Перевірте себе! 13 сигналів організму про хвороби, які відображаються на нашому обличчі

Іноді наше обличчя говорить більше, ніж ми хотіли б сказати. У цьому є і плюс. Пильний погляд у дзеркало допоможе визначити, де в організмі є дисбаланс, а можливо, і запобігти майбутній хворобі, передають Патріоти України.

Ось декілька дефектів шкіри обличчя, про причини виникнення яких буде цікаво дізнатися кожному з нас. З чимось багато хто вже стикався, іншу інформацію можна просто взяти на озброєння.

1. Мішки і темні кола під очима

Темні кола під очима — часто успадкована риса, і тут вже нічого не поробиш. Але якщо «розфарбування панди» проявилось недавно, то варто з’ясувати причину. Найпоширеніша — недостача сну, паління, гормональні зміни, алергія або зловживання алкоголем, кавою, солоною їжею.

Довгостроковий ефект буде, якщо позбутися від першопричини. Але для тимчасового маскування згодяться холодний компрес, патчі під очі і хороший консилер.

2. Плями або прищі на лобі

Плями або прищі на лобі з’являються через піт (у тих, хто носить чубок) або неправильного зняття макіяжу. Шкіра на лобі також гостро реагує на роботу травної системи, тому жирна їжа, фастфуд і нездорові перекуси швидко змінюють її стан.

Вже сьогодні варто розпрощатися з харчовим свавіллям і їжею всухом’ятку, і зовсім скоро лоб перестане псувати відображення в дзеркалі.

3. Червоний ніс

На носі розташована велика кількість кровоносних судин, їх розширення призводить до зміни кольору. Цьому сприяють температурні перепади, алергія, емоційний стрес або нежить. Але в будь-якому разі почервоніння буде тимчасовим, досить тільки усунути причину.

Якщо ж ніс постійно червоний, це привід звернути увагу на стан своїх судин, переглянути спосіб життя і звернутися за точним діагнозом до лікаря.

4. Жовтувата шкіра обличчя та очей

Таке трапляється, коли в організмі накопичується занадто багато відходів. Зазвичай це спостерігається у дітей, які народилися до 38 тижнів. Їх печінка ще не може працювати так, як повинна. У дорослих же жовтяниця може означати більш серйозні проблеми або говорити про зловживання алкоголем.

Перевірити печінку, жовчний міхур і підшлункову залозу. Разом з лікарем виключити такі вірусні інфекції, як гепатит і мононуклеоз.

5. Несподівана поява родимок і родимих плям

У більшості випадків тут нема про що турбуватися, але пильність не завадить. Задайте собі кілька питань. Чи відрізняється форма з кожної сторони? Колір або нерівні краї родимки? В діаметрі вона більше ніж горох? Чи змінилася вона за останні кілька тижнів?

Поговоріть з лікарем, якщо ви відповіли «так» на будь-яке з цих питань. Візьміть за звичку уникати агресивного сонця і користуватися кремами з SPF.

6. Висип по обличчі у вигляді метелика

Невеликий висип на обличчі може бути викликаний неправильно підібраною косметикою, алергією, зміною клімату, надмірним споживанням солодкого. При усуненні фактора-провокатора він проходить сам по собі. Але якщо висип охоплює обидві щоки у формі метелика, це вважається загальною ознакою вовчака.

Для вовчака характерні додаткові симптоми: лихоманка, біль у суглобах, синіючі на холоді пальці. При такому наборі треба швидше йти до лікаря.

Читайте також: 6 простих лімфодренажних вправ, з якими вага йде без дієт

7. Лущення шкіри навколо рота і носа

Зміни шкіри в області рота і носа можуть виникнути в результаті різних причин, але найчастіше означають недостачу основних вітамінів А, С, Е або В організмі. Лущення часто супроводжується загальною слабкістю, поганою концентрацією уваги, випадінням волосся і розшаруванням нігтів.

Варто здати аналізи і з’ясувати, яких вітамінів не вистачає. Переглянути свій раціон і додати потрібні продукти.

8. Застуда в зоні носогубного трикутника

Застуда навколо носа, губ і рота — це, швидше за все, вірус простого герпесу 1-го типу. Якщо ви один раз отримали цей вірус, то, на жаль, він залишиться з вами назавжди. Загострення відбуваються, коли імунітет людини із-за стресів, хвороб або перевтоми знижується.

Зазвичай проходить самостійно, для прискорення процесу в аптеках продаються спеціальні мазі.

9. Тріщини на губах

Час від часу у всіх бувають сухі або потріскані губи, особливо взимку або після тривалого перебування на сонці. Тріщини можуть також бути алергічною реакцією або відповідною реакцією організму на деякі медичні препарати.

Дитяче правило не облизувати губи на морозі добре працює. А ще не забувати про бальзами для губ.

10. Надлишок волосся на обличчі

У багатьох волосся на обличчі можуть бути спадковим фактором. У молодих жінок же воно може вказувати на те, що яєчники не функціонують належним чином. Це називається синдромом полікістозних яєчників, що може в подальшому ускладнити вагітність.

Варто звернутися до гінеколога за лікуванням. Додатково спробуйте уникати продуктів з високим вмістом цукру.

11. Гіперпігментація на обличчі

Якщо симетрично на щоках, а також на переніссі утворились темні плями, це класична ознака мелазми — одного з видів гіперпігментації. Вона зазвичай зустрічається у жінок і швидше розвивається у смаглявих людей. Часте перебування на сонці також сприяє її зростанню.

У молодих жінок меланодермія нерідко з’являється при вагітності, у особливо везучих проходить сама. Але вже є багато косметичних засобів для боротьби з гіперпігментацією: лазеротерапія, відбілююча косметика, хімічні пілінги.

12. Поріділі брови або вії

Якщо брови або вії порідшали не із-за невдалих косметичних експериментів, то це може сигналізувати про проблеми зі щитовидною залозою. Її слабка активність — ознака гіпотиреозу. Часто виникає у людей старше 50 років.

Додаткові симптоми: млявість, відчуття втоми, суха шкіра, незрозумілий набір ваги. Аналіз крові та консультація лікаря — ось що потрібно робити в цьому випадку.

13. Прищі та висипи на підборідді або зміна його кольору

Підборіддя тісно пов’язане з нашими гормонами, тому будь-яка гормональна зміна може викликати висипання на ньому. Але це ще не все: недостача сну і жирна їжа також можуть призвести до зміни кольору або прищів.

Намагайтеся висипатися і правильно харчуватися. Овочі, фрукти, риба та корисне насіння і зерна допоможуть в боротьбі за здоровий кишечник та чисте підборіддя.

У звичайного висипання, лущення та інших симптомів може бути в 10 разів більше причин для виникнення, ніж перераховано. Точний діагноз поставить тільки лікар. Тут зібрані лише найпоширеніші варіанти.

Секрет досвідчених господинь! Навіщо обмазувати м’ясо медом перед запіканням

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:15

Перед викладанням сирого м’яса на сковороду або перед відправленням продукту в духовку кулінари зазвичай обробляють їжу. У більшості випадків мова йде про паніровку або маринування. Проте досвідчені господині знайшли ще один цікавий спосіб попередньої ...

Перевірте список! Люди з цими іменами проживуть довше своїх однолітків

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:53

Власники цих імен можуть дожити до ста років. За словами астрологів, їх носії часто входять до числа довгожителів, передають Патріоти України. Марк, Максим та Матвій — чоловіки з цими іменами народжуються під заступництвом Меркурія. Зірки обіцяють їм д...