Ніколи не удобрюйте цим город - популярні засоби, які насправді несуть шкоду

Інтернет рясніє лайфхаками, чим підживити город, щоби отримати найкращий врожай. Але, як водиться, не всі із цих порад мають під собою реальне підгрунтя. Чимало лайфхаків не просто не корисні, а ще й можуть завдати серйозної шкоди.

OBOZREVATEL зібрав топ засобів, якими професіонали не рекомендують підживлювати сільськогосподарські культури. Це може бути навіть небезпечним.

Дріжджі

Дріжджі вважають хорошою поживою для ґрунтових бактерій. Це справді так. Але жодної користі рослинам це не несе. Натомість вони виснажують запас окремих поживних речовин з землі, наприклад калію та кальцію.

Свіжий коров'як

Гній – одне з перших відомих людству добрив. Але використовувати можна лише той, який полежав певний час – рік чи два. Це дозволяє позбутись хвороботворних бактерій та знизити вміст поживних речовин. Свіжий гній настільки багатий ними, що може завдати шкоди рослинам – спричинити хімічні опіки та викликати їхню загибель.

Перманганат калію

Рожевим розчином марганцівки прийнято дезінфікувати насіння та підгодовувати саджанці на грядках. Але марганцевокислий калій — сильний окислювач, який категорично не підходить для використання у кислих ґрунтах. Втім, його застосування і в лужних не має жодного сенсу, адже в такому поєднанні він не засвоюється рослинами. Що ж до бактерицидних властивостей, то при внесенні у ґрунт марганцівка вбиває не тільки шкідливі, але й життєво необхідні мікроорганізми. Втім, нею можна обробляти садовий інвентар.

Сіль

Звичайній кухонній солі приписують здатність відлякувати шкідників. Але це міф. Комахам наявність солі на ґрунті не заважає ніяк. А от рослинам може серйозно зашкодити, адже соляна кірка на поверхні землі заважає їм отримувати достатньо вологи та кисню. Виправити це можна, перекопавши землю. Дехто вважає, що сіллю можна витравлювати бур’яни, і вони справді почуватимуться погано після такого поливу. Але й корисні рослини теж страждатимуть від надміру солі.

Сода

Ще один білий порошок з кухонного асортименту, якому приписують властивості добрива. Але натрій, який міститься і у солі, і у соді, шкідливий для рослин. Якщо ж ви хочете нейтралізувати содою занадто кислий ґрунт, то покиньте цю ідею – щоби якось вплинути на його хімічний склад, знадобиться забагато засобу. Зола або гашене вапно впораються із цим завданням краще.

Бананова шкірка

У цих органічних відходах справді багато корисних для рослин елементів – калію, магнію та фосфору. Але при цьому у банановій шкірці містяться речовини, які закислюють ґрунт. Це призводить до погіршення смаку плодів і підвищує ризик гнильних захворювань рослин.

Є секрет? Чому грошей не мають ті, хто боїться їх витрачати

вівторок, 19 березень 2024, 8:12

Ми часто відчуваємо незручність, коли говоримо про гроші: не важливо, чи просимо ми збільшення, чи торгуємося за знижку, даємо в борг або призначаємо ціну на свої послуги, передають Патріоти України. Коли грошей не вистачає, нам неприємно в цьому визна...

Забудете про неприємний запах! Як легко очистити пральну машину

вівторок, 19 березень 2024, 7:56

Багато українських господинь, які обізнані з тонкощами роботи пралок у різних режимах, іноді стикаються з тим, що з часом пральна машинка починає неприємно пахнути всередині, передають Патріоти України.передають Патріоти України. І цей сморід переходит...