Нітратна "бомба": Як розпізнати напічканий "хімією" кавун і чим загрожує його вживання

Вже зовсім скоро розпочнеться сезон кавунів. Ці плоди можуть бути не лише дуже соковитими та смачними, але й небезпечними. Мова йде про наявність нітратів, які використовують для того, щоб продукт швидше дозрівав і мав привабливий вигляд. А для організму такі речовини досить шкідливі, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz розповість, як розпізнати кавун з нітратами. Це можна зробити і в магазині, і вже вдома.Чому нітрати небезпечні для людини

В організмі людини нітрати утворюють метгемоглобін. Гемоглобін у крові необхідний для перенесення кисню до клітини. Метгемоглобін не виконує цю функцію і в організмі починається кисневе голодування.

Легке отруєння проявляється:

  • депресією
  • нудотою
  • блювотою
  • діареєю

При тепловій обробці за наявності вітаміну С нітрати руйнуються під час зберігання. Небезпека нітратів в кавуні велика саме тому, що його вживають без попередньої обробки і у великих кількостях.

Як визначити наявність нітратів у кавун

Зараз є багато різноманітних сортів кавунів. Одні достигають раніше, інші – пізніше. Тому для того, щоб визначити якість плодів, потрібно враховувати наступне:

  • зовнішній вигляд
  • структура пульпи при огляді в домашніх умовах
  • використання методів і приладів контролю.

Не купуйте кавун з придорожніх прилавків

За один день перебування в загазованому середовищі продукт набере багато вихлопних газів, не менш шкідливих, ніж нітрати. На землі шкаралупа забрудниться, піщинки поранять шкаралупу, і повністю вимити такий кавун буде неможливо. Зазвичай придорожня торгівля є незаконною, товар не має санітарного сертифікату на вміст шкідливих ечовин. Сільськогосподарську продукцію, в тому числі кавуни і дині, можна сміливо купувати в спеціальних місцях і пройти сертифікацію на якість.

У кавуна повинен бути сухий хвостик

Ознакою того, що кавун позеленів, буде розмоклий кінчик або надріз гострим ножем. Крім того, це буде ознакою того, що кавун давно лежав. А без хвостика фрукти брати не варто. Це означає, що продавцю є що приховувати. Хвостик природним чином може висохнути на грядці у незрілого кавуна, який спеціально кілька разів перевертають, скручуючи хвостик.

Звертайте увагу на колір

Смуги темних і світлих кольорів повинні бути контрастними, не розмитими, малюнок чітким

Текстура шкірки

У стиглого кавуна можна злегка подряпати шкірку, а внизу залишиться білий щільний шар і чітко відчутний запах кавуна. Все це свідчить про свіжість кавуна

Наявність проколу

При огляді необхідно добре перевірити шкірку кавуна на наявність проколу, через який подають, чим накачують кавун для швидкого почервоніння. І не тільки кавун, інші дині та помідори також отримують уколи від недобросовісних продавців.

Наявність дефектів

Не варто купувати кавун з чорними плямами на поверхні, невеликою плямою гнилі, тріщиною або вм’ятиною. Зрізана ягода з немитою шкіркою, брудний ніж можуть призвести до поганих наслідків.

Що допоможе виявити наявність нітратів вдома

Опустіть кавун у миску з водою. Якщо плід стиглий – він спливе. Якщо кавун тоне – у ньому є велика кількість нітратів.

Який вигляд повинен бути у якісного нарізаного кавуна:

1. Нарізані фрукти повинні мати зернисту поверхню, а не гладку, блискучу.

2. Насіння має бути чорним.

3. На зрізі не повинно бути товстих жовтих смуг.

4. Прожилки – тонкі, білі.

5. М’якоть не повинна мати насичене забарвлення в центрі.

Як перевірити м'якоть кавуна на нітрати

Помістіть 20 грамів кавуна в прозору склянку і розімніть його у воді. Якщо рідина помутніє – все в порядку. Якщо вода почне забарвлюватись – це свідчить про наявність нітратів. Чим насиченіший колір – тим більше в кавуні домішок.

От у чому секрет! Як зберігати банани, щоб вони не темніли

четвер, 28 березень 2024, 11:12

Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть довше зберегти банани свіжими та смачними. Багатьом знайома проблема бананів, коли вони швидко чорніють і стають м’якими (навіть якщо ви купили їх зеленими). Щоб улюблений фрукт був придатний до вживання я...

Буде дуже смачно! Як за пару годин засолити смачну скумбрію

четвер, 28 березень 2024, 10:10

Скумбрія може бути приготовлена різними способами, проте засолювання залишається одним із улюблених методів багатьох, передають Патріоти України. Риба виходить смачною та ніжною через специфічне м’ясо скумбрії. Не всі готові цілодобово чекати результат...