
Кава довгий час мала суперечливу репутацію, але наука розставила всі крапки над «і». Вона багата на антиоксиданти, знижує ризик раку, інсульту, деменції, діабету 2 типу, покращує пам’ять та концентрацію. Та ось у чому нюанс: її дія може бути знівельована або навіть шкідливою, якщо пити її з неправильними продуктами, передають Патріоти України.
Ви звикли до ранкової кави з бутербродом із сиром чи творогом? Погана новина: кава заважає засвоєнню кальцію. Щавлева кислота в каві вступає в реакцію з кальцієм і утворює оксалати — сполуки, які можуть накопичуватися в організмі у вигляді каменів у нирках і сечовивідних шляхах.
Що робити: якщо у вас сніданок із молочними продуктами — додайте трохи молока в каву. Це допоможе знизити негативний ефект.
Аспірин, знеболювальні та інші препарати не можна запивати кавою. Кофеїн зменшує засвоєння діючих речовин і може викликати подразнення слизової шлунка. Найкраще запивати таблетки водою, а каву пити не раніше, ніж через 2 години після прийому ліків.
Якщо ви їсте квасолю, горох або нут — краще не запивати це кавою. Танін у каві гальмує засвоєння негемового заліза з рослин. Те ж стосується і червоного м’яса чи риби: разом з кавою знижується засвоєння не лише заліза, а й цинку — мінералу, критично важливого для щитоподібної залози та імунітету.
Після вечірки рука тягнеться до кави, щоб «протверезіти»? Даремно. Кофеїн не знижує рівень алкоголю, натомість збуджує нервову систему, посилює бажання випити ще і створює оманливе відчуття тверезості. Це може призвести до надмірного вживання алкоголю, ураження печінки та навіть агресивної поведінки.
Кава — справжній еліксир енергії та молодості, але лише за умови розумного вживання і правильного поєднання з їжею. Уникайте:
Так ви отримаєте максимум користі і мінімум шкоди.
Смачний домашній бульйон - це класика будь-якого столу. Хоча приготування здається простим, ідеальний бульйон вимагає уваги та правильного підбору інгредієнтів, передають Патріоти України. Основні правила:. Три способи приготування:. Бульйон можна пода...
Картопля - корисний і універсальний продукт, але що робити, якщо вона проросла? Дієтологи пояснюють, що не кожен паросток робить картоплю небезпечною, передають Патріоти України. Основні правила:. Накопичення шкідливих сполук найбільше біля паростків, ...