Перевірте список! ТОП-8 продуктів, які найчастіше викликають сильну алергію

Алергія, яка виникає після споживання певних продуктів харчування, є доволі поширеним явищем. Загалом будь-яка їжа може стати причиною алергії, але все ж є декілька продуктів, які спричиняють її найчастіше. Про це повідомляє Healthline, передають Патріоти України

Що таке харчова алергія

Харчова алергія – це стан, за якого певні продукти викликають аномальну імунну відповідь. Так, імунна система помилково розпізнає деякі білки як шкідливі. Тіло у свою чергу запускає захисні засоби, включаючи викид хімічних речовин, таких як гістамін, які спричиняють запалення.

Навіть невелика кількість "проблемної" їжі може спричинити алергічну реакцію. Симптоми можуть з’явитися буквально за декілька хвилин, а саме:

  • набряк язика, рота чи обличчя;
  • ускладнене дихання;
  • низький кров'яний тиск;
  • блювота;
  • діарея;
  • кропив’янка;
  • сверблячий висип.

Зазначається, що у більш тяжких випадках харчова алергія може спричинити анафілаксію, а іноді навіть призвести до смерті. Загалом виділяють 8 найпоширеніших харчових алергій.

1. Коров’яче молоко

Алергія на коров’яче молоко найчастіше спостерігається у немовлят та дітей молодшого віку. Проте близько 90 % дітей переростають цей стан до 3 років, що робить його менш поширеним серед дорослих. І у дітей, і у дорослих зазвичай вона проявляється протягом 5-30 хвилин після вживання коров’ячого молока. Серед основних симптомів – набряк, висипання, кропив'янка, блювання та іноді анафілаксія.

Якщо поставлений діагноз алергії на коров’яче молоко, єдиним способом, як її уникнути, є відмова від коров’ячого молока та продуктів, що його містять: сиру, вершкового масла, маргарину, йогурту, кремів, морозива.

2. Яйця

Алергія на яйця є другою найпоширенішою причиною харчової алергії у дітей. Проте більшість із них переростають свою алергію до 16 років. Симптоми включають: розлад травлення, наприклад біль у животі; шкірні реакції, такі як кропив'янка або висипання; респіраторні проблеми; анафілаксія (зустрічається рідко).

Як і у випадку інших алергій, єдиний спосіб її уникнути – це дієта без яєць. Однак, ймовірно, схильній до алергії людині не доведеться уникати всіх продуктів, оскільки нагрівання яєць може змінити форму білків, що викликають алергію.

3. Горіхи

Алергія на горіхи – алергія на деякі горіхи та насіння дерев. Сюди, зокрема, входять: бразильський горіх, мигдаль, кеш’ю, горіхи макадамії, фісташки, кедрові горіхи, грецькі горіхи. Людям з алергією на горіхи рекомендується уникати всіх їх видів та продуктів, до складу яких вони входять. Річ у тім, що алергія на один вид лісових горіхів збільшує ризик її розвитку на інші види. До того ж легше уникати всіх горіхів, а не лише одного або двох видів.

4. Арахіс

Як і алергія на лісові горіхи, аномальна імунна відповідь на арахіс є дуже поширеною й може викликати тяжкі та потенційно смертельні алергічні реакції. Єдиним ефективним методом запобігання її прояву нині є повна відмова від вживання арахісу та продуктів, що його містять.

5. Молюски

Алергія на молюсків спричинена тим, що організм людини атакує білки із сімейств ракоподібних та молюсків. Сюди належать: креветка, рак, омар, кальмар, гребінці.Симптоми алергії на молюсків зазвичай виявляються швидко і подібні до інші харчових алергій. Люди із цим захворюванням повинні виключити зі свого раціону всі молюски, щоб уникнути алергічної реакції.

6. Пшениця

Алергія на пшеницю – це алергічна реакція на один із білків, які є у пшениці. Як і інші алергії, вона може призвести до розладу травлення, кропив'янки, блювоти, висипу, набряку та, у важких випадках, до анафілаксії. Щоб не виникало цієї алергії, потрібно уникати пшениці та продуктів, що її містять. Йдеться, зокрема, й про косметичні засоби, до складу яких входить пшениця.

7. Соя

Алергічну реакцію у цьому випадку викликає білок із соєвих бобів чи продуктів, що містять сою. Симптоми можуть варіюватися від сверблячки, поколювання в роті та нежиті до висипу. Люди, що страждають на цю алергію, мусять відмовитися від сої та продуктів, до складу яких вона входить, наприклад, соєвого молока та соусу. Оскільки соя міститься у багатьох продуктах, важливо читати їхні етикетки.

8. Риба

Алергія на рибу є звичайним явищем для багатьох дорослих. Основними її симптомами є блювання та діарея, але подекуди трапляється й анафілактичний шок. У людини може бути алергія як на один, так і на декілька видів риби.

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, чого вам не вистачає для щастя

четвер, 18 квітень 2024, 18:12

Кожна людина постійно чогось хоче і прагне нових цілей. Однак не всім вдається зрозуміти, що саме нам потрібно для того, щоб відчути щастя, легкість та гармонію у собі, передають Патріоти України. Психологічний тест у картинці визначить, чого потребує ...

Що підготувала вам доля? Цей тест у картинці визначить ваше майбутнє

четвер, 18 квітень 2024, 17:12

Якщо ви намагалися дізнатися, що на вас чекає у найближче майбутнє, тоді цей тест якраз для вас. Психологічний тест у картинці допоможе знайти відповідь на болючі питання. Можливо, доля приготувала сюрпризи, проте варто знати, чи вони приємні, передают...