Науковці виявили ще одну перевагу ранкової чашки кави – окрім енергійного заряду, передають Патріоти України.
Дослідження показало, що вживання хоча б однієї чашки кави з кофеїном (приблизно 230 мл, або 16 ковтків) зранку сприяє здоровому старінню жінок. Це включає нижчий ризик хронічних захворювань, зниження когнітивних здібностей, пов’язаних із деменцією, а також фізичних обмежень.
Фахівчиня з громадського здоров’я з Гарвардського університету проаналізувала дані 47 тисяч жінок, які з 1984 року регулярно надавали інформацію про свій раціон, спосіб життя та стан здоров’я.
Доктор Сара Махдаві, яка керувала дослідженням, пояснила: «Окрім великої вибірки та 30-річного спостереження, ми оцінили кілька аспектів довголіття та здорового старіння, а також зібрали дуже детальну інформацію про харчові та поведінкові звички, яка оновлювалась кожні чотири роки після початку дослідження».
Доктор Махдаві визначає «здорове старіння» як досягнення віку 70 років або більше без 11 хронічних захворювань (зокрема раку й діабету), без порушень рухливості, з добрим психічним здоров’ям і без когнітивних порушень або проблем з пам’яттю.
З кожною додатковою чашкою кави на день (але не більше ніж 2,5 чашки) ймовірність зберегти фізичне та розумове здоров’я зростала на 5%.
Доктор Махдаві зазначила: «Наші результати свідчать, що саме кава з кофеїном – а не чай чи безкофеїнова кава – може мати унікальні властивості, що підтримують здорове старіння».
Ще більше фактів:
Але не всі напої однаково корисні.
Солодкі газовані напої, як-от Coca-Cola, Pepsi та інші, мали протилежний ефект:
Статистика дослідження:
Дослідники не знайшли суттєвого зв’язку між вживанням чаю або безкофеїнової кави й кращими показниками здорового старіння.
Про дослідження:
Інші відомі переваги кави:
Висновок докторки Махдаві:
«Хоча попередні дослідження пов’язували каву з окремими аспектами здоров’я, наше вперше охопило вплив кави на всі сфери старіння протягом трьох десятиліть.
Ці результати – хоча й попередні – свідчать, що невеликі, але стабільні звички можуть формувати довготривале здоров’я. Помірне споживання кави може давати захисний ефект, особливо в поєднанні з іншими здоровими звичками – регулярною фізичною активністю, збалансованим харчуванням і уникненням куріння».
Відрізнити якісну каву від підробки або низькоякісного продукту можна за кількома ознаками — як візуальними, так і смаковими, а також з урахуванням упаковки та аромату. Ось основні критерії, передають Патріоти України.
Ротанг — це гнучка ліана з тропічних регіонів Азії. З неї виготовляють елементи меблів вручну або за допомогою сучасних технологій: так з’являються плетені меблі, що не поступаються натуральному за зовнішнім виглядом. У добре облаштованому саду хочетьс...