Огородникам на замітку! Як вибрати найкращий сорт огірків для грядок, теплиць та балкона

Які найродючіші сорти огірків - вирішує кожен садівник-городник самостійно. Адже тут все залежить від індивідуальних смаків, досвіду, особливостей вирощування і якості ґрунту,передають Патріоти України.

Але існують такі сорти огірків, які з року в рік обирають професіонали за їхню родючість та рясний врожай. І ось топ-10 сортів огірків, які найкраще підходять для відкритого ґрунту (грядки):

  1. “Делікатесний” сорт огірків — належить до ранньостиглого, добре переносить похолодання, але якщо вони тривають недовго. Висаджується в ґрунт в кінці травня. Плоди можна збирати тривалий час. Вони мають циліндричну форму. Чудовий сорт огірків для консервації на зиму.
  2. Сорт огірків “Бабусин внучок” — ранній сорт, якому не потрібні комахи для запилення. Дає гарний і тривалий урожай. Плоди рівні з невеликими горбиками, хрумкі і ароматні. Стійкий до кліматичних умов.
  3. “Квітневий” сорт огірків — належить до ранньостиглих гібридів. Перші огірки можуть з’явитися вже на 55 день після висадки у ґрунт. Плоди невеликого розмір (до 25 см). Мають солодкуватий смак і чудово підходять для салатів. В ґрунт можна висаджувати вже в квітні, адже сорт огірків чудово переносить похолодання.
  4. Сорт огірків “Цукровий малюк” — високоврожайний і ранньостиглий. Відрізняється підвищеною витривалістю та відмінними смаковими якостями. Першими огірками можна поласувати вже на 38-43 день після висаджування у ґрунт. Сорт огірків сильнорослий і середньоплетистий. Для запилення не потрібно комах.
  5. “Королівські пальчики” — середньоранній сорт огірків, який дозволяє отримати урожай у весняно-літній та літньо-осінній періоди. Основна його цінність полягає у стійкості до борошнистої роси та низьких температур. Огірки хрумкі, щільні, не мають гіркоти.
  6. Сорт огірків “Цукровий гігант” — перші огірки з’являються на 48-54 день після висаджування у ґрунт. Це бджолозапилювальний гібрид, який чудово підходить для відкритих грядок. Рослина відрізняється особливою міцністю стебла і невеликим листям.
  7. “Ніжинський” сорт огірків — користується дуже великий попитом серед садівників-городників. Це кращий сорт огірків для засолювання. Любить легкі, родючі і багаті гумусом ґрунти.
  8. Сорт огірків “Дружня компанія” — швидкостиглий сорт (плоди вже за 43-48 днів), який відрізняється високою врожайністю. Його рекомендовано використовувати для консервування та засолення.
  9. “Весела компанія” — цей сорт огірків вважається універсальним за призначенням. Він відрізняється хорошою стійкістю до зміни температур. Плоди щільні, циліндричної форми, трішки вкорочені. Гіркота відсутня.
  10. Сорт огірків “Гектор” — гібридний і компактний сорт, який відрізняється хрусткими, ароматними плодами з невеликими горбиками. На ніжній шкірці плодів присутнє біле опушення. Не боїться короткочасного зниження температури.

Найродючіші сорти огірків для теплиці: топ-10

Як правило, сорти огірків для теплиці є партенокарпічними видами (тобто їм не потрібні бджоли для запилення). Але цей критерій вважається не єдиним у виборі найкращого сорту огірка для теплиці. Також важливо, щоб вони були стійкими до хвороб (борошниста роса, бактеріоз). Ось сорти огірків, які найкраще підходять для вирощування в теплиці:

  1. Сорт огірків “Арктика” — суперранній сорт огірків, плоди якого можна вживати вже на 35-38 день після висаджування. Відрізняється високою і стабільною врожайністю. Головна перевага цього виду в можливості до повторного плодоношення, завдяки чому істотно збільшується період життєдіяльності куща.
  2. “Аристократ” — гібрид, плоди якого формуються вже на 35 день після висаджування. Цей сорт огірків чудово підходить для теплиць, але його можна висаджувати навіть у відкритий ґрунт, адже він добре переносить перепади температур і засуху.
  3. Голландський сорт огірків “Артист”— вегетаційний період становить близько 40-42 дні. Цей сорт огірків формує досить міцний кущ, має добре розвинену кореневу систему. Відрізняється стабільною врожайністю. Чудово переносить умови низького освітлення.
  4. “Амур” — ультраранній сорт огірків, який підходить навіть для зимової теплиці. Плоди темно-зеленого кольору, мають невеликі шипи та циліндричну форму. Стійко переносять перепади температури, а також борошнисту росу. Впродовж всього сезону вирощування ви будете отримувати рясний урожай.
  5. Сорт огірків “Амант” — ранній сорт, який чудово підходить для теплиці. Формує великий і міцний кущ, де на одному вузлі може бути до 6 плодів. Огірки з ніжною шкіркою, несхильні до пожовтіння.
  6. “Кібрія” — цей сорт огірків, яким не потрібні бджоли для запилення, відрізняється високою врожайністю та стабільним плодоношенням. Плоди підходять як для вживання у свіжому вигляді, так і для консервації.
  7. Сорт огірків “Надя” — гібрид, який підходить як для теплиці, так і для відкритого ґрунту. Плоди світло-зеленого кольору, відрізняються однорідною структурою, хрумкі і ароматні. Чудово підходять для засолювання.
  8. “Еколь” — гібридний сорт огірків, який відрізняється високою врожайністю. Плоди можна куштувати вже на 42-45 день після висаджування. Огірки мають продовгувату форму, стійкі до різноманітних захворювань.
  9. Сорт огірків “Кріспіна” — ранній гібрид типу “корнішон”, який відрізняється високою врожайністю та гарним плодоношенням. Сорт огірків чудово переносить засуху. Плоди можна використовувати для засолювання.
  10. Сорт огірків “Китайські змії” — гібрид суперранній, підходить для салатів. Вирощувати можна лише в закритому ґрунті (теплиці). Плоди досягають довжини в 60 см.

