Під силу всім! ТОП-5 харчових звичок, які можуть захистити ваше серце

Серцево-судинні хвороби залишаються однією з провідних причин смертності. Існують фактори, на які ми не маємо впливу, до прикладу, генетика, але ми можемо робити свідомий вибір кожного дня, щоб зменшити ризики для серця, передають Патріоти України.

Зокрема йдеться про корисні харчові звички, які можуть стати справжнім порятунком для серця. Більше про це пише видання eatthis.com.

Нещодавно Американська кардіологічна асоціація оприлюднила звіт за 2023 рік, який містить дані про статистику серцево-судинних захворювань та інсультів. У цьому звіті розглянуто ключові фактори, що впливають на стан серця, зокрема фізичну активність, вагу, паління, рівень холестерину, артеріальний тиск, глюкозу в крові та харчування. Було також зазначено, що COVID-19 мав значний вплив на зниження рівня фізичної активності населення. Хоча деякі з цих факторів відрізняються у різних людей, більшість з них безпосередньо пов'язані з раціоном харчування. Тому формування правильних харчових звичок може стати важливим інструментом профілактики серцевих захворювань.

Кардіолог Каустубх Дабхадкар розповідає, як можна зміцнити здоров'я серця. Він запропонував п'ять простих харчових порад, які можуть допомогти покращити стан серця і знизити ризик розвитку серцевих хвороб.

Збагачений фруктами та овочами раціон

Першим кроком до здоровішого серця є перегляд свого харчування. Зверніть увагу, скільки фруктів та овочів ви споживаєте щодня, оскільки вони мають численні корисні властивості для серця. Незважаючи на те, що фрукти містять цукор, завдяки клітковині його засвоєння уповільнюється, що допомагає уникнути стрибків рівня глюкози в крові.

"Раціони, що містять велику кількість фруктів і овочів, можуть зменшити ризик серцевих захворювань завдяки поживним речовинам, зокрема вітамінам, мінералам та антиоксидантам. Багато з них мають високий вміст вітамінів С та Е, які відомі своїми антиоксидантними властивостями. Крім того, фрукти й овочі багаті на калій, який сприяє зниженню артеріального тиску", – зазначає доктор Дабхадкар.

Цільні зерна замість очищених

Замінюючи очищені зерна на цільні, ви можете зробити значний внесок у здоров'я серця. Основна різниця полягає в тому, що цільні зерна зберігають усі частини зернини, включаючи клітковину і поживні речовини, тоді як очищені зерна позбавлені висівок та зародків.

"Цільні зерна є важливим джерелом клітковини, яка сприяє зниженню холестерину і зменшенню ризику серцевих захворювань. Зерна також містять вітаміни B, E, магній і селен", – каже доктор Дабхадкар.

Клініка Майо підтверджує, що цільні зерна можуть допомогти знизити рівень холестерину та артеріального тиску.

Обмежуйте насичені та трансжири

"Насичені та трансжири можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ і збільшувати ризик серцевих захворювань. Зменшення їх споживання може позитивно вплинути на ваше здоров'я", – наголошує доктор Дабхадкар.

Згідно з рекомендаціями Американської кардіологічної асоціації, споживання насичених жирів має становити не більше 5-6% від загальної кількості калорій на день.

Два рази на тиждень вживайте рибу

Такі види риби, як лосось, тунець і сардини, містять омега-3 жирні кислоти, які позитивно впливають на роботу серця. Вони допомагають знизити рівень тригліцеридів, зменшують запалення і підтримують нормальний рівень артеріального тиску.

Для тих, хто не любить рибу, є можливість вживати добавки з омега-3, але це потрібно узгоджувати з лікарем.

Їжте раніше

Споживання останнього прийому їжі рано ввечері може позитивно вплинути на контроль ваги, що є важливим для підтримки здоров'я серця. Пізній прийом їжі може уповільнити метаболізм і посилити відчуття голоду, що негативно впливає на вагу.

"Нещодавні дослідження показують, що раннє споживання їжі допомагає уникнути набору зайвої ваги", – пояснює доктор Дабхадкар.

Контроль ваги може знизити ризик розвитку серцевих захворювань, тому обговорення правильного харчування з медичним працівником стане розумним кроком для збереження здоров'я серця.

Чим посипати печінку перед смаженням, щоб страва вийшла м’якою

неділя, 18 серпень 2024, 14:00

Смажена яловича або свиняча печінка – одна з улюблених страв багатьох гурманів. Однак далеко не завжди така трапеза радує кулінарів, адже страва може вийти дуже жорсткою. Навряд чи людина отримає задоволення від вживання блюда з такою консистенцією, пе...

Вчені розкрили зв'язок між віком батька і здоров'ям дитини: Ось коли ризики максимальні

неділя, 18 серпень 2024, 13:45

Зріле батьківство стає все популярнішим. Однак вчені вкотре говорять про те, що це має свої наслідки, й ризики є не лише для вагітності у старшому віці жінки, передають Патріоти України. Нове дослідження показує, що якщо майбутній батько вже у віці 50 ...