Плями на одязі та домашньому текстилі - дошкульна проблема, з якою мало хто любить боротись. А все через помилки, яких припускаються майже всі, намагаючись видалити слід від пролитого вина, їжі, дитячих фломастерів чи трави, передають Патріоти України.
Експерти видання Good Housekeeping зібрали десятку найпоширеніших помилок і пояснили, як їх виправити, щоби позбутись забруднення і не зашкодити речам.
Використання гарячої чи теплої води
Правило "чим гарячіша вода, тим ліпше відпирається" не працює із видаленням плям. Білкові плями, такі як кров, молоко, яйця, сліди домашніх тварин, тощо навпаки – тільки глибше в’їдаються в тканину під дією температури. Тому замивати плями треба холодною водою або водою кімнатної температури.
Тертя
Це здається логічним – якщо пляму потерти, вона відітреться. Насправді такий підхід зі значно більшою ймовірністю призведе до того, що забруднювач пошириться далі. А ще до пошкодження тканини. Тож боротьбу з плямою треба почати з того, що акуратно промокнути її сухою або вологою серветкою, щоби зібрати забруднення.
Завелика кількість плямовивідника
Коли йдеться про засоби для виведення плям, може виникнути спокуса подумати, що чим більше, тим краще. Насправді надмір засобу може сам по собі стати причиною появи плями, а ще утруднити полоскання або сушіння обробленої області. Краще повторити нанесення маленької кількості засобу кілька разів. Це спрацює значно ефективніше.
Мило на свіжі плями
Забруднення на основі пігментів, такі як напої чи сліди від косметики, під дією мила тільки закріпляться на тканині. Плями цього типу краще почати видаляти із промивання холодною водою.
Сіль на червоне вино
Існує міф – якщо посипати місце, куди розлилось червоне вино, сіллю, пляма зникне чи не сама собою. Насправді сіль все тільки зафіксує. Те саме стосується і плям від кави, чаю та коли. Тому, знову ж таки, почніть з холодної води, а потім скористайтесь спеціальним засобом для виведення плям від вина.
Змішування засобів для виведення плям
Якщо ви не професійний хімік, то навряд чи ви зможете спрогнозувати, що саме утвориться, якщо ви змішаєте різні засоби для чищення. А це можуть бути, між іншим, надзвичайно токсичні гази, наприклад на основі хлору, які здатні сильно обпекти вам очі та дихальні шляхи. І то, якщо пощастить. Тому змішуйте тільки соду з оцтом. Це прості речовини, які в реакції дадуть активну піну з вуглекислим газом. Все інше – в жодному разі.
Використання ферментних засобів для шовку та вовни.
Ферменти розщеплюють білки, а шовк і вовна – це натуральні тканини, зроблені на основі білкових волокон. Тож пляму ферментним засобом ви видалите, але тільки разом із шматком тканини. А дірка – це навряд чи той результат, на який ви розраховуєте. Шовк і вовна потребують спеціальних засобів і для прання, і для очищення від плям. Це аксіома.
Використання хлорних відбілювачів для шовку та вовни
Хлорні засоби занадто агресивні. Вовна та шовк їх не переносять. Як і чимало делікатних синтетичних тканин. Тож перед видаленням плям з таких речей перевірте етикетку з інструкціями щодо догляду і візьміть спеціальний плямовивідник.
Намагання видалити плями із старовинних тканин
З часом тканини стають усе більш вразливими для будь-якого впливу. Навіть, якщо просто лежать на полиці. Тож до моменту, коли річ набуває статусу вінтажної, а тим більше антикварної, її плями уже можна вважати частиною її історії. Боротьбу з ними можна довірити тільки фахівцеві. Бо самовільна реставрація може завдати хіба що шкоди.
Рішення здатись
Чимало плям реагують на обробку повільно і потребуватимуть не одного підходу, перш ніж зникнуть назавжди. Тож не здавайтесь. Повторюйте процедуру делікатно, але кілька разів. Будьте наполегливими, і ви швидше за все побачите бажаний результат.
Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...
Якщо ви хоча б раз готували бульйон з м'ясом, ви помічали, що на поверхні води з'являється пінка. Одні її знімають, інші залишають як є. Тож давайте розбиратися, чи потрібно прибирати пінку з м'яса під час варіння, передають Патріоти України з посиланн...