Найродючіші сорти огірків для балкона, лоджії і навіть підвіконня: топ-10

Хочете спробувати виростити хрумкі огірочки у себе в квартирі. Сьогодні це можливо. Але потрібно підібрати правильний сорт огірка. Деякі з них були спеціально створені для вирощування на балконі чи підвіконні. Ось найродючіші сорти огірків, які допоможуть навіть власникам квартир ласувати власними овочами:

  1. Сорт огірків “Балконний” — відрізняється маленьким листям і невеликим стовбуром. Цей сорт огірків запилюється без допомоги бджіл, а тому чудово підходить для балконів, підвіконня. Має високе і стабільне плодоношення. Підходить для засолювання.
  2. “Балконний хрустик” — гібрид, який був спеціально створений для вирощування у квартирі. Цей сорт огірків має форму ліани, яка може досягати висотою до 3,5 метра. Плоди темно-зелені з невеликими шипами. Це сорт огірків, який прекрасно підходить для консервування.
  3. Сорт огірків “Балконне диво” — насіння потрібно висіяти вже в кінці лютого, щоб якнайраніше отримати урожай. Вегетаційний період триває 40-45 днів. Плоди циліндричної форми. Можна вирощувати на підвіконні у відрі або іншій ємності.
  4. “Міський огірочок” — сорт огірків форми “корнішон”, виростає в кущ з невеликим листям. Відрізняється високою тіневитривалістю. Через 40-45 днів після висаджування з’являються перші плоди. Довгий час плоди залишаються невеликими.
  5. Сорт огірків “Домашнє диво” — кущ виростає у висоту до 1,5 метра. Належить до середньостиглих сортів огірків (через 40-43 дні можна куштувати перші плоди). Самі огірки невеликі (до 10 см), циліндричної форми.
  6. “Домосід” — сорт огірків, який чудово підходить для балкона, лоджії, підвіконня. Для запилення не потрібні бджоли. Плоди виростають у довжину до 14 см, не мають гіркоти. Підходять для засолювання.
  7. Сорт огірків “Кімнатний” — швидкостиглий гібрид, який відрізняється можливістю до самозапилювання. Перші плоди з’являються через 40-47 днів після висаджування. Довжина огірків 6-9 см, хрумкі і мають невеликі смужки.
  8. “Кімнатне диво” — сорт огірків, який можна вирощувати на підвіконні у квартирі. Вегетаційний період становить 40-42 дні. Плоди хрумкі, ароматні, без гіркоти.
  9. Сорт огірків “Віконно-балконний” — середньостиглий вид, який підходить для вирощування в теплиці чи на балконі. Через 50-55 днів після висаджування з’являються плоди. Гібрид відрізняється хорошою стійкістю до хвороб, зокрема, борошнистої роси.
  10. Сорт огірків “Чудо на віконці” — гібрид, який можна вирощувати цілий рік в умовах квартири. Плоди невеликі (до 8 см), мають невеликі горбки, приємно хрумтять. Перші огірки з’являються через 40 днів після висаджування.

Це така смакота! Як приготувати салат з картоплі за 5 хвилин

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

Салат з картоплі - це завжди смачне рішення використати овоч у новій інтерпретації. Існує понад 50 рецептів приготуванні з різноманітними інгредієнтами. Пропонуємо вам посмакувати салатом, приготування якого займе всього 5 хвилин. Швидко, смачно та дос...

Корисний лайфхак: Як правильно зварити яйця, щоб вони легко чистились

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:13

Відварені яйця не завжди легко чистяться. І це дратує, адже частина білка лишається в шкаралупі. Пропадає цінний продукт, передають Патріоти України. Досвідчені господині навчились з цим боротись, дотримуючись технології приготування. Не обійтись і бе...