Не ризикуйте! Яка добова норма цукру і що буде, якщо вживати його забагато

Цукор міститься не лише у кондитерських виробах. Він є у фруктах, йогуртах, кетчупі і багатьох інших продуктах, передають Патріоти України. Вуглеводи - чудове джерело енергії, але скільки цукру насправді можна з'їдати протягом дня без шкоди для здоров'я?

Найголовніше

Точного розрахунку для усіх та кожного не існує і бути не може — занадто різні стартові умови. Зате є медичні рекомендації щодо доданого цукру: не більше за 10 % від денної норми калорій. Тож, якщо ви споживаєте 2000 ккал на день, то цукру може бути до 52 г (12 чайних ложок) на день. При цьому ВООЗ, наприклад, знижує цей поріг ще удвічі, інформує Ukr.Media.

Чим відрізняються види цукру?

Доданий цукор — це власне цукор-пісок або натуральний підсолоджувач (мед або фруктовий сік) у будь-яких продуктах. Найбільше такого цукру у печиві і цукерках, але є він і у йогурті, і у кленовому сиропі.

Щодо натурального цукру (фрукти, овочі, злаки, молочні продукти) у фахівців немає одностайної думки. Зрозуміло лише те, що такі продукти набагато корисніші, тому що у них є необхідні вітаміни, мінерали і харчові волокна. Завжди краще з'їсти яблуко, ніж випити склянку яблучного соку! А баночка газованої води містить більше цукру, ніж три повноцінних апельсини.

Цукор у організмі перетворюється на енергію для м'язів і внутрішніх органів. Але їжа з великим вмістом доданого цукру перетравлюється дуже швидко, підвищуючи рівень цукру і швидко знижуючи його назад.

Що буде, якщо споживати багато доданого цукру?

Спочатку погіршиться здатність до концентрації, настрій буде постійно змінюватися. Надлишок цукру, особливо з їжі з високим глікемічним індексом, призводить до загострення акне і ранньої появи зморшок. Загалом, нічого гарного. У довгостроковій перспективі вживання продуктів, які багаті на цукор, призводить до різних запалень, набору ваги, розвитку хронічних хвороб на зразок серцевої недостатності і діабету. Як кажуть дієтологи, ніхто не набирає вагу через молоко і фрукти, а ось через багату на доданий цукор їжу — будь ласка.

А як зрозуміти, скільки додали?

Це може бути важко! Більшість етикеток повідомляє про усі види цукру одразу, не розділяючи їх на натуральний і доданий. У США обговорюється питання про спеціальне маркування для продуктів, у яких більше 10 г доданого цукру. Підводячи підсумок: не тікайте у жаху від другого банана на день, стежте лише, щоб доданого цукру у раціоні було не більше 25 грамів на добу.

Це псує техніку! Названо головні помилки при розморожуванні холодильника

середа, 14 травень 2025, 13:09

Розмороження холодильника – це важливий процес, який впливає на ефективність роботи приладу та збереження продуктів. Багато хто нехтує правильним доглядом, що призводить до передчасного зносу техніки. Редакція FoodOboz розповість про основні помилки пр...

Це може здивувати! Ось що потрібно з'їсти о 13:00, щоб позбутися втоми до кінця дня

середа, 14 травень 2025, 12:05

Щоб не відчувати сильну втому та занепад сил у тілі після обіду, допоможуть корисні перекуси. Експерт назвала продукти, які варто їсти о 13:00 для кращого самопочуття, передають Патріоти України з посиланням на сайт The Mirror. Важливо їсти збалансова...