
Хоча давно відомо, що харчування впливає на здоров’я, нове дослідження з Німеччини доводить: важливо не тільки що, а й коли ми їмо, Патріоти України.
Вчені з Німецького інституту харчування людини (DIfE) виявили, що пізня вечеря — особливо перед сном — може порушити рівень глюкози в крові і значно підвищити ризик інсулінорезистентності — стану, що часто передує діабету 2 типу.
Результати, опубліковані в журналі eBioMedicine (видавництво The Lancet), доводять, що наш метаболізм тісно пов’язаний із циркадними ритмами — внутрішнім біологічним годинником.
Організм реагує по-різному на одні й ті самі страви, в залежності від часу їх споживання. Їжа перед сном знижує чутливість до інсуліну та порушує переробку глюкози, навіть якщо сама їжа була корисною.
«Пізня вечеря безпосередньо впливає на здатність організму контролювати рівень цукру», — підсумували дослідники.
Дієтологиня Дестіні Муді пояснила, що навіть здорові молоді люди, без діабету та інших порушень, вже мають негативну реакцію на пізні вечері.
«Проблема не лише у хворих на діабет. Це може торкнутись кожного з нас», — наголошує експертка.
Проте змінити час вечері — не так просто: робота, звички, сімейний розпорядок ускладнюють це. Але перенесення вечері на більш ранній час може стати реальним способом знизити ризики, особливо якщо у вашій родині є зайва вага, діабет чи метаболічні порушення.
Ми звикли думати, що головне - просто виспатися. Але на якість сну впливає не лише його тривалість, а й те, у яких умовах ми відпочиваємо, передають Патріоти України. Нове дослідження, опубліковане у JAMA Network Open, виявило тривожну закономірність, ...
Деякі проблеми з автомобілем діагностуються дуже легко, наприклад, перегоріла лампочка. Просто увімкніть світло, обійдіть машину і подивіться, що не працює. Однак деякі несправності можуть виявитися справжнім кошмаром для діагностики, і "паразитні" роз...