Огородникам на замітку! Коли пікірувати помідори, перець, баклажани і капусту - місячний календар і рекомендації

Пікіровку розсади необхідно робити для того, щоб у рослин було більше місця для розвитку, інакше вони починають переплітатися корінням і "боротися за життя" в горщику, передають Патріоти України.

Коли потрібно пікірувати розсаду - явні ознаки

Після того, як ви посадили насіння, через якийсь час з'являються сходи. Це маленькі листочки на поверхні грунту, як правило, овальної форми. Капусту, наприклад, потрібно пікірувати вже в цей час, а ось перці, баклажани і помідори залиште - дочекайтеся більш впевнених великих листів. Занадто затягувати з пікіровкою теж не рекомендується - чим молодше рослина - тим швидше вона адаптується до нового місця проживання.

Що таке пікіровка розсади і як до неї підготуватися

Пікіровка розсади - це пересадка сіянців в інші горщики, як правило, із загальної ємності. Для того, щоб процедура пройшла вдало, виконайте кілька рекомендацій.

Підготовка грунту

Спочатку потрібно купити універсальний грунт для овочевих культур. Досвідчені городники змішують його самостійно, але для новачків в цьому немає необхідності. При цьому пам'ятайте, що в будь-якому грунті живуть шкідники, тому знезаражуйте його розчином біофунгіциду.

Вибір горщиків для рослин

Помідори, перці і баклажани краще садити в горщики об'ємом 400-500 мл, а для капусти вистачить ємності в 200 мл. Ви можете купити готові кашпо або використовувати стаканчики з-під молочної продукції. Продезінфікуйте ємність 1% розчином марганцю, зробіть дренажні отвори на дні, потім насипте шар піску, керамзиту або вермикуліту, а зверху викладіть грунт.

Як правильно пересаджувати перець, помідори, баклажани і капуста - правила

Нюанси пересадки саджанців / фото ua.depositphotos.com

Після того, як ви зробили всі необхідні підготовчі процедури, приступайте до пікіровки.

Зробіть ревізію сіянців і полийте їх

За годину до того, як ви будете пересаджувати рослини, рясно полийте їх - це допоможе землі зібратися в ком і знизить ризики травми для кореневої системи рослин. Потім огляньте розсаду і приберіть слабкі саджанці - з тонкими стеблами або неправильної форми.

Пікіруйте розсаду

Вийміть саджанці лопаткою або ложкою, тримайте паросток за листя і земляний ком, а потім акуратно відокремлюйте рослини одну від одної, намагаючись не пошкодити коріння. В окремому горщику зробіть лунку і помістіть саджанці туди, присипте землею і злегка притисніть пальцями. В кінці збризніть водою з пульверизатора.

Важливий момент: краще додати розчин укорінювача, щоб прискорити процес адаптації саджанця. Робити це оптимально за допомогою шприца - так у вас вийде не пошкодити коріння.

Доглядайте за городом

Відразу після пікірування поставте розсаду в темне прохолодне місце. Через 2-3 дні можете винести на сонці або під фітолампу. Періодично поливайте рослини так, щоб грунт не пересихав, але і не був затоплений водою.

Робіть підгодівлю

Через 10-12 днів, коли рослини випустять листочки, перець, помідори і баклажани можна підгодувати будь-яким рідким органічним добривом. Капуста потребує підгодівлі раніше, так як справжнє листя випускає швидше.

Будьте уважні: найчастіше, на упаковці з добривом вказана кількість для дорослих рослин. Відповідно, для маленької розсади зменшуйте кількість вдвічі. Пам'ятайте, що добриво потрібно додавати тільки у вологий грунт - сухий спровокує опік коренів.

Крім того, досвідчені садівники рекомендують раз на тиждень обприскувати рослини активатором росту. Робити це потрібно вночі або ввечері - потрапляння сонячного світла на листя разом з речовиною призведе до опіку.

Коли пікірувати перець в 2022 році та інші культури - місячні дати

Городники часто звіряються з місячним календарем, адже існують дні, коли взагалі не можна займатися роботою в саду, наприклад:

молодик - категорично не підходить для пересадки рослин, швидше за все, таку маніпуляцію вони перенесуть погано;

повня - також поганий період для роботи з саджанцями;

зростаючий місяць - ідеальний час для пікіровки рослин;

спадний місяць - можлива пікіровка, але тільки для культур, що витягнулися.

Телець, Рак, Терези, Скорпіон, Козеріг, Риби - родючі знаки, тому звертайте увагу на положення місяця. Якщо він проходить через них, значить, ваші рослини легко переживуть втручання і швидше будуть розвиватися.

Все дуже просто! Як розігріти картопляне пюре, щоб зберегти смак страви

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:12

Досвідчені кухарі не рекомендують готувати картопляне пюре із запасом, оскільки наступного дня його практично неможливо подавати до столу. Смак страви стає зовсім не таким, як одразу ж після приготування. Якщо використовувати мікрохвильову піч, то це о...

Це справді працює! Експерти назвали овоч номер один, який регулює рівень цукру в крові

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:57

Можливо, ви вже неодноразово чули фразу обов’язково з'їжте всю броколі - і це зовсім не дивно. У цій дитячій пораді дійсно закладена частка правди, передають Патріоти України. Броколі відома своїми вражаючими перевагами для здоров’я. Вона не тільки ма...