Не все так однозначно: Вчені виявили негативний вплив кофеїну на роботу мозку

Група швейцарських учених з Університетської психіатричної клініки Базеля та Цюрихського університету вивчила наслідки впливу регулярного вживання кофеїну на когнітивні здібності. Дослідження опубліковано у науковому журналі Scientific Reports, передають Патріоти України.

Хоча люди зазвичай п'ють каву, щоб підбадьоритися або сконцентруватися, спостереження показали, що в довгостроковій перспективі цей популярний напій може мати зворотний ефект.

Дослідники провели експеримент, у якому взяли участь двадцять здорових чоловіків. Вчені відібрали добровольців лише чоловічої статі, щоб мінімізувати мінливість метаболізму кофеїну через гормональні коливання у жінок.

У ході тесту всі учасники виконали три завдання: вживання середньої дози кофеїну протягом 10 днів, приймання плацебо замість кофеїну на той самий термін та відмова від кофеїну на 36 годин після дев'яти днів його вживання. Порядок дій був випадковим для кожного учасника дослідження. Людям давали кофеїн у чистому вигляді, а не розчинений у напоях.

Вчені оцінювали когнітивні здібності добровольців за допомогою перевірок концентрації уваги, психомоторики та функції робочої пам'яті, яку ми використовуємо для тимчасового зберігання та швидкої обробки інформації. Для оцінки ефективності вимірювалися як частота помилок, так і час реакції під час завдань. Також фахівці аналізували мозкову активність учасників експерименту за допомогою МРТ.

Згідно з отриманими результатами, щоденне вживання кофеїну в помірних дозах може фактично поставити під загрозу робочу пам'ять, змушуючи людей частіше помилятися та збільшуючи час реакції. Функціональний МРТ-аналіз також показав, що під дією кофеїну нейронна активність у мозку не відповідала залученим когнітивним функціям.

Їжте щодня: ТОП-5 найпотужніших антиоксидантів для здоров’я та молодості

субота, 12 липень 2025, 18:05

Антиоксиданти - це природні сполуки, які нейтралізують вільні радикали, захищаючи наші клітини від пошкоджень. Надлишок вільних радикалів може спричинити запалення, передчасне старіння та розвиток хронічних хвороб, таких як серцево-судинні захворювання...

Цей продукт може вбити собаку - не додавайте його до раціону улюбленця

субота, 12 липень 2025, 17:30

Літо, пікніки та ароматне барбекю - те, що приносить задоволення людям, може серйозно нашкодити собакам. Одним із найбільш ризикованих продуктів, який часто потрапляє до миски чотирилапих, є звичайна ковбаса, передають Патріоти України. За словами експ...