Перешкоджає утворенню тромбів і покращує роботу серця: Лікар розповіла про найкориснішу олію

9 тисяч років тому льон цінували більше золота. "Він і одягне, і нагодує ", - так говорили про нього наші предки. Зі стебла робили тканину, а з насіння - олію. Вона була і їжею, і ліками. Так званими" золотими краплями "лікували серце, запори, печію та інші хвороби . Стародавні єгиптяни широко використовували лляне масло в косметології, щоб зберегти красу і молодість шкіри. А сьогодні ми вже точно знаємо, за рахунок яких компонентів воно корисне. Про це розповідає дієтолог Світлана Фус. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із її порадами.

⁣⁣ "Лляна олія - цінне джерело незамінної альфа-ліноленової жирної кислоти (АЛК), що належить до групи поліненасичених омега-3 жирних кислот. Омега-3 бере участь у формуванні клітинних мембран (у тому числі яйцеклітин і сперматозоїдів). При достатній концентрації в організмі молекули поліненасичених жирних кислот вбудовуються в мембрану клітини, роблячи її більш стабільною і покращуючи транспорт деяких поживних речовин в клітину і з неї. Омега-з допомагають відновити овуляцію, а значить, збільшують шанси на вагітність.⁣ ⁣⠀

Омега-3 жирні кислоти мають ще одну дивовижну властивість - вони сприяють ослабленню передменструального синдрому. Якщо у жінки болючі місячні, їй необхідно стежити, щоб в їжу регулярно потрапляли продукти, що містять Омега-3. Почніть вживати продукти, що їх містять, до настання місячних - нездужання і хворобливі стани проявляться набагато м'якіше.⁣⁣ ⠀

Лляну олію часто називають "сажотрусом" організму. Вона перешкоджає утворенню тромбів. Тим самим, зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Проведені наукові дослідження показали, що Омега-3 сприяють більш ефективній роботі головного мозку, формуванню і повноцінному розвитку тканин мозку і стимулюють розумовий развиток.⁣⁣ ⠀

Якщо вживати в день в складі їжі одну столову ложку лляного масла холодного віджиму, можна отримати практично більшу половину добової дози цих двох кислот. Решта, що не перетворена кількість альфа-ліноленової кислоти, відкладається в депо, звідки, у міру потреби, використовується для подальшого синтезу цих кислот. Але процес перетворення не у всіх людей йде з однаковою ефективністю", - поділилася дієтолог.

Доступна всім! Популярна спеція знижує рівень холестерину

п’ятниця, 21 листопад 2025, 18:30

Насіння чорного кмину має властивості, корисні для боротьби з ожирінням. Екстракт насіння значно зменшує накопичення ліпідів у клітинній моделі, не виявляючи токсичності, передають Патріоти України. Дослідження, опубліковане у Food Science & Nutrition ...

Цей чай шкодить фігурі та здоров’ю - і більшість його п’є щодня!

п’ятниця, 21 листопад 2025, 18:12

Чай - улюблений напій багатьох, який зігріває вранці, освіжає влітку та постачає антиоксиданти й мінерали. Але не всі чаї корисні: деякі можуть сприяти набору ваги та провокувати захворювання, передають Патріоти України. Людям із гастроезофагеальним ре...