Ніколи не удобрюйте цим город - популярні засоби, які насправді несуть шкоду

Інтернет рясніє лайфхаками, чим підживити город, щоби отримати найкращий врожай. Але, як водиться, не всі із цих порад мають під собою реальне підгрунтя. Чимало лайфхаків не просто не корисні, а ще й можуть завдати серйозної шкоди.

OBOZREVATEL зібрав топ засобів, якими професіонали не рекомендують підживлювати сільськогосподарські культури. Це може бути навіть небезпечним.

Дріжджі

Дріжджі вважають хорошою поживою для ґрунтових бактерій. Це справді так. Але жодної користі рослинам це не несе. Натомість вони виснажують запас окремих поживних речовин з землі, наприклад калію та кальцію.

Свіжий коров'як

Гній – одне з перших відомих людству добрив. Але використовувати можна лише той, який полежав певний час – рік чи два. Це дозволяє позбутись хвороботворних бактерій та знизити вміст поживних речовин. Свіжий гній настільки багатий ними, що може завдати шкоди рослинам – спричинити хімічні опіки та викликати їхню загибель.

Перманганат калію

Рожевим розчином марганцівки прийнято дезінфікувати насіння та підгодовувати саджанці на грядках. Але марганцевокислий калій — сильний окислювач, який категорично не підходить для використання у кислих ґрунтах. Втім, його застосування і в лужних не має жодного сенсу, адже в такому поєднанні він не засвоюється рослинами. Що ж до бактерицидних властивостей, то при внесенні у ґрунт марганцівка вбиває не тільки шкідливі, але й життєво необхідні мікроорганізми. Втім, нею можна обробляти садовий інвентар.

Сіль

Звичайній кухонній солі приписують здатність відлякувати шкідників. Але це міф. Комахам наявність солі на ґрунті не заважає ніяк. А от рослинам може серйозно зашкодити, адже соляна кірка на поверхні землі заважає їм отримувати достатньо вологи та кисню. Виправити це можна, перекопавши землю. Дехто вважає, що сіллю можна витравлювати бур’яни, і вони справді почуватимуться погано після такого поливу. Але й корисні рослини теж страждатимуть від надміру солі.

Сода

Ще один білий порошок з кухонного асортименту, якому приписують властивості добрива. Але натрій, який міститься і у солі, і у соді, шкідливий для рослин. Якщо ж ви хочете нейтралізувати содою занадто кислий ґрунт, то покиньте цю ідею – щоби якось вплинути на його хімічний склад, знадобиться забагато засобу. Зола або гашене вапно впораються із цим завданням краще.

Бананова шкірка

У цих органічних відходах справді багато корисних для рослин елементів – калію, магнію та фосфору. Але при цьому у банановій шкірці містяться речовини, які закислюють ґрунт. Це призводить до погіршення смаку плодів і підвищує ризик гнильних захворювань рослин.

Як прискорити схуднення: Названо ТОП-4 секрети

четвер, 12 грудень 2024, 13:05

Плоский живіт – це не лише мрія, а й цілком досяжна мета, якщо правильно підійти до харчування. Багато дієт спрямовані на зниження ваги, але далеко не всі з них допомагають зменшити об’єми в зоні талії, передають Патріоти України. На щастя, існують про...

Без особливих зусиль: Як зробити кислі мандарини солодкими

четвер, 12 грудень 2024, 12:04

Мандарини – незамінний атрибут зимових свят, але кислі плоди можуть зіпсувати настрій навіть найбільшим їх шанувальникам. На щастя, існують прості та ефективні способи зробити мандарини солодшими, не втрачаючи їх свіжості та смаку. Ці перевірені методи...