
Кава - це традиційний ранковий ритуал мільйонів людей. Ми віримо, що вона заряджає енергією, стимулює мозок і допомагає прокинутися. Але чому тоді після чашки ароматного напою багато хто відчуває… ще більшу втому та сонливість, передають Патріоти України.
Науковці пояснили, чому кава не завжди бадьорить — і відповідь може вас здивувати.
Чому кава взагалі стимулює?
Усе завдяки кофеїну — природному психостимулятору, який блокує аденозинові рецептори в мозку. Аденозин — це речовина, що сигналізує мозку про втому. Коли кофеїн тимчасово «вимикає» цей сигнал, ви відчуваєте прилив енергії, зосередженість і підвищену продуктивність.
А чому тоді після неї хочеться спати?
Ось де криється підступ. Поки кофеїн блокує аденозин, той продовжує накопичуватися в організмі. І щойно дія кофеїну спаде — аденозин буквально «обрушується» на мозок з подвійною силою. Результат: різкий спад енергії, млявість, бажання прилягти і… нова чашка кави. Так і формується порочне коло.
Чим ще може зашкодити кава?
Що робити?
Кава — не ворог, але й не чарівна паличка. Іноді найкращий спосіб збадьоритися — це… нормальний сон.
На полицях магазинів можна побачити вершкове масло з різним вмістом жиру - 72,5%, 73%, 80% чи 82%. Багато хто вважає, що це просто питання смаку, але насправді різниця між ними суттєва, передають Патріоти України. Експерти пояснюють: справжнім вершкови...
Пшоно окультурений вид проса. Наразі у продажу присутнє лише шліфоване пшоно, бо жорстке лушпиння оболонок робить його складно їстівним. Готувати пшоно можна у вигляді каші, а також варити суп, додавати в салати, передають Патріоти України. Нутриціоло...