Німіють руки? Лікар пояснив, про що це говорить і що робити

Хоча при оніміннях інколи дійсно потрібно провести МРТ, в більшості випадків воно не допомагає в діагностиці. Основна причина пошкоджень нервів, через які ви відчуваєте оніміння, - це тунельні синдроми, пояснює лікар-невролог Давид Щербина, передають Патріоти України.

«Кожен нерв виходить з хребтового каналу та йде далі вздовж різних м’язів, сухожилків та кісток до самих кінчиків пальців, його шлях між цих анатомічних структур ми називаємо тунелем. Звідси й назва — тунельні синдроми. Тобто пошкодження нерву у своєму анатомічному тунелі. Нерв може пошкоджуватись через тривалі незручні положення рук, у людей, що довго працюють за комп’ютером, також часто зустрічаються у велосипедистів, мотоциклістів…

Тунельні синдроми можуть виникати через тривалу напружену роботу руками (візажисти, перукарі, стоматологи тощо). Невдале анатомічне положення нерву (що є вродженим фактором) також може бути чинником виникнення тунельних синдромів. Тому не завжди конкретні провокуючі фактори вдається виявити. Легкі пошкодження нерву провокують оніміння та легкі болі в ділянці іннервації. Важкі — викликають парез (порушення рухової функції).

Часто буває, що оніміння при тунельних синдромах турбує тільки уві сні, це пробуджує і заставляє змінювати положення руки. Найвідоміший тунельний синдром у світі — синдром карпального каналу. Цей стан характеризується пошкодженням серединного нерву під час його проходження через карпальний канал".

За словами лікаря, тунельні синдроми часто минають самі й не завжди потребують специфічного лікування, особливо, коли є зрозумілий провокуючий фактор, який можна усунути (тривала робота руками, опирання на руку під час роботи).

«Якщо оніміння не проходить, викликає слабкість в руці чи впливає на якість життя, тоді робимо ЕНМГ (золотий стандарт діагностики периферичних нервів). ЕНМГ дозволяє виявити, який саме нерв пошкоджений, в якому місці й наскільки сильно. В залежності від типу тунельного синдрому лікування може бути різним. Синдром карпального каналу лікується, наприклад, носінням ортезу, інʼєкціями глюкокортикоїдів або оперативним втручанням», — сказав лікар.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...