Повністю відмовитись від цукерок, печива чи шоколаду практично неможливо, проте для підтримки здоров’я вам точно варто обмежити кількість солодощів у своєму раціоні. Потрібно врахувати, що велика кількість цукру може призвести до збільшення ваги та ризику розвитку ожиріння й діабету, а також до зубних проблем, таких як карієс та пошкодження емалі, передають Патріоти України.
Крім того, перевищення денної норми цукру може вплинути на загальний рівень енергії та настрою. В Eat This, Not That! розповіли, як зрозуміти, що ви залежні від солодкого та коли варто зробити перерву від цукру.
Відчуття втоми
Дієта, яка містить багато цукру, але зовсім мало клітковини та білка, не може вважатись збалансованою. Високе споживання обробленого цукру може призвести до раптових коливань рівня цукру в крові, що викликає відчуття виснаження. А тому для стабілізації раціону слід збагатити його овочевими закусками.
Голод
Їжа, яка багата на цукор містить порожні калорії, які не сприяють відчуттю ситості. Це означає, що після такої їжі відчуття голоду може спіткати на вас значно швидке, а тому існує суттєвий ризик частих перекусів, що провокує набір зайвої ваги. Проте, якщо їсти продукти з вмістом клітковини та балка, таких як яблука та горіхи, ви зможете довше відчувати ситість.
Прагнення з’їсти більше солодкого
Споживання цукру збуджує вивільнення дофаміну, що сприяє задоволенню та може призвести до понадмірного споживання солодкого навіть тоді, коли ви цілком ситі. Якщо поступово зменшувати споживання цукру, ви зможете привчити себе до менших порцій та зменшити бажання їсти солодощі.
Акне
Сьогодні прямого зв'язку між споживанням цукру і акне не доведено, проте деякі дослідження показують, що раціон з високим глікемічним індексом може сприяти появі акне через швидке підвищення рівня інсуліну. Наприклад, дослідження 2012 року, що охопило дані, отриманих від 2300 підлітків, виявило, що ті, хто споживав більше солодкого, мали вищу ймовірність розвитку акне на 30%.
Здуття
Багато людей вважають, що здуття живота пов'язане з великою кількістю солі. Однак, цей стан також може бути наслідком споживання великої кількості солодощів, які важко перетравлюються та можуть спричинити дисбактеріоз у кишечнику.
Безсоння
Вживання цукру перед сном може сприяє появі "цукрового сплеску" в організмі. Це може перешкоджати виробленню мелатоніну, необхідного для засипання, а також погіршувати якість сну через частіші нічні ворушіння.
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...
Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...