Під силу всім! Вчені назвали фактор, який може знизити ризик смерті у хворих на рак

Сильні м’язи та хороша фізична підготовка можуть майже вдвічі зменшити ризик смерті у разі захворювання на рак. Таких висновків дійшли вчені у дослідженні, опублікованому в науковому журналі British Journal of Sports Medicine, пише The Guardian, передають Патріоти України.

Попри прогрес у лікуванні раку, якого людство досягло останніми роками, побічні ефекти від препаратів можуть негативно впливати на організм людини та її шанси на одужання і виживання.

У новому дослідженні науковці під керівництвом Університету Едіт Ковен в Австралії проаналізували дані майже 47 тисяч пацієнтів з різними видами та стадіями раку. Їхньою метою було визначити, чи пов’язані сила м’язів та рівень кардіореспіраторної підготовки з меншим ризиком смерті.

За словами дослідників, люди з хорошою фізичною підготовкою мали на 31-46% менше шансів померти з будь-якої причини. За таких самих умов у пацієнтів з раком 3 та 4 стадій ризик смерті зменшувався на 8-46%, а у хворих на рак легенів та травного тракту – на 19-41%.

"Наші результати підкреслюють, що силу м’язів потенційно можна використати в клінічній практиці для визначення ризику смертності у хворих на рак на пізніх стадіях. Отже, вправи на зміцнення м'язів можуть застосовуватися для збільшення тривалості життя", – зазначили дослідники.

Дачникам на замітку! Що посадити біля винограду, щоб отримати хороший врожай

четвер, 24 квітень 2025, 18:30

Якщо у вас невелика ділянка, то організувати окреме місце для кожної культури складно. Однак деякі рослини, кущі та дерева можна садити поряд. Що посадити біля винограду, якщо ви хочете потім отримати соковиті та великі ягоди — читайте в матеріалі ТСН....

А ви це знали? Що не можна готувати в алюмінієвих каструлях

четвер, 24 квітень 2025, 16:47

Алюмінієві каструлі є майже на кожній кухні. Вони легкі, зручні й недорогі. Але не все можна в них готувати. Деякі продукти можуть зіпсувати і смак страви, і сам посуд. Щоб уникнути помилок, варто знати, які страви алюміній не "любить". Редакція FoodOb...