Сніданок вважається найважливішим прийомом їжі, і для багатьох людей він асоціюється саме з тарілкою пластівців. Цей продукт давно став символом швидкого та зручного початку дня, адже не потребує багато часу на приготування, передають Патріоти України.
Проте за простотою та різноманіттям асортименту ховаються малопомітні наслідки для організму, про які рідко замислюються споживачі. Наукові дослідження доводять: пластівці можуть приносити не лише користь, а й мати приховані ризики для здоров’я, пише eatthis.com.
Дієтолог Лорен Гарріс-Пінкус, пояснює, що у багатьох видах пластівців можна знайти цінні елементи. Вона посилається на дані CDC та Національного обстеження здоров’я і харчування, наголошуючи: "Сніданок із пластівцями забезпечує організм цільнозерновими продуктами, клітковиною, а також вітамінами й мінералами – від фолієвої кислоти й заліза до цинку, вітаміну А та вітамінів групи B".
Якщо додати до пластівців молоко, то раціон доповниться кальцієм та вітаміном D. Але експерти наголошують: важливо обирати не ті, що переповнені цукром, а ті, де є щонайменше 3 г клітковини на порцію та цільні зерна у складі. "Купуючи пластівці, прагніть до того, щоб на етикетці було не менше 3 грамів клітковини, а серед інгредієнтів були вказані цільні зерна", – радить дієтолог Ешлі Ларсен.
Бажаючи привабити споживачів, які дедалі більше звертають увагу на здорове харчування, виробники почали збагачувати пластівці додатковими мінералами та вітамінами. На коробках з’явилися гучні написи на кшталт "з антиоксидантами" чи "збагачені вітамінами". Однак це може мати і негативні наслідки.
Дослідження Робочої групи з питань довкілля (EWG) показало: надлишок таких речовин небезпечний, особливо для дітей. У роботі йдеться, що перевищення норми споживання може викликати різні проблеми – від висипань на шкірі до серйозних порушень, таких як ураження печінки, анемія чи навіть остеопороз.
Ще один "темний бік" пластівців – це їхній внесок у розвиток дитячого ожиріння. Чимало видів, які активно рекламують саме дітям, містять понад 20% від добової норми цукру в одній порції. Така звичка з дитинства може мати довготривалі наслідки для здоров’я.
"Я рекомендую батькам звертати увагу на склад і обирати ті варіанти, де доданого цукру менше ніж 5% від добової норми, а для смаку й користі додавати свіжі фрукти", – зазначає Ешлі Ларсен.
Багатьом знайомий стан, коли після обіду на роботі з’являється відчуття втоми та нестачі концентрації. Виявляється, пластівці зранку можуть лише підсилювати цей ефект.
У журналі "Фізіологія" було опубліковано дослідження, де вчені встановили: вживання продуктів із високим вмістом цукру негативно впливає на когнітивні функції. Це призводить до "туману в голові" та зниження швидкості мислення. Фахівці радять замінювати солодкі пластівці на більш корисні варіанти – наприклад, на вівсянку, яку називають одним із найкращих суперфудів для сніданку.
Коли креми та маски вже не дають бажаного ефекту, варто шукати підтримку не лише зовні, а й в харчуванні. Одним із найпотужніших овочів для уповільнення старіння зсередини вчені називають броколі, передають Патріоти України. У броколі міститься сульфор...
Намерзання льоду у холодильнику чи морозильній камері - не тільки неприємність, а й додаткові витрати електроенергії та ризик поломки техніки. Але є простий спосіб запобігти цій проблемі ще до її появи, передають Патріоти України. Автор популярного You...