, вам однаково може бути важко отримати всі необхідні поживні речовини під час вагітності, і спроба отримати їх і водночас мати у щоденному раціоні потрібну кількість калорій, з'ївши все це лише за кілька приймань їжі на день, безумовно, не піде вам на користь.

Те саме стосується грудного вигодовування. Мамам, що годують, потрібно на 300-500 калорій на день більше, ніж тим, хто не годує грудьми. Додати ці калорії до вашого раціону може бути не просто, але ще важче з'їсти все це в більш короткі терміни.

Якщо ви намагаєтеся завагітніти

Якщо ви плануєте материнство, ви можете дотримуватися інтервального голодування. Але все залежить від вашої власної ситуації.

Наприклад, дослідження 2016 року, опубліковане в Journal of Mid-Life Health, показало, що у жінок із синдромом полікістозних яєчників (або СПКЯ) внаслідок голодування спостерігалося підвищення рівня лютеїнізувального гормону, що відіграє ключову роль в овуляції. У тому ж дослідженні було зазначено, що для тих, хто не має СПКЯ, голодування може бути корисним для фертильності, якщо воно призводить до зниження надмірної ваги, оскільки це може вплинути на репродуктивне здоров'я загалом.

Правильною стратегією в цьому разі буде консультація з лікарем-ендокринологом. Дізнайтеся у нього, чи може це допомогти або завадити вашим зусиллям із зачаттям.

Ви – літня людина з проблемами травлення

Якщо вам більше 65 років, ви можете виявити, що голодування відмінно підходить для загального здорового способу життя, але це часто правильно лише в тому разі, якщо у вас немає серйозних проблем із травленням.

Літні люди іноді мають труднощі з отриманням поживних речовин і достатньої кількості калорій через втрату
запаху та смаку, проблем із травленням і відсутністю сигналів голоду. Додавання ще одного фактора, який може знизити споживання поживних речовин, може бути не найкращою ідеєю. Люди похилого віку, які не їдять достатньо, особливо необхідну кількість білка, наражаються на більш високий ризик саркопонії, тобто вікової втрати м'язової маси. Це може вплинути на низку функцій організму, як-от рухливість, сила і навіь довголіття.

Ви приймаєте ліки

Іншим складним аспектом, який варто враховувати під час ухвалення рішення про інтервальне голодування, може бути використання ліків. Є кілька ліків, як-от деякі види антибіотиків, аспірин, протизапальні препарати або метформін для лікування діабету, які необхідно приймати під час їжі, щоб запобігти розладу шлунка. Близько 22% людей у віці 40-79 років регулярно приймають п'ять або більше рецептурних ліків. Координувати приймання ліків із вікном вживання їжі може бути складно.

Ви погано почуваєтеся під час голодування

Незалежно від того, яку комбінацію часових рамок ви намагаєтеся використати, голодування може вам просто не підійти. Якщо вам здається, що інтервальне голодування змушує вас відчувати голод, дратівливість, виснаження або головний біль, краще відмовитися від нього.

У вас можуть виникнути побічні ефекти, як-от розлад травлення, відсутність уваги або концентрації, запаморочення, проблеми зі сном або занепокоєння. І хоча деякі проблеми, як-то дратівливість і проблеми з концентрацією уваги, зазвичай мають тимчасовий характер, оскільки ваше тіло пристосовується до нового режиму харчування, вам варто подумати, чи готові ви пройти цей шлях.

Один зі способів переконатися, що ви все робите правильно – підрахунок калорій. Якщо з'ясується, що ви скорочуєте кількість їжі, яку споживаєте, це, найімовірніше, призведе до неприємних наслідків, особливо на початку, і це також підвищує ризик того, що ви почнете переїдати.

Якщо ваші калорії – на відповідному рівні, але ви все ще боретеся, припиніть голодувати, щоб побачити, чи вирішаться проблеми. Якщо вони підуть, це може бути ознакою того, що ця система харчування вам не підходить. Або ви можете скоротити часові рамки голодування до плану 12:12 (голодати протягом 12 годин, потім мати 12-годинне вікно приймання їжі).

Як і в разі будь-якої зміни способу життя, якщо ви ухвалюєте рішення про інтервальне голодування, порадьтеся спочатку зі своїм лікарем.

Якщо у вас діабет

Хоча може здатися, що інтервальне голодування не є гарною ідеєю для людей із діабетом, оскільки воно може ускладнити регулювання рівня цукру в крові, дослідження свідчать, що це не так. Огляд досліджень про вплив голодування на людей із діабетом 2-го типу, опублікований у Clinical Diabetes and Endocrinology 2021 року, показав, що у більшості з них зазначені позитивні результати, включно зі зниженням маси тіла, рівня глюкози натщесерце та рівня інсуліну натще. Дослідники наголосили, що деякі пацієнти навіть змогли знизити свою потребу в інсулінотерапії під час інтервального голодування.

Людям із діабетом 1-го типу, можливо, треба буде відкоригувати дозування інсуліну, що необхідно зробити під наглядом вашого лікаря.

Незалежно від того, який у вас діабет, завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж розпочинати нову дієту або новий стиль харчування, та повідомляйте про будь-які проблеми.

Джерело: ТСН.ua

Родина буде у захваті! Що додати в терту картоплю для дерунів, щоб отримати смачнішу страву

четвер, 28 березень 2024, 14:12

Деруни - це страва, за приготування якої господині беруться досить часто. Багато професійних кулінарів не бояться експериментувати з цією стравою і часом знаходять настільки вдалі інгредієнти, що використовують їх і надалі. Існує один несподіваний комп...

От у чому секрет! Як зберігати банани, щоб вони не темніли

четвер, 28 березень 2024, 11:12

Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть довше зберегти банани свіжими та смачними. Багатьом знайома проблема бананів, коли вони швидко чорніють і стають м’якими (навіть якщо ви купили їх зеленими). Щоб улюблений фрукт був придатний до вживання я...