Кава довгий час мала суперечливу репутацію, але наука розставила всі крапки над «і». Вона багата на антиоксиданти, знижує ризик раку, інсульту, деменції, діабету 2 типу, покращує пам’ять та концентрацію. Та ось у чому нюанс: її дія може бути знівельована або навіть шкідливою, якщо пити її з неправильними продуктами, передають Патріоти України.
Ви звикли до ранкової кави з бутербродом із сиром чи творогом? Погана новина: кава заважає засвоєнню кальцію. Щавлева кислота в каві вступає в реакцію з кальцієм і утворює оксалати — сполуки, які можуть накопичуватися в організмі у вигляді каменів у нирках і сечовивідних шляхах.
Що робити: якщо у вас сніданок із молочними продуктами — додайте трохи молока в каву. Це допоможе знизити негативний ефект.
Аспірин, знеболювальні та інші препарати не можна запивати кавою. Кофеїн зменшує засвоєння діючих речовин і може викликати подразнення слизової шлунка. Найкраще запивати таблетки водою, а каву пити не раніше, ніж через 2 години після прийому ліків.
Якщо ви їсте квасолю, горох або нут — краще не запивати це кавою. Танін у каві гальмує засвоєння негемового заліза з рослин. Те ж стосується і червоного м’яса чи риби: разом з кавою знижується засвоєння не лише заліза, а й цинку — мінералу, критично важливого для щитоподібної залози та імунітету.
Після вечірки рука тягнеться до кави, щоб «протверезіти»? Даремно. Кофеїн не знижує рівень алкоголю, натомість збуджує нервову систему, посилює бажання випити ще і створює оманливе відчуття тверезості. Це може призвести до надмірного вживання алкоголю, ураження печінки та навіть агресивної поведінки.
Кава — справжній еліксир енергії та молодості, але лише за умови розумного вживання і правильного поєднання з їжею. Уникайте:
Так ви отримаєте максимум користі і мінімум шкоди.
Смартфон став невід’ємною частиною нашого життя, але навіть спосіб, у який ми його тримаємо, здатен відкрити цікаві риси характеру. Автори цього тесту переконують, що положення ваших пальців під час користування телефоном може розповісти, як ви спілкує...
Більшість людей впевнені, що сучасні пральні машини та мийні засоби легко справляються з мікробами. Ми ставимо режим на 30–40°C, бо так вказано на етикетках одягу і тому що це "екологічно", передають Патріоти України. Але лікарі застерігають: у барабан...