Не ризикуйте! Яка добова норма цукру і що буде, якщо вживати його забагато

Цукор міститься не лише у кондитерських виробах. Він є у фруктах, йогуртах, кетчупі і багатьох інших продуктах, передають Патріоти України. Вуглеводи - чудове джерело енергії, але скільки цукру насправді можна з'їдати протягом дня без шкоди для здоров'я?

Найголовніше

Точного розрахунку для усіх та кожного не існує і бути не може — занадто різні стартові умови. Зате є медичні рекомендації щодо доданого цукру: не більше за 10 % від денної норми калорій. Тож, якщо ви споживаєте 2000 ккал на день, то цукру може бути до 52 г (12 чайних ложок) на день. При цьому ВООЗ, наприклад, знижує цей поріг ще удвічі, інформує Ukr.Media.

Чим відрізняються види цукру?

Доданий цукор — це власне цукор-пісок або натуральний підсолоджувач (мед або фруктовий сік) у будь-яких продуктах. Найбільше такого цукру у печиві і цукерках, але є він і у йогурті, і у кленовому сиропі.

Щодо натурального цукру (фрукти, овочі, злаки, молочні продукти) у фахівців немає одностайної думки. Зрозуміло лише те, що такі продукти набагато корисніші, тому що у них є необхідні вітаміни, мінерали і харчові волокна. Завжди краще з'їсти яблуко, ніж випити склянку яблучного соку! А баночка газованої води містить більше цукру, ніж три повноцінних апельсини.

Цукор у організмі перетворюється на енергію для м'язів і внутрішніх органів. Але їжа з великим вмістом доданого цукру перетравлюється дуже швидко, підвищуючи рівень цукру і швидко знижуючи його назад.

Що буде, якщо споживати багато доданого цукру?

Спочатку погіршиться здатність до концентрації, настрій буде постійно змінюватися. Надлишок цукру, особливо з їжі з високим глікемічним індексом, призводить до загострення акне і ранньої появи зморшок. Загалом, нічого гарного. У довгостроковій перспективі вживання продуктів, які багаті на цукор, призводить до різних запалень, набору ваги, розвитку хронічних хвороб на зразок серцевої недостатності і діабету. Як кажуть дієтологи, ніхто не набирає вагу через молоко і фрукти, а ось через багату на доданий цукор їжу — будь ласка.

А як зрозуміти, скільки додали?

Це може бути важко! Більшість етикеток повідомляє про усі види цукру одразу, не розділяючи їх на натуральний і доданий. У США обговорюється питання про спеціальне маркування для продуктів, у яких більше 10 г доданого цукру. Підводячи підсумок: не тікайте у жаху від другого банана на день, стежте лише, щоб доданого цукру у раціоні було не більше 25 грамів на добу.

Цей лайфхак виручить: Що робити, якщо улюблені джинси сіли після прання

четвер, 21 листопад 2024, 22:10

Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...