Підступність кави, чаю та алкоголю: Компонент популярних напоїв може спричинити тромбоз

Регулярне вживання кофеїну провокує зневоднення, яке може призвести до підвищення в'язкості крові.

Підвищена в'язкість крові збільшує ризик утворення тромбів. Так вважає провідний судинний хірург, професор Марк Вайтлі, пише Еxpress.

"Зневоднення впливає на складові крові, роблячи її густішою і більш в'язкою. Внаслідок цього кров починає текти по венах повільніше, ніж по артеріях. Таким чином, зневоднення може підвищувати ймовірність розвитку тромбів у венах", – пояснив Вайтлі.

В разі тромбозу глибоких вен людина може відчувати/помічати:

– здуття вен;
– біль під час натискання на них;
– гарячу шкіру в ураженій зоні;
– потемніння або почервоніння шкіри;
– набряки на нозі, рідше – на обох;
– переймоподібний або пульсувальний біль в нозі, рідко – в обох.

Якщо, крім цих симптомів, ви відчули біль у грудях чи задишку, терміново викликайте лікаря.

Лікар наголосив, що не лише кава та алкоголь можуть посилити зневоднення, яке часто трапляється у спеку. У чаєві також міститься кофеїн, який веде до втрачання води.

"Щоб уникнути зневоднення, важливо пити достатню кількість рідини". – порадив Вайтлі.

Професор виділив такі чинники ризику розвитку тромбозу глибоких вен:

– вік старше 60 років;
– зайва вага, куріння;
– варикозне розширення вен;
– тромбоз глибоких вен в анамнезі;
– приймання протизаплідних засобів або гормонозамісна терапія;
– інші хвороби: рак, серцева недостатність.

Ризик тромбозу глибоких вен можуть також збільшувати певні ситуації. Наприклад, тривала подорож літаком, автомобілем або поїздом.

Вагітність також підвищує ризик, так само як і тривале перебування в ліжку.

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...

А ви це знали? Чи потрібно знімати пінку з м'яса під час варіння

четвер, 21 листопад 2024, 16:56

Якщо ви хоча б раз готували бульйон з м'ясом, ви помічали, що на поверхні води з'являється пінка. Одні її знімають, інші залишають як є. Тож давайте розбиратися, чи потрібно прибирати пінку з м'яса під час варіння, передають Патріоти України з посиланн...