Не пропустіть! ТОП-7 тривожних ознак того, що ви не отримуєте достатньо заліза

Люди часто списують симптоми залізодефіциту на буденну перевтому, або ж знаходять ще банальніші пояснення їм. Звичайно, одна ознака не свідчить про наявність нестачі цього елементу, а от їх комплекс - є серйозним сигналом для того, аби перевірити рівень заліза у вашому організмі, передають Патріоти України із посиланням на публікацію Eat This, Not That.

Відчуття втоми

Однією з ознак дефіциту заліза є незвичайна втома. Цей симптом виникає через те, що організму потрібна достатня кількість заліза для виробництва гемоглобіну - білка в еритроцитах, який дозволяє їм переносити кисень по всьому тілу. Коли рівень заліза низький, організм може насилу транспортувати достатню кількість кисню до тканин і органів, що призводить до постійного відчуття виснаження.

Нігті стали ложкоподібними

Однією з ознак дефіциту заліза є поява ложкоподібних нігтів, які в медицині називають койлоніхією. При цьому стані нігті стають тонкими та увігнутими, що нагадують форму ложки. Цей симптом свідчить не просто про косметичну проблему, це може вказувати на недостатній рівень заліза в організмі, що впливає на вироблення гемоглобіну та загальний стан здоров’я.

Ви часто мерзнете

Однією з ознак дефіциту заліза є підвищена чутливість до низьких температур. Люди з недостатнім рівнем заліза можуть відчувати незвичний холод, можуть мерзнути руки та ноги навіть у відносно теплому середовищі. Це відбувається тому, що залізо відіграє вирішальну роль у виробленні гемоглобіну, який необхідний для транспортування кисню в організмі, впливаючи на регуляцію внутрішньої температури.

У вас знизилась успішність

Для дітей недостатнє споживання заліза з часом може проявлятися у погіршенні успішності. В одному дослідженні середні результати з математики були нижчими у дітей із дефіцитом заліза, порівняно з дітьми з нормальним рівнем заліза.

Систематичний огляд п’ятдесяти досліджень, опублікованих у журналі Nutrients, свідчить про те, що рівень заліза та анемія можуть бути пов’язані з академічною успішністю і що прийом добавок заліза в підлітковому віці може покращити успішність у школі, увагу та концентрацію. Втім для вивчення цього питання потрібні додаткові дослідження.

Порушення режиму сну

Адекватний рівень заліза в організмі сприяє виробленню серотоніну та дофаміну, які є нейромедіаторами, необхідними для регуляції циклів сну. Дані показують, що дефіцит заліза пов’язаний зі зниженням якості сну, розладом дихання під час сну та іншими факторами, пов’язаними зі сном.

Є відчуття тривоги

Тривога може виникати з різних джерел, починаючи від генетичних факторів і закінчуючи життєвим досвідом. Також нестача заліза може бути пов’язана з підвищеною тривожністю. Залізо має вирішальне значення для підтримки здоров’я мозку, впливає на синтез нейромедіаторів і роботу мозку.

Тяга до неїстівних речей

Однією з особливих ознак дефіциту заліза є стан, який характеризується тягою до речовин, які не мають харчової цінності - таких як лід, глина або крохмаль. Ця незвичайна харчова поведінка часто є способом, яким організм сигналізує про брак основних поживних речовин, таких як залізо. Вагітні жінки та підлітки піддаються найбільшому ризику.

"Золоті правила"! Як зберегти фрукти та овочі свіжими якомога довше

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:00

Досі відвідуєте продуктові магазини частіше, ніж хотілося, тому що овочі і фрукти у вашому холодильнику псуються надто швидко? Тоді дочитайте до кінця, передають Патріоти України. Фудблогерка Емі Кросс у своєму Instagram поділилась чудовим лайфхаком зі...

Забудете про проблему! Як за дві хвилини позбутися неприємного запаху в холодильнику

п’ятниця, 26 липень 2024, 19:55

Якщо скористатися такими підручними засобами, вам не доведеться мити холодильник, неприємний запах зникне, як і не було, передають Патріоти України. Наразі літо, а світло вимикають настільки часто, що продукти в холодильнику псуються дуже швидко. І щоб...