Пальчики оближеш! Печеня по-домашньому: в горщиках, з куркою, грибами (рецепти)

Печеня по-домашньому - вже в самій назві цієї страви відчувається милий серцю затишок, вабливий аромат ніжного м'яса і соковитих овочів, і запрошення до ситної смачної трапези. Бажаєте приєднатися? Залишитеся задоволені, обіцяємо, передають Патріоти України.

Печеня по-домашньому добре тим, що це і основна страва, і гарнір в одному. Вам не потрібно морочитися і готувати щось окремо, хіба що доповнити порцію свіжою зеленню. При приготуванні печеня слід запастися терпінням, адже страва готується, в середньому, від 50 хвилин до 1,5 години, при цьому єдине, з чим вам доведеться попрацювати — це попередня підготовка і нарізування інгредієнтів, а їх найчастіше буває досить багато.

Печеня по-домашньому зазвичай готується з м'ясом (яловичиною, свининою, куркою, індичкою, кроликом або бараниною), але воно також може бути і вегетаріанською стравою, якщо приготувати печеню з одних овочів або замінити м'ясо грибами.

Печеня по-домашньому можна готувати на плиті або в духовці. В останньому випадку для запікання можна використовувати рондель, гусятницю або керамічну каструлю, але особливо популярним варіантом є приготування печені в горщиках. Такий метод дозволяє не тільки господиням значно зекономити час, але і передбачає порціонну подачу страви для кожної людини, що особливо доречно за святковим столом. Крім того, печеня в горщиках можна приготувати з урахуванням індивідуальних особливостей — наприклад, покласти комусь трохи більше часнику або замінити м'ясо на гриби.

Печеня по-домашньому з яловичиною

Інгредієнти

  • 500 г яловичини
  • 500 г картоплі
  • 2 цибулини
  • 1 морква
  • 150 г чорносливу
  • 3-4 зубчики часнику
  • 3-4 горошини запашного перцю
  • 2-3 лаврових аркуша
  • сіль і мелений чорний перець за смаком
  • зелень петрушки
  • рослинна олія

Приготування

Яловичину нарізати невеликими шматочками розміром не більше 3 см. Розігріти рослинну олію у ронделю та обсмажити м'ясо до рум'яного кольору з усіх сторін. Потім влити трохи води (близько 200 мл), накрити рондель кришкою і тушкувати, періодично помішуючи, близько 40 хвилин. Далі додати до м'яса нарізану півкільцями цибулю і моркву, нарізану кружальцями або соломкою. Обсмажити все разом протягом 3 хвилин, потім влити ще трохи води (150-200 мл) і тушкувати під кришкою на повільному вогні 10 хвилин.

Додати чорнослив і нарізану картоплю, посолити та поперчити за смаком. Додати трохи води, якщо це необхідно, і тушкувати під кришкою близько 15-20 хвилин, поки картопля не буде готова. За 10 хвилин до готовності додати подрібнений часник, лавровий лист і запашний перець. Готову страву посипати рубаною петрушкою.

Печеня по-домашньому зі свинини з картоплею

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі
  • 500 г свинини
  • 150 г печериць
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 1 чайна ложка хмелі-сунелі
  • 3-4 столові ложки рослинної олії
  • сіль і мелений чорний перець за смаком
  • зелень

Приготування

Для печеня зі свинини м'ясо потрібно нарізати на шматочки розміром від 3 до 5 см. Розігріти рослинну олію в керамічній каструлі та обсмажити м'ясо до рум'яного кольору. Додати нарізану півкільцями цибулю і нарізану скибочками моркву. Перемішати та смажити 5 хвилин. Додати крупно нарізані картоплю і печериці (гриби можна розрізати на четвертинки). Влити воду, щоб вона злегка покривала інгредієнти, додати сіль з перцем за смаком і хмелі-сунелі. Накрити каструлю кришкою і поставити в холодну духовку.

Розігріти духовку до 190 градусів і готувати печеню годину-півтора після закипання води. Також допускається подальше гасіння печеня на плиті протягом години. Посипати страву подрібненою зеленню і подати до столу.

Печеня по-домашньому з грибами та картоплею

Інгредієнти

  • 800 г картоплі
  • 500 г грибів (лісових або шампіньйонів)
  • 1 велика цибулина
  • 1/2 пучка кропу
  • 2-3 зубчики часнику (за бажанням)
  • 3 столові ложки рослинної олії
  • сіль і мелений чорний перець за смаком

Приготування

Розігріти в сковороді олію, додати нарізані великими шматочками гриби та обсмажити протягом 5 хвилин. Додати нарізану півкільцями цибулю і смажити ще 3 хвилини. Далі викласти нарізану великими шматочками картоплю і дрібно нарізаний часник, якщо він використовується. Посолити, поперчити, перемішати, накрити кришкою і готувати близько 25 хвилин, поки картопля не стане м'якою. Посипати рубаним кропом і подати до столу.

Печеня по-домашньому з куркою

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі
  • 800 г курячого філе
  • 1 велика цибулина
  • 1 велика морквина
  • 3-4 зубчики часнику
  • 50 мл рослинної олії
  • 50 г вершкового масла
  • 5-6 горошин чорного перцю
  • 2-3 лаврових листки
  • 2 столові ложки соєвого соусу
  • 1/2 столові ложки борошна
  • 1/2 пучка петрушки
  • зіра за смаком
  • приправа для курки, за смаком
  • сіль і мелений чорний перець за смаком

Приготування

Куряче філе нарізати невеликими шматочками, посолити та злегка обсмажити в рослинній олії на сковороді. Додати нарізану кубиками цибулю і натерту на грубій тертці моркву, перемішати та тушкувати на повільному вогні 5 хвилин. В іншій сковороді у вершковому маслі обсмажити крупно нарізану картоплю до золотавого кольору. Посолити картоплю і викласти поверх курки. Влити гарячу воду, щоб вона покривала картоплю приблизно на 3/4. Додати перець горошком, лавровий лист і зіру за смаком. Готувати під кришкою протягом 20 хвилин.

Після цього вилити 1 склянку рідини із печеня — він знадобиться для приготування підливи. Перемішати рідину з соєвим соусом. У сковороді, де смажилася картопля, злегка обсмажити подрібнений часник протягом 1 хвилини. Потім насипати борошно і готувати, постійно помішуючи, 1 хвилину. Після влити рідину і готувати, продовжуючи помішувати, 1 хвилину. Додати підливу, довести до кипіння і готувати 5 хвилин. Посипати рубаною зеленню петрушки та подати до столу.

Печеня по-домашньому в горщиках

Інгредієнти

  • 400 г м'яса (яловичини або свинини)
  • 6 картоплин
  • 1 велика морквина
  • 1 цибулина
  • 2-3 зубчики часнику
  • 300 г сметани
  • 1 пучок кропу
  • 2 чайні ложки гірчиці
  • сіль, мелений чорний перець і спеції за смаком

Приготування

М'ясо нарізати середніми шматочками та викласти в миску. Додати сіль, перець і спеції за смаком, а також гірчицю. Перемішати руками, обернути миску харчовою плівкою і прибрати в холодильник на 1 годину для маринування. Після цього обсмажити м'ясо на сухій сковороді до рум'яного кольору. Цибулю нарізати кубиками, моркву — скибочками або соломкою, картоплю — великими кубиками. З'єднати овочі в мисці, посолити та додати спеції за смаком.

В горщики викласти м'ясо, а слідом овочі. Сметану змішати з пропущеним через прес часником і подрібненим кропом. Посолити, поперчити та викласти сметану поверх овочів. Якщо вам потрібна рідка підлива, налийте в кожен горщик близько 50-75 мл води або бульйону. Поставити горщики у холодну духовку і розігріти її до 190 градусів, готувати 1 годину. Залишити горщики в духовці на пів години, щоб печеня настоялося, після чого подати страву в горщиках або на тарілках, посипавши кропом.

Печеня по-домашньому виходить неймовірно смачним, ароматним і ситним, ну просто пальчики оближеш!

Приємного апетиту!

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...