Перевірте себе! Лікарі назвали симптом раку, який спостерігається у 23% пацієнтів

Рак залишається основною причиною смерті в усьому світі, вбиваючи щорічно мільйони людей. Вчені виявили найбільш поширену ознаку раку, яка може говорити про захворювання до постановки діагнозу. Йдеться про абдомінальні симптоми. Про це повідомляє британське видання Express, передають Патріоти України.

Вчені досліджували вісім абдомінальних симптомів (біль у животі, зміна кишечника, здуття живота, диспепсія (порушення нормальної діяльності шлунка), ректальна кровотеча, дисфагія (розлад акту ковтання), рефлюкс і нудота/блювота) серед 15 956 пацієнтів, у яких згодом був діагностований рак.

В кінці дослідження вчені спостерігали у 23% онкологічних хворих абдомінальні симптоми, які їх турбували ще до того, як лікарі виявили пухлину. "Абдомінальні симптоми є звичайним явищем у онкологічних хворих, а час до прояву залежить від симптому", - кажуть дослідники.

Як можна знизити ризик захворювання на рак

Не завжди ясно, що викликає рак, але існують доведені фактори ризику. Фактично, за оцінками лікарів, чотири з 10 випадків раку можна запобігти.

За даними британських вчених, надмірна вага і ожиріння є другою за значимістю причиною раку. "Надмірна вага не означає, що у вас обов'язково буде рак. Але якщо у вас надмірна вага, у вас більше шансів захворіти на рак, ніж при нормальній вазі", - попереджають медики.

Врожаю не буде! Названо сорти картоплі, які не рекомендують садити українцям

субота, 22 лютий 2025, 19:06

Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...

Не робіть помилок! Коли лаврове листя може зіпсувати страву

субота, 22 лютий 2025, 17:28

Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...