Під "ударом" мозок: Вчені пояснили, чому сучасні люди надто часто почуваються втомленими

Сучасна людина часто може скаржитись на відчуття втоми, навіть попри відсутність фізичної активності. І вчені з’ясували, що це не випадково, передають Патріоти Україн

З того моменту, як людина прокидається, її життя сповнене рішень – від думки про що поснідати, до перевірки чи не забула вона зарядити телефон. І попри те, що ці рішення досить прості, дослідження показують, що вони можуть перевантажувати наш мозок, пише MailOnline. Звідси й виникає постійне відчуття втоми, яке впливає на нашу здатність мислити чітко.

Вчені пояснюють, що коли ми щось вирішуємо, мозок посилає електричний сигнал між областями мозку вздовж дротяних структур, які називаються нейронами. Але для того, щоб надсилати ці повідомлення, йому потрібна хімічна речовина мозку, яка називається глутамат, нейромедіатор.

Дослідники виявили, що після ухвалення рішення ця хімічна речовина глутамат накопичується. А залишаючись у мозку вона засмічує його, і, після вирішення нових і нових задач, ефект стає щоразу гіршим.

Для проведення цього дослідження експерти Паризького інституту мозку у Франції виміряли рівень цих хімічних речовин у мозку та їхній вплив на виконання складних завдань.

Вони зосередилися на частині мозку, яка називається латеральною префронтальною корою – частині мозку, яка вирішує складні завдання та ухвалює рішення. У дослідженні взяли участь 40 людей, які виконували завдання на пам’ять протягом шести годин, лежачи на МРТ-сканері.

Одне із завдань включало спостереження за послідовністю чисел, що з’являються на екрані, і визначення того, чи поточне число збігається з попереднім. Легше завдання отримали 14 осіб, а важче – 26.

Глутамат разом із вісьмома різними хімічними речовинами мозку вимірювали в кількох точках під час когнітивних вправ.

Однак в результаті вчені з’ясували, що на завершення експерименту обидві групи мали однаковий рівень глутамату в латеральній префронтальній корі порівняно з початком експерименту. Тобто, на накопичення речовини у мозку впливає не складність задач, а їх кількість.

Експерти Паризького інституту мозку у Франції відзначили, що сон може допомогти відновити баланс глутамату в мозку, але підкреслили, що необхідні додаткові дослідження.

Чорний чи зелений? Названо чай, який більш корисний для здоров'я мозку

вівторок, 15 жовтень 2024, 19:05

У сучасному світі підтримка оптимального здоров'я мозку є більш важливою, ніж будь-коли. Наш мозок відповідає за кожну думку, емоцію та дію, тому його благополуччя має вирішальне значення для загального здоров'я, передають Патріоти України. Чай, прости...

Не робіть помилок! Чим категорично не можна закушувати алкоголь

вівторок, 15 жовтень 2024, 17:43

Хоча може здатися, що шоколадні цукерки або картопля фрі – це ідеальне доповнення до алкоголю, проте таке поєднання може викликати неприємні відчуття, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Чи не найпопулярнішим поєднанням їжі та алкоголю вва...