Те, що ми їмо, може значно підвищити або знизити ризик розвитку певних захворювань. Це стосується й інсульту - небезпечного для життя стану, який виникає, коли припиняється кровопостачання частини мозку. Його провокує високий артеріальний тиск. Про те, які продукти здатні призвести до гіпертонії та, як наслідок, до інсульту, передають Патріоти України із посиланням на публікацію Express.
Високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину - це два найбільші фактори ризику інсульту та інфаркту. "Кількість солі у вашому раціоні особливо важлива, тому що надмірна кількість збільшує ризик високого кров'яного тиску. За даними громадського здоров’я Англії, це один із найважливіших факторів ризику, який людина може самостійно зменшити", - каже лікар Сара Джарвіс.
Сіль підвищує артеріальний тиск, змушуючи організм утримувати більше води, чинячи тиск на стінки кровоносних судин. "Надлишок рідини тисне на стінки артерій, які несуть кров від серця до тіла. А це призводить до підвищення артеріального тиску. Він може призвести до закупорки артерій, які постачають кров до вашого мозку, іншими словами, до інсульту", - пояснює лікар.
Джарвіс рекомендує уникати продуктів з високим вмістом солі. "Перероблені та копчені продукти, такі як салямі, копчена риба, м’ясні делікатеси та ковбаси, містять дуже багато солі. Також варто відмовитись від солоних закусок, таких як чипси та горіхи", - додає лікар.
Вона також попереджає про менш очевидні продукти, які містять багато солі. "Велика частина солі, яку ми споживаємо, надходить із менш очевидних джерел - консервовані супи та рагу, підливи, соєвий соус, кетчупи, закуски та соління, піца, готові страви та навіть хліб. Тому важливо вибирати продукти з меншим вмістом солі, щоб зменшити ризик інсульту", - зауважує Джарвіс.
Лікар також зазначає, що регулярні фізичні вправи та підтримка здорової ваги допоможуть тримати кров’яний тиск і рівень холестерину під контролем. "Хоча куріння не підвищує артеріальний тиск, це ще один дуже важливий фактор ризику інсульту", - каже медик.
Симптоми інсульту:
Якщо підозрюєте, що у людини стався інсульт, зателефонуйте на швидку допомогу.
Жоден ранок не обходиться без запашного напою, який бадьорить і заряджає енергією на весь день, передають Патріоти України. Розповідаємо, чи можна підігріти каву в мікрохвильовці, як це вплине це на якість і смак напою. Так, напій можна підігрівати у м...
Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. ...