Не просто додає енергії! Вчені розповіли, від якої страшної хвороби рятує чашка кави вранці

Науковці виявили ще одну перевагу ранкової чашки кави – окрім енергійного заряду, передають Патріоти України.

Дослідження показало, що вживання хоча б однієї чашки кави з кофеїном (приблизно 230 мл, або 16 ковтків) зранку сприяє здоровому старінню жінок. Це включає нижчий ризик хронічних захворювань, зниження когнітивних здібностей, пов’язаних із деменцією, а також фізичних обмежень.

Фахівчиня з громадського здоров’я з Гарвардського університету проаналізувала дані 47 тисяч жінок, які з 1984 року регулярно надавали інформацію про свій раціон, спосіб життя та стан здоров’я.

Доктор Сара Махдаві, яка керувала дослідженням, пояснила: «Окрім великої вибірки та 30-річного спостереження, ми оцінили кілька аспектів довголіття та здорового старіння, а також зібрали дуже детальну інформацію про харчові та поведінкові звички, яка оновлювалась кожні чотири роки після початку дослідження».

Доктор Махдаві визначає «здорове старіння» як досягнення віку 70 років або більше без 11 хронічних захворювань (зокрема раку й діабету), без порушень рухливості, з добрим психічним здоров’ям і без когнітивних порушень або проблем з пам’яттю.

З кожною додатковою чашкою кави на день (але не більше ніж 2,5 чашки) ймовірність зберегти фізичне та розумове здоров’я зростала на 5%.

Доктор Махдаві зазначила: «Наші результати свідчать, що саме кава з кофеїном – а не чай чи безкофеїнова кава – може мати унікальні властивості, що підтримують здорове старіння».

Ще більше фактів:

  • Кожні додаткові 80 мг кофеїну (тобто приблизно одна маленька чашка кави) щодня збільшували ймовірність здорового старіння на 1%.
  • Це також покращувало всі аспекти здоров’я – від профілактики хвороб до підтримки рухливості та гостроти розуму – на 2–5%.

Але не всі напої однаково корисні.
Солодкі газовані напої, як-от Coca-Cola, Pepsi та інші, мали протилежний ефект:

  • Кожна щоденна склянка таких напоїв зменшувала шанси на здорове старіння на 19%.
  • І знижувала ймовірність відповідати всім критеріям здорового старіння на 25%.

Статистика дослідження:

  • З понад 47 000 жінок, яких спостерігали з 1984 року, лише 3 700 (8%) відповідали всім критеріям здорового старіння станом на 2016 рік.
  • Жінки, які старіли здорово, у середньому вживали 315 мг кофеїну на день у середньому віці (45–60 років) – це приблизно три стандартні чашки кави.
  • Більше 80% цього кофеїну надходило саме з кави.

Дослідники не знайшли суттєвого зв’язку між вживанням чаю або безкофеїнової кави й кращими показниками здорового старіння.

Про дослідження:

  • У межах Nurses’ Health Study опитували 122 000 медсестер віком 30–55 років на початку дослідження, ставлячи запитання про харчування, фізичну активність, куріння, вживання кофеїну, менопаузу, гормональну терапію та психічне здоров’я.
  • Також збирали зразки крові, сечі та інші біоматеріали для вивчення маркерів запалення.
  • Деяких учасниць відстежують уже понад 40 років.

Інші відомі переваги кави:

  • Знижує ризик високого тиску, серцевих захворювань, миготливої аритмії.
  • Зменшує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера – огляд 11 досліджень 2016 року з участю понад 29 000 людей підтвердив цей ефект.
  • У чоловіків одна-три чашки кави щодня знижували ризик діабету на 7%, а у жінок чотири й більше – на 30%.

Висновок докторки Махдаві:
«Хоча попередні дослідження пов’язували каву з окремими аспектами здоров’я, наше вперше охопило вплив кави на всі сфери старіння протягом трьох десятиліть.
Ці результати – хоча й попередні – свідчать, що невеликі, але стабільні звички можуть формувати довготривале здоров’я. Помірне споживання кави може давати захисний ефект, особливо в поєднанні з іншими здоровими звичками – регулярною фізичною активністю, збалансованим харчуванням і уникненням куріння».

Оси будуть летіти геть, якщо відчують запах однієї "ненависної "рослини

п’ятниця, 27 червень 2025, 18:53

Спекотне літо приносить не тільки сонячний вітамін D, а й небажаних гостей - ос, які літають навколо будинків і садів у пошуках їжі. Хоча оси корисні для запилення і боротьби зі шкідниками, їхні часті укуси можуть доставляти дискомфорт і навіть бути не...

А ви це знали? Що не потрібно додавати у фарш для котлет, щоб не зіпсувати їх

п’ятниця, 27 червень 2025, 18:30

Домашні котлети – дуже ситна і смачна страва, яку можна готувати з будь-якого м'ясного фаршу, а також і просто з овочів, крабових котлет, а також із печінки. Щоб котлети не розпадалися, потрібно знати деякі кулінарні секрети, передають Патріоти України...