Ніколи не поєднуйте каву з цими продуктами - ризикуєте здоров’ям!

Кава довгий час мала суперечливу репутацію, але наука розставила всі крапки над «і». Вона багата на антиоксиданти, знижує ризик раку, інсульту, деменції, діабету 2 типу, покращує пам’ять та концентрацію. Та ось у чому нюанс: її дія може бути знівельована або навіть шкідливою, якщо пити її з неправильними продуктами, передають Патріоти України.


Не пийте каву разом із молочними продуктами

Ви звикли до ранкової кави з бутербродом із сиром чи творогом? Погана новина: кава заважає засвоєнню кальцію. Щавлева кислота в каві вступає в реакцію з кальцієм і утворює оксалати — сполуки, які можуть накопичуватися в організмі у вигляді каменів у нирках і сечовивідних шляхах.

Що робити: якщо у вас сніданок із молочними продуктами — додайте трохи молока в каву. Це допоможе знизити негативний ефект.


Кава + ліки = шлункові проблеми і знижена ефективність

Аспірин, знеболювальні та інші препарати не можна запивати кавою. Кофеїн зменшує засвоєння діючих речовин і може викликати подразнення слизової шлунка. Найкраще запивати таблетки водою, а каву пити не раніше, ніж через 2 години після прийому ліків.


Бобові, м’ясо і риба — тримайте подалі від кави

Якщо ви їсте квасолю, горох або нут — краще не запивати це кавою. Танін у каві гальмує засвоєння негемового заліза з рослин. Те ж стосується і червоного м’яса чи риби: разом з кавою знижується засвоєння не лише заліза, а й цинку — мінералу, критично важливого для щитоподібної залози та імунітету.


Кава і алкоголь — небезпечний дует

Після вечірки рука тягнеться до кави, щоб «протверезіти»? Даремно. Кофеїн не знижує рівень алкоголю, натомість збуджує нервову систему, посилює бажання випити ще і створює оманливе відчуття тверезості. Це може призвести до надмірного вживання алкоголю, ураження печінки та навіть агресивної поведінки.


Підсумок:

Кава — справжній еліксир енергії та молодості, але лише за умови розумного вживання і правильного поєднання з їжею. Уникайте:

  • Молочних продуктів безпосередньо з кавою
  • Знеболювальних і кави одночасно
  • Комбінацій із бобовими, рибою, м’ясом
  • Поєднання кави з алкоголем

Так ви отримаєте максимум користі і мінімум шкоди.

А ви це знали? Чому не можна зберігати яйця в дверцятах холодильника

субота, 6 грудень 2025, 23:40

Яйця - дуже смачний, корисний і цінний продукт, який фахівці рекомендують їсти щодня. З них можна приготувати смачну яєчню, а також омлети, салати, і просто зварити яйця пашот, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz розповідає, чому не можна збе...

Перевірте себе! Слон чи руки - що ви побачили першим? Тест і його розшифровка

субота, 6 грудень 2025, 19:10

Оптична ілюзія обіцяє за лічені секунди розповісти про ваш рівень готовності до ризику в житті. Зображення містить лише два основні елементи - слона та дві людські долоні, але те, що ви побачите першим, нібито вказує на глибоко приховані риси характеру...