Обов'язково включіть до раціону! Переваги буряка, про які треба знати

Буряк - продукт універсальний. Це компонент багатьох овочевих салатів, вінегрету, "шуба" для оселедця, основа червоного борщу. Буряк варять, тушкують і фарширують, маринують, роблять з нього желе і навіть солодкі страви. Рецептів з цим овочем не злічити, передають Патріоти України.

Буряк містить багато поживних речовин, які цілюще впливають на здоров'я людини. Він широко доступний, його можна купити цілий рік. Тому включати буряк в раціон в будь-який час року не проблема. На жаль, багато хто недооцінює корисні властивості цього червоного овоча. А шкода. Тому скажу кілька слів про його користь.

Для здорового серця

Всі знають, що коли ми очищаємо і нарізаємо буряк, він забарвлює шкіру наших рук в криваво-червоний колір. Робить це пігмент - бетаїн, наявність якого в буряку є великим її перевагою. До речі, на честь буряка він і названий (beet), бо вперше з нього був отриманий. Бетаїн - антиоксидант, що захищає організм від вільних радикалів. Він необхідний для нормального перебігу багатьох біохімічних процесів. Бетаїн зберігає печінку, бере участь у метаболізмі жирів, впливає на ліпіди крові. А значить, менші ризики серцево-судинних захворювань. Важливо, що ця речовина стійка до нагрівання і зберігає свої властивості у вареному коренеплоді.

Буряк містить сполуки, які перетворюються в організмі людини на оксид азоту NO, це допомагає розширювати судини і знижувати кров'яний тиск. Вживання буряка може призвести до зниження ризику серцевих нападів, серцевої недостатності та інсульту. Тому буряк рекомендують для профілактики гіпертонії і атеросклерозу.

Проти втоми

Антиоксидантні, протизапальні та судинні ефекти, що створюються компонентами буряка, можуть поліпшити розумову та когнітивну функцію. Цей коренеплід також джерело калію, який допомагає нервам і м'язам нормально функціонувати.

Ми повинні пам'ятати, що якщо рівень калію стає занадто низьким, виникає втома, слабкість, м'язові спазми і навіть небезпечні для життя порушення серцевого ритму.

Для нормальної роботи кишківника

Завдяки високому вмісту харчових волокон буряк позитивно впливає на роботу травної системи, дає відчуття ситості, допомагає посилити перистальтику кишківника, позитивно впливає на бактеріальну флору. Крім того, пектини, які зараховують до харчових волокон, є природним сорбентом важких металів, наприклад, свинцю.

Для вагітних

Буряк містить фолієву кислоту, яка необхідна всім жінкам дітородного віку і особливо вагітним. Вона повинна бути в достатній кількості в їхньому раціоні, бо допомагає запобігти дефектам розвитку нервової трубки плода і знижує ризик передчасних пологів.

Від застуди

Флавіноїди, що є у буряках, виявляють антибактеріальну дію. Тому сік цього коренеплоду закрапують в ніс у разі нежитю або використовують для полоскання горла у разі ангіни, ларингіту і фарингіту.

Чи всім можна буряк?

Через відносний високий вміст моно- і дисахаридів і високий глікемічний індекс вареного і печеного буряка цей овоч не підходить діабетикам. У буряку досить багато щавлевої кислоти, тому надмірне її вживання може призвести до утворення каменів у нирках, викликати загострення артриту та подагри. За наявності таких проблем від вживання буряка потрібно утриматися.

Скільки можна включати у раціон?

Найголовніше дотримуватися різноманітності в харчуванні. Не слід всі овочі замінювати буряком. Але 3-4 рази на тиждень використання буряка в різних стравах буде збагачувати ваш організм корисними речовинами. Робіть розумний вибір на користь збільшення кількості і різноманітності овочів у вашому раціоні. Оскільки харчування безпосередньо впливає на ваше здоров'я.

Всього дві ночі недосипання змушують нас відчувати себе старшими на роки! Що показали дослідження

середа, 24 квітень 2024, 18:54

Завдяки дослідженням вчені виявили, що всього лише дві ночі недосипання змушують людину почуватися на понад чотири роки старшою, ніж вона є насправді, передають Патріоти України. Відповідно до результатів дослідження, що були опубліковані в журналі Pr...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...