Не робіть так у жодному разі! Чому вибухають огірки в банці і що можна зробити в такому разі

Часом буває так, що огірки вибухають і хочеться врятувати їх. Є кілька причин, чому так відбувається. Крім того, становище можна виправити і знову закатати огірки, інформує Ukr.Media, зазначають Патріоти України.

Причини, із-за яких огірки вибухають

У банку потрапили бактерії

Бактерії можуть в процесі своєї життєдіяльності розмножуватися і виділяти газ. І якщо вони потрапили в банку з огірками, то закачування може з-за газу, який утворився, вибухнути. Ось чому так важливо приділяти консервації достатню увагу. Перед закачуванням слід гарненько огірки вимити під проточною водою, а також всі приправи, які будуть використовуватися при консервації. Це можуть бути кріп, петрушка, листя хрону, часник, гострий перець та інше. Все це слід добре вимити.

Якщо повітря потрапило під кришку

Коли повітря потрапляє під кришку, то вибуху, швидше за все, не уникнути. Огірки, які не щільно притиснуті до банки, залишають простір і тим самим повітря провокує вибух.

Якщо порушується рецептура

Це ще одна вельми часта причина вибуху огірків в банці. Для того, щоб уникнути цього, важливо не класти всі необхідні інгредієнти на-око, по інтуїції, як попало, а суворо дотримуватися того рецепту, по якому готуєте. Ніяких змін, особливо на ходу придумувати не можна. Адже при дуже слабкій концентрації розчину, розсолу в банках може початися процес бродіння тож вибуху банок вже точно не уникнути.

Якщо в банку потрапили салатні огірки

Часом буває так, що в банку з огірками потрапляють ще й салатні види овочу. Вони, на жаль, ніяк не підходять для закатування і в результаті можуть стати причиною вибуху банок з консервацією. Салатні огірки зазвичай мають білі шипи. Вони дуже смачні для салатів, однак для закачування вони дуже несмачні і при цьому ще й м'які. Іншими словами, важливо підбирати правильні сорти огірків для консервації. Інакше банки вибухнуть.

Недостатньо проведена стерилізація

До стерилізації важливо ставитися з усією серйозністю і витримувати тривалий час. Річ у тім, що недостатній час стерилізації може викликати газоутворення. Далі починається процес бродіння і надалі вже вибуху не уникнути. Тому також важливо стерилізувати трилітрові банки не менше 10-15 хвилин. А якщо банки літрові, то не менше 5-8 хвилин, відповідно.

Як можна врятувати огірки, якщо банки все ж вибухнули

Важливо розуміти, що, якщо банка вибухнула, значить процес бродіння вже розпочатий. Тому термообробка обов'язкова. Спочатку варто огірки, що вибухнули, витягнути їх з банки, гарненько промити під проточною водою. Далі слід промити огірки ще й у 2-3% соляному розчині. Це означає, що необхідно розчинити 20-30 грамів солі в одному літрі води. Потім слід дати огіркам просто полежати в холодній воді протягом п'ятнадцяти хвилин.

Розсіл потрібно перекип'ятити і залити його знову. Через п'ятнадцять хвилин злити, а потім знову перекип'ятити його. Тепер розсіл слід влити в банку з огірками і закатати їх. Банки необхідно поставити верх дном і укутати в ковдру. Через добу дістати і зберігати в прохолодному місці. Також обов'язковою умовою є хороша стерилізація. Оцет при закатуванні слід вливати тільки після того, як банка буде заповнена розсолом. Тоді можна бути впевненими в тому, що банка не вибухне. Окремо варто додати, що є цікавий лайфхак. Для того, щоб банки повторно не вибухнули, слід покласти в них кілька помідорів.

Також при повторному закатуванні порцію солі і цукру з оцтом слід зменшити вдвічі. Найчастіше після повторної консервації огірки нагадують не мариновані, а квашені. Також є й інші способи врятувати огірки, якщо вони вибухнули. Так, в банці можна зробити невеликий отвір і залити його воском свічки. Але важливо розуміти, що такий метод не зможе дати довгий результат. Це означає, що такі огірки слід з'їсти першими.

Для запобігання вибуху також можна посипати на кришку, яка здулася сіль. Пізніше кришка стане на місце, а сіль буде мокрою. Також краще за все зберігати консерви в прохолодному місці, щоб уникнути вибуху банок.

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Психологічний тест: Що вам потрібно для щастя

четвер, 28 березень 2024, 18:07

Іноді так буває, що ми відчуваємо внутрішню порожнечу, немов нам чогось бракує для душевної рівноваги і абсолютного щастя, передають Патріоти України. Але як зрозуміти, яка ж частина пазла загубилася і заважає нам відчути себе "цілісною" і задоволеною...