Швидка втомлюваність і постійна сонливість без об’єктивних причин можуть сигналізувати про те, що у вашому організмі бракує вітамінів і мікроелементів. Для того, щоб позбутися від таких проявів, потрібно поповнити запас корисних речовин, передають Патріоти України.
Часті причини хронічної сонливості:
1. Вітаміни групи В — їх нестача провокує постійну втому, навіть при нормальному відпочинку і сні. Джерела — гречана і вівсяна крупа, хлібні вироби, молочні продукти, сухофрукти, морепродукти.
2. Вітамін С — покращує імунітет, дає силу і витривалість, підвищує працездатність. Особливо багаті ним ягоди смородини, плоди цитрусових, шипшини, болгарський перець.
3. Вітамін Д — дає енергію, бореться з втомою, допомагає зосередитися. Виробляється в організмі під дією сонячних променів і міститься в риб’ячому жирі.
4. Пантотенова кислота — регулює активність головного мозку, покращує механізми мислення і пам’ять, знижує захворювання в тонкому кишківнику. Джерелами є ікра морської риби, зелень, дріжджі, яйця, молочні продукти.
5. Йод — необхідний для нормальної роботи імунної системи, щитовидної залози, впливає на процеси головного мозку. Міститься в морепродуктах і морській рибі, буряках, шпинаті, томатах, картоплі.
6. Рутин — охороняє клітинні структури від пошкодження, стимулює мозкову активність. Джерелами є гречка, зелений чай, свіжі плоди рослин.
7. Залізо — брак провокує підвищену стомлюваність, зниження активності, погане самопочуття і стан шкіри, волосся і нігтів. Для його засвоєння необхідний вітамін С. Міститься в горіхах, яблуках, буряках, печінці.
8. Калій — дає силу і витривалість, допомагає позбутися сонливості та постійної втоми. Особливо багато в пророщених зернах, плодах рослин, бобових культурах.
Сніданок – це важлива частина дня, яка допомагає відновити рівень енергії після ночі та забезпечує організм необхідними поживними речовинами. Для здорового старту обирайте продукти, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які підтримують фізи...
В багатьох салатах використовують буряк. Він має приємну текстуру, досить нейтральний смак коренеплоду та добре поєднується з іншими інгредієнтами. Найчастіше згадують про «Оселедець під шубою» та «Вінегрет». Ще можна приготувати буряк з бринзою, кунжу...