Після кави вас хилить на сон? Ось чому улюблений напій може викликати втому

Кава - це традиційний ранковий ритуал мільйонів людей. Ми віримо, що вона заряджає енергією, стимулює мозок і допомагає прокинутися. Але чому тоді після чашки ароматного напою багато хто відчуває… ще більшу втому та сонливість, передають Патріоти України.

Науковці пояснили, чому кава не завжди бадьорить — і відповідь може вас здивувати.


Чому кава взагалі стимулює?
Усе завдяки кофеїну — природному психостимулятору, який блокує аденозинові рецептори в мозку. Аденозин — це речовина, що сигналізує мозку про втому. Коли кофеїн тимчасово «вимикає» цей сигнал, ви відчуваєте прилив енергії, зосередженість і підвищену продуктивність.


А чому тоді після неї хочеться спати?
Ось де криється підступ. Поки кофеїн блокує аденозин, той продовжує накопичуватися в організмі. І щойно дія кофеїну спаде — аденозин буквально «обрушується» на мозок з подвійною силою. Результат: різкий спад енергії, млявість, бажання прилягти і… нова чашка кави. Так і формується порочне коло.


Чим ще може зашкодити кава?

  • Кортизол — «гормон стресу», який підвищується після чашки кави. Його різке зростання, а потім падіння — ще один фактор втоми.
  • Цукор — солодкий супутник кави може давати короткочасний сплеск енергії, але потім провокує різкий її спад. У комбінації з кофеїном ефект ще сильніший.
  • Звикання — організм адаптується до кофеїну, і його стимулюючий ефект зменшується. Щоб досягти того ж результату, ви п’єте більше — і ще швидше відчуваєте втому.

Що робити?

  • Обмежити споживання кави до 1–2 чашок на день
  • Не пити її одразу після пробудження — дайте організму «включитися» природно
  • Не додавати забагато цукру
  • Прислуховуватись до свого тіла: якщо кава вас не бадьорить, можливо, час зробити паузу

Кава — не ворог, але й не чарівна паличка. Іноді найкращий спосіб збадьоритися — це… нормальний сон.

Яке масло краще купувати - 73% чи 82% - пояснюють експерти

неділя, 2 листопад 2025, 8:45

На полицях магазинів можна побачити вершкове масло з різним вмістом жиру - 72,5%, 73%, 80% чи 82%. Багато хто вважає, що це просто питання смаку, але насправді різниця між ними суттєва, передають Патріоти України. Експерти пояснюють: справжнім вершкови...

А ви це знали? Чому потрібно додати пшоно до свого раціону і як його правильно готувати

неділя, 2 листопад 2025, 7:42

Пшоно окультурений вид проса. Наразі у продажу присутнє лише шліфоване пшоно, бо жорстке лушпиння оболонок робить його складно їстівним. Готувати пшоно можна у вигляді каші, а також варити суп, додавати в салати, передають Патріоти України. Нутриціоло